eurovision-song-contest-2016

Snart är det äntligen dags för årets stora musikfest, vi snackar givetvis om Eurovision 2016, som går av stapeln i Globen, Stockholm den 10:e maj! Semifinalerna drog igång redan  den 10:e maj och kommer följas upp av den stora glamorösa finalen, lördagen den 14:e maj. Semifinalerna är nu klara och finalens startfält består av 26 deltagande länder, Sverige med Frans i spetsen ska försvara fjolårets titel som vår kära Måns Zelmerlöw sjöng hem, och är därför redan garanterade en plats i finalen!

Startfält i Eurovision 2016

Favoritskapet i årets upplaga av Eurovision Song Contest ligger just nu hos Ryssland, som är tätt följda av Frankrike. Spelbolagens odds ändras dock flera gånger om dagen, det är ingen enkel match att pricka in vinnaren när det just nu finns 43 bidrag att välja mellan. Dagarna fram till musikfesten består av flertalet repetitioner, något som troligtvis kommer att förändra oddsen än mer. Just nu har oddssättarna fått basera sina odds helt efter hur varje bidrag var i respektive lands final, ett framträdande som nu är ett par månader gammalt. Mycket kan ha förändrats sedan dess och det ska bli otroligt spännande att se hur oddsen ser ut när repetitionerna är klara!

Vem vinner Eurovision Song Contest 2016?

Även om Rysslands bidrag ”You Are The Only One” som framförs av Sergey Lazarev, bör ta hem Eurovision 2016, i alla fall om vi ska tro på spelbolagen. Så går det inte att blunda för att Ryssland i sin helhet brukar vara ganska opopulära i Eurovision Song Contest sammanhang, med anledning av deras skeva syn på bi- och homosexuella. Ett spel på Sergey Lazarev och Ryssland är därför inte något som vi på redaktionen rekommenderar. Istället väljer vi att sätta Frankrike som vår personliga favorit till att ta hem år 2016′s upplaga av Eurovision Song Contest.

Träffsäkra OGEA favoriserar Frankrike i årets Eurovision!

OGEA International (Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision) är den stora gemensamma organisation som samlar de deltagande ländernas så kallade ”fan clubs”, varje år så har organisationen en omröstning där varje lands fans röstar fram det bidrag som de tror kommer ta hem hela tävlingen. De senaste fyra åren har OGEA lyckats pricka in vinnaren hela TRE gånger, kollar man på årets omröstning så råder det inga tvivel om att Frankrike är storfavoriter. Ryssland är där uppe och fiskar, strax bakom Frankrike. Det råder inga tvivel om att det kommer bli en tajt final, spelbolagen håller Ryssland som favorit medan OGAE sätter Frankrike som segrare, det är otroligt jämnt mellan de båda länderna både vad gäller odds och OGEA-ranking.

Topp 10 OGEA:

Frankrike 425
Ryssland 392
Australien 280
Bulgarien 175
Italien 170
Spanien 155
Österrike 128
Lettland 110
Ukraina 88
Ungern 80

Hitta bäst odds för Eurovision 2016

Att hitta det bästa oddset för just ditt spel är verkligen inte det lättaste, dels ändras oddsen hela tiden, och dels är där ett flertal faktorer som spelar in. Det kan bland annat vara bra att ha med bidragens startnummer i beräkningen, ett bidrag med startnummer 1 brukar ge ett bättre intryck än ett bidrag som går ut som nummer 2. En annan viktig faktor som spelar roll är respektive lands grannländer, Sverige brukar t.ex. alltid få bra poäng av Danmark, Estland, Norge och Island, medan Kroatien, Italien och Spanien sällan ger Sverige några 12 poängare.

Tips för att tippa Eurovision Song Contest 2016

Känner du att du har stenkoll på årets upplaga av Eurovision Song Contest? Då ska du självklart lägga ett spel på årets största musikevenemang, på senare åt har antalet spelare som väljer att tippa Eurovision Song Contest vuxit något oerhört. Där finns ett par grejer som man ska tänka på innan man tippar på tävlingar av den här typen, vi har valt att lista de 5 viktigaste:

 • Spela inte med hjärtat
 • Läs på ordentligt, Eurovisionforum är ett utmärkt ställe att surfa in på
 • Lyssna på samtliga låtar och läs experternas kommentarer om varje låt
 • Jämför spelbolagens bonusar och odds för de olika låtarna
 • Lägg ett livespel, sällan kan du få så bra odds som vid livespel

En bra portal att använda sig av i sin research är Facebook, där man hittar flertalet Eurovision grupper som är fyllda till bredden med aktuell information.

