I augusti 2014 drar Champions Hockey League (CHL) igång. 44 lag gör upp om äran att kunna titulera sig det bästa laget i Europa. Visserligen är KHL-lagen inte med, men det lag som står som slutsegrare i CHL och tar hem European Trophy kommer att ha all rätt att fira.

Det har arrangerats ett antal olika typer av paneuropeiska hockeycuper genom åren, bland annat Champions Hockey League säsongen 2008/09 samt European Trophy och Nordic Trophy. Ingen av de tidigare satsningarna har varit särskilt framgångsrika, men nya Champions Hockey League har alla förutsättningar att bli en framgångssaga med många kapitel. Säsongen 2014/15 är åtta svenska klubbar med i Champions Hockey League. Kan någon av klubbarna Djurgården, Färjestad, Frölunda, HV71, Linköping, Luleå, Skellefteå eller Växjö vinna CHL premiäråret?

Om Champions Hockey League

CHL - Champions Hockey LeagueChampions Hockey League är en satsning i regi av organisationen The European Ice Hockey Club Competition AG (EICC), som startade 2013 i Schweiz. Det är EICC som har alla rättigheter till varumärket och konceptet Champions Hockey League och som även är lagstiftande organ. EICC ägs av de 26 klubbar som grundade EICC (63% totalt) tillsammans med de sex hockeyligorna i Sverige, Finland, Schweiz, Tjeckien, Tyskland och Österrike (25% totalt) samt det internationella hockeyförbundet IIHF (12%).

De 26 grundarklubbarna kvalificerar sig automatiskt till gruppspelet, förutsatt att de för säsongen i fråga spelar i den högsta serien. Dessa klubbar har vad CHL kallar för en A-licens. B-licens delas ut till klubbar som vinner grundserien och/eller mästartiteln i de sex grundarligorna, förutsatt att dessa klubbar inte har A-licens. Skellefteå AIK fick för säsongen 2014/15 en B-licens för sin mästartitel. Växjö Lakers fick också en B-licens, detta för semifinalplatsen i slutspelet. I tillägg har CHL infört ett wild card-system genom vilket sex wild cards delas ut till klubbar från andra ligor runt om i Europa. Wild cards delas ut till mästarlagen i Slovakien, Norge, Frankrike, Storbritannien och Danmark. Dessutom får grundserievinnaren i Norge ett wild card.

För säsongen 2014/15 har Sverige och Finland åtta lag vardera med i gruppspelet. Tjeckien, Tyskland och Schweiz har sex lag vardera medan Österrike har fyra lag med. Dessutom finns Norge (två lag) samt Storbritannien, Slovakien, Danmark och Frankrike representerade.

Schemat för säsongen 2014/15

Champions Hockey League inleds med ett gruppspel som avgörs augusti-september. De 44 klubbarna är indelade i elva grupper där alla möter alla både hemma och borta. Alla klubbar får alltså minst sex matcher och totalt kommer 132 matcher att spelas i gruppspelet. Matcherna spelas enligt IIHF:s reglemente och vid händelse av oavgjort vid full tid kommer 5 minuters sudden death att spelas.

De elva gruppvinnarna tillsammans med de fem bästa tvåorna går vidare till ett slutspel som avgörs mellan november och februari. Åttondelarna, kvartsfinalerna och semifinalerna avgörs över två matcher där det bäst placerade laget (eventuellt efter poängräkning) avslutar hemma.

Gruppspelet
Match 1: 21-22 augusti
Match 2: 23-24 augusti
Match 3: 4-5 september
Match 4: 6-7 september
Match 5: 23-24 september
Match 6: 7-8 september

Slutspelet
Åttondelsfinaler: 4 och 11 november
Kvartsfinaler: 2 och 9 december
Semifinaler: 13 och 20 januari
Final: 3 februari

Deltagande lag säsongen 2014/15

Grupp A
Kärpät Oulu
Kölner Haie
Bílí Tygři Liberec
HC Košice

Grupp B
ZSC Lions Zurich
Färjestad
Vienna Capitals
Vålerenga Oslo

Grupp C
Frölunda
Villach SV
Genève-Servette
Briançon Diables Rouges

Grupp D
PSG Zlín
Fribourg-Gottéron
Eisbären Berlin
Djurgården

Grupp E
Tappara Tampere
Oceláři Třinec
SC Bern
Stavanger Oilers

Grupp F
HC Bolzano
Linköping HC
HC Pardubice
TPS Turku

Grupp G
Sparta Prague
Växjö Lakers
Adler Mannheim
KalPa Kuopio

Grupp H
ERC Ingolstadt
SaiPa Lappeenranta
Vítkovice Ostrava
EV Zug

Grupp I
Red Bull Salzburg
Kloten Flyers
JYP Jyväskylä
HV71 Jönköping

Grupp J
Skellefteå AIK
Krefeld Pinguine
IFK Helsinki
Sønderjyske Vojens

Grupp K
Hamburg Freezers
Lukko Rauma
Luleå Hockey
Nottingham Panthers