Vinnare av PokerStars European Poker Tour (EPT) Tallin blev den norske spelaren Kevin Stani från Stavanger. 29-årige Stani är huvudsakligen en nätspelare, men tog sig till plats 127 år årets World Series of Poker (WSOP) Main Event.

Han kvalade in till EPT Tallin via en satellit på nätet och beslutade sig i sista sekund för att dra nytta av sin vinst och bege sig till Estland – ett beslut som han förmodligen är mycket nöjd med såhär i efterhand när han sitter med en åtråvärd EPT-titel på meritlistan och €400 000 i prispengar.

Stanis seger innebar att inte blev någon andra EPT-titel för Arnaud Mattern, det franska pokerproffs som anlände till finalen som markeretta och som redan har en titel från EPT Prague. Hade Mattern vunnit EPT Tallin – som han för övrigt spelade trots ett brutet ben – hade han blivit den första person någonsin med två EPT-titlar. Trots att 57 personer vunnit EPT under åren (58 inklusive Stani) har inte en enda av dem lyckats göra det mer än en gång.

Det ser alltså ut som att vadet mellan Mattern och Bertrand ”ElkY” Grospellier om vem som först tar sin andra EPT-titel kommer att fortgå. Matter slutade tre i EPT Tallin, efter Rysslands Konstanin Bilyauer som knep andraplatsen. För den som undrar varför Matterns ben var av kan vi rapportera att det knäcktes under en tennismatch i Las Vegas i samband med WSOP.

Förste person att åka ut från finalen var Bassam ”Bissobentley” Elnajjar som slogs ut av Matterns ess. Nästa person ut var kärnkraftsingenjören Nicolo Calia från Italien vars ess och åtta inte räckte mot par i sjuor. På sjätte plats hamnade Nederländernas Steven ”SvZff” van Zadelhoff som gick all-in med sin lilla hög med dam och nia på hand mot Stanis två damer. Zadelhoff flyttade nyligen till Malta för att undkomma Nederländernas höga beskattning av pokervinsten, något han troligen gläds över nu när han vunnit €63 000.

Doktoranden Mikki Jaatinen från Finland kördes ut till en femteplats av Mattern med kung-nio mot ess-kung, medan Stani ansvarade för att skicka iväg ryssen Dmitry Vitkind till en fjärdeplats. Vitkind – som tog sig till EPT Tallin Main Event via en $22 satellit hos PokerStars – belönades med €120 000 för sin fjärdeplacering.

Tack vare Vitkinds marker tog Stani över som markeretta och plussade sedan på sin hög ytterligare genom att bluffa mot Mattern. En stund senare gick Mattern all-in mot Stani med hjärter dam och klöver dam på hand mot Stanis spader tre och klöver tre. På bordet hamnade ruter kung, hjärter fem och hjärter två, och sedan dök hjärter tre upp på turnen. Triss för Stani alltså, och eftersom Mattern inte lyckades få färg med hjälp av rivern tvingades han lämna turneringen som trea.

Stani och Bilyauer var nu heads-up, med Bilyauer som underdog. Trots sitt rejäla markerövertag tvingades dock norrmannen jobba för segern, fast detta var Bilyayuers andra liveturnering någonsin. För sin insatts belönades ryssen med €250 000.

Resultat från finalen av EPT Tallin

1: Kevin Stani (Norge) – €400 000
2: Konstanin Bilyauer (Ryssland) – €250 000
3: Arnaud Mattern (Frankrike) – €160 000
4: Dmitry Vitkind (Ryssland) – €120 000
5: Mikko Jaatinen (Finland) – €80 000
6: Steven van Zadelhoff (Nederländerna) – €63 000
7: Nicolo Calia (Italien) – €47 000
8: Bassam Elnajjar (Libanon) – €32 000