pirelliNationaldagen den 6 juni kommer att firas med pompa och ståt på Gärdet i Stockholm, där åtta av skandinaviens bästa jockeys och deras hästar ska mäta sina krafter mot varandra i Nationaldagsgaloppen. Dessutom blir det musikunderhållning med Charlotte Perrelli på scen.

Det kommer att hållas tre lopp för engelska fullblod och ett lopp för arabiska fullblod under Nationaldagsgaloppen. Dessutom blir det två ponnylopp – ett för de allra minsta och ett för de lite större. För de tre loppen för engelska fullblod samt loppet för arabiska fullblod finns odds tillgängliga hos ATG för den som känner för att satsa en slant.

			
		

Gärdet (officiellt Ladugårdsgärdet) är en stadsdel i Stockolms innerstad, och redan år 1831 hölls de första organiserade galopptävlingarna här. I drygt ett sekel var galopptävlingarna på Gärdet viktiga sammankomster för den tidens societet, men nu är det alltså en betydligt bredare folkfest som gäller.

”Vi vill ge stockholmarna ett riktigt kul och spännande evenemang på Sveriges nationaldag och tanken är att etablera Nationaldagsgaloppen som ett årligt återkommande event,” säger Peter Gudmundson, projektledare för Nationaldagsgaloppen. ”Vi vill också passa på att höja intresset för galoppsporten genom att visa upp våra fantastiska jockeyer och visa vilka elitidrottsmän och -kvinnor de faktiskt är.”

Kalaset drar igång klockan 12:00, men redan en halvtimme innan öppnar serveringarna. Det kommer att säljas mat och dryck, men det är även tillåtet att ta med sig egen picknick.

Idrottsministern Lena Adelsohn kommer att hålla invigningstalet, Charlotte Perrelli sjunger nationalsången och Tony Irving är ordförande för den jury som kommer att döma i Nationaldagsgaloppens hatt-tävling.

För barn kommer det att finnas ponnyridning, agilityuppvisning, mekanisk galopphäst, ansiktsmålning, med mera.

”Det ska bli väldigt roligt! Nationaldagsgaloppen kommer att bli en riktig folkfest och ett fantastiskt skyltfönster för skandinavisk galoppsport,” säger Per-Anders Gråberg, en av jockeyerna som deltar i tävlingarna på Gärdet.

Spela på Nationaldagsgaloppen kan man göra hos ATG, som erbjuder odds för både Hööks Lindarängen Löpning, Jockeyklubbens Nationaldagslöpning, Tapwell Nationaldagscup och Danica Pension Gärdet Cup.

Mer information, inklusive startlistor för loppen, hittar du hos ATG.

Preliminärt schema för Nationaldagsgaloppen

11.30 Serveringarna öppnar
12.00 Invigning från scenen
12.20 Ponnylopp 1, Kategori A
12.30 Hattparad
13.00 Lopp 1: Hööks Lindarängen Löpning
13.15 Tornerspel del 1
13.40 Lopp 2: Jockeyklubbens Nationaldagslöpning
13.55 Tornerspel del 2
14.25 Lopp 3: Tapwell Nationaldagscup
14.40 Finalisterna i hattparaden kungörs

Charlotte Perrelli underhåller

15.00 Lopp 4: Danica Pension Gärdet Cup
15.20 Final i hattparaden
16.00 Ponnylopp 2, Kategori D
16.10 Avslutning från scenen