Vad tror experterna om Eurovision 2016?

Som vi redan berättat är det ingen enkel match att pricka in vinnarna på såhär på förhand, spelbolagen gör dock sitt yttersta för att försöka lösa denna svåra uppgift. Tittar man på oddshistoriken hela vägen tillbaka till januari 2016, så kan man klart se att Ryssland varit favorittippade redan sen starten. Även Frankrike, Australien och Sverige har legat väldigt bra till under en längre period. Nu på senare tid har Bulgarien med Poli Genova i spetsen börjat tappa i odds, något som indikerar en ökad vinstchans, Bulgarien har på drygt 1 månad klättrat från en tippad 13:e plats till en stabil 5:e plats. Kommer utvecklingen att hålla i sig så går det helt klart inte att räkna ut Bulgarien som en av årets skrällar.

Eurovision statistik

För att få en bättre inblick i hur det har gått i tidigare upplagor av Eurovision Song Contest så har vi listat generell statistik kring Eurovision. Vilket land har flest respektive minst segrar? Vilket startnummer har varit mest samt minst framgångsrikt, vilka kommer egentligen att segra enligt statistiken?

Generell Eurovision statistik:

 • Strax över 200 miljoner människor beräknas följa Eurovision Song Contest i Globen 2016.
 • Irland har flest Eurovision segrar, hela 7 stycken. Sverige återfinns på en andraplats med sina 6 segrar.
 • Sämst historiskt sett är Norge, med sina 11 sistaplaceringar.
 • Danmark har vunnit de 2 senaste gångerna som Sverige varit värd för Eurovision Song Contest, 2000 med Olsen Brothers – Fly On The Wings Of Love, samt 2013 med Emmelie De Forest – Only Teardrops.
 • Det mest framgångsrika startnumret genom åren är startnummer 17, vid hela 7 tillfällen har bidrag nummer 17 korats som vinnare i Eurovision Song Contest.
 • Startnumren man vill undvika är 2, 16, 21, 25, 26, 27. De har aldrig stått som vinnare i musiktävlingen.

Eurovision Song Contests bästa och sämsta

Vilka länder har lyckats bäst, respektive sämst genom åren?

Flest vinster:
1. Irland: 7
2. Sverige: 6
3. Frankrike, Storbritannien och Luxemburg: 5

Flest sistaplatser:
1. Norge: 11
2. Finland: 10
3. Österrike, Schweiz: 9

De vanligaste frågorna om odds på Eurovision Song Contest 2016

När avgörs 2016 års upplaga av Eurovision?
Eurovision Song Contest 2016 pågår mellan 10-14 maj. Finalen är den 14:e maj.

Vad tittar spelbolagen på när oddsen sätts?
Flera olika grejer spelar in här, främst är det hur folk tippar, rykten och trafik på Youtube, Spotify, iTunes och andra musikplattformar

Vem kommer vinna Eurovision Song Contest 2016?
Det är svårt att säga på förhand, men vi på redaktionen håller Frankrike som vår favorit!

Resultat från årets Eurovision Song Contest

Glädjeyran har lagt sig och vinnaren av årets stora musiktävling, Eurovision Song Contest är nu utsedd. Ukraina vann tävlingen efter en mycket jämn kamp mot framför allt Australien och Ryssland. 534 poäng blev det vinnande landets resultat, endast 23 poäng före tvåan Australien. Den vinnande låten har mottagits med blandade känslor då vissa påstår att den innehåller klara politiska budskap medan andra anser att den var väl värd att vinna. Sverige och Frans som inte tippades att komma på någon utav de mer framskjutna placeringarna chockade många när man landade på en stark 5:e-plats.

Ukraina 534
Australien 511
Ryssland 491
Bulgarien 307
Sverige 261
Frankrike 257
Armenien 249
Polen 229
Litauen 200
Belgien 181

Vad som annars stack ut under lördagens Eurovision Song Contest var den oklanderliga insatsen av programledarna Måns Zelmerlöw och Petra Mede. Beröm har kommit ifrån hela världen och bara här i Sverige bänkade sig hela 3 684 000 personer för att se tävlingen. Det är den högsta tittarsiffran sedan 2000, året efter att Charlotte Perrelli tog hem Eurovision Song Contest med ”Take me to your heaven”. Slutresultatet av årets stora musiktävling kan inte anses vara något annat än perfekt, hela arrangemanget kunde inte skötas mer professionellt och med så många bra bidrag kan man inte annat än redan nu längta efter nästa års Eurovision Song Contest.