Att spela på fotboll kan vara betydligt mer än att bara markera vilket lag du tror kommer att vinna. Det finns massor av olika fotbollssatsningar, men tyvärr är det vanligt att nybörjare satsar sina pengar utan ha full koll på reglerna. Om du är nyfiken på hur olika fotbollssatsningar fungerar bör du läsa denna guide. Vi kommer även att nämna ett par smarta tips som kan göra att du vinner mer!

1-X-2
1-X-2 är den absolut vanligaste satsningen på fotbollsmatcher. Du markerar helt enkelt om du tror att hemmalaget ska vinna, att det ska bli oavgjort, eller att bortalaget ska vinna.

Förr i tiden var det vanligt att spelbolag av säkerhetsskäl vägrade acceptera satsningar på en enskild match, men nuförtiden har de flesta andra regler. 1-X-2 är en satsning som lockar många nybörjare, men vad många av dem inte tänker på är att cupmatcher alltid betalar ut baserat på resultatet efter 90 minuter. Så om en match står 1-1 efter 90 minuter och går till övertid och/eller straffar kommer den ändå att räknas som oavgjord på spelkupongen.

Resultat i halvtid
Resultat i halvtid, även känt som 45 minuter, är en satsning som fungerar precis som 1-X-2 men där du satsar på resultatet i halvtid (45 minuter) istället för resultatet efter 90 minuter.

Halvtid / Fulltid
När man gör en satsning på Halvtid / Fulltid gäller det att förutspå både hur resultatet kommer att se ut i halvtid och hur det kommer att se ut i fulltid. Detta kan vara en satsning med bra värde i sig i en situation där ett lag är mycket segertippat och man därför får usla odds för en vanlig 1-X-2 satsning. Man brukar nämligen få betydligt bättre odds om man satsar på att laget ska ha gjort flest mål både i halvtid och fulltid.

Slutresultat
När du gör denna satsning gäller det att förutspå poängresultatet för matchen. Som vanligt är det resultatet efter 90 minuter som gäller såvida inte något annat anges, så om en match står 1-1 vid 90 minuter och sedan slutar 2-1 efter övertid är det 1-1 som gäller.

Första Målet
Många spelare gillar att satsa sina pengar på vem som kommer att göra första målet och vem som kommer att göra sista målet. Tyvärr är det många spelare, både nybörjare och erfarna, som inte riktigt förstår reglerna för denna fotbollssatsning.

Grundidén är enkelt – vem gör matchens första mål och vem gör matchens sista mål? Men vet du vad som händer om det är ett självmål? Och vad gäller om en spelare byts ut, eller aldrig startar? Det är förvånande hur många spelare som inte förstår den här satsningen fullt ut, och det är inte säkert att alla spelbolag berättar för dig när du har rätt till pengarna tillbaka så se till att sätta dig in i reglerna själv.

Om den spelare du har satsat på startar och sedan tas av plan, även om det sker efter 30 sekunder på grund av skada eller rött kort, gäller din satsning eftersom spelaren hade chans att göra första målet.

Om du har satsat på vem som ska göra första målet och den spelare du har satsat på namnges på bänken och släpps in på plan efter första målet gäller inte din satsning och du har rätt att få dina pengar tillbaka. Om spelare däremot släpps in på plan innan första målet görs, även om det bara är 30 sekunder kvar av matchen, gäller din satsning.

Självmål räknas inte. Så om första målet är ett självmål är det mål nummer två som räknas som första mål av spelbolagen i detta fall. Övertid räknas inte heller. Om den spelare du har satsat på inte alls är på plan under matchen kan du kräva tillbaka din insats. Om det är omtvistat vem som egentligen gjorde målet följer stora spelbolag, såsom William Hill, det utslag som görs av Press Association.

Slutresultat och första mål
Denna fotbollssatsning kräver att du förutspår korrekt målresultat OCH första målgörare, eller (i vissa fall) korrekt målresultat och sista målgörare. Att bara gissa rätt på den ena delen ger ingen vinst över huvud taget, du behöver få båda delarna helt rätt för att få någon utbetalning.

Målgörardelen använder sig av de vanliga reglerna för Första målgörare / Sista målgörare. Om ditt val blir ogiltigt av någon anledning förvandlas din satsning till en satsning på enbart målresultat. Du har inte rätt till pengarna tillbaka.

Avslutningsvis
Detta är några de vanligaste fotbollssatsningarna och informationen bör hjälpa dig att komma igång med spel på fotbollsmatcher. Det finns dock flera varianter som blir mer och mer populära, t ex asian handicap, som vi kommer att behandla i separata artiklar. Du kan även läsa mer om spel på odds i bettingskolan, där du hittar en ordlista samt genomgångar av hur spelbolagen sätter oddsen, hur man analyserar en match och mycket mer. Använder du även vår oddsjämförelse kommer du att vinna mer eftersom du då alltid kan spela hos det spelbolag som ger mest för en viss match.