Sportchefen Håkan Mild har inom loppet av lite mer än en vecka smällt till med två stora nyförvärv. Detta tillskott som blev officiellt under onsdagen var den sista pusselbiten för att Göteborg ska kunna hävda sig som en seriös kandidat till Malmö och AIK. Här kommer en liten genomgång av Mané, spelarypen, samt hur senegalesen passar in bland övriga spelare i truppen.

Det var inte bara jag som blev överraskad när ryktena började krypa fram om att IFK Göteborg skulle hålla presskonferens angående en ny anfallare. Väldigt länge såg det ut som att Tobias Hysén inte skulle ersättas. Efter presentationen av May Mahlangu förra veckan var jag väldigt kritisk mot att man spenderade pengarna man fått av Shanghai FC på ytterligare en mittfältare, men uppenbarligen fanns det kapital för en kollega till Robin Söder, trots allt. Valet landade på Sogndals 25-åriga anfallare Malick Mané vilket förstärker trenden att svenska klubbarnas maktposition i Norden har flyttats fram. Numera är det klubbar från Allsvenskan som plockar ifrån Norge och Danmark, och inte tvärtom som läget var 4-5 år sedan.

Den kraftfulla anfallaren från Senegal startade sin europeiska karriär år 2008 när han lämnade sin moderklubb Casa Sports för spel i Norge och närmare bestämt Sandefjord. Där blev han kvar i tre säsonger för att senare flytta till Kazakstan för en kort sejour. Vidare till Sogndal, där den förra Göteborgstränaren Jonas Olsson håller till, som det blev två säsonger i. Mané har totalt fått ihop fem år i Norden och i Norge, men har en statistik som inte är imponerande. På 113 matcher har det blivit 25 mål vilket endast är ett snitt på 0,22 mål/match. För en anfallare är det ytterst svagt, och något som får en för stund att fundera över vilka kvalitéer som har tilltalat Mild och Stahre. Till senegalesens försvar har han tillhört klubbar som placerat sig på nedre delarna av tabellen.

Mané

Mané, som är 1,73 centimeter lång och 83 kilo tung, är en spelartyp som har sina styrkor i det tekniska och det lägre anfallsspelet. Det är en bollmottagare som i Norge visat upp fantastiska dribblingskvalitéer. Bara att kika på detta höjdpunktspaket där han visar att han kommer bidra kommande säsong med moment som laget har saknat tidigare. Ofta har man kört fast mot lag som parkerat försvarslinjen långt ner, och att då ha en oförutsägbar spelare som Mané på plats är en tillgång som höjer Göteborg till samma som övriga guldkonkurrenter vilka enligt mig är AIK och Malmö.

Vidhåller fortfarande att Malmö har Allsvenskans bästa startelva medan AIK har den bästa truppen. Strax därefter kommer Göteborg som nu har intressanta valmöjligheter beroende på vilket motstånd man ställs mot. Mot tuffare sådana har man exempelvis en 4-5-1-formation att tillgå där förra veckans sydafrikanska nyförvärv Mahlangu bildar innermittfältstrio med fjolårets årets fantastiska duo Haglund & Johansson. Man har tidigare haft problem med motståndare som lägger sig djupt och väntar på att Göteborg ska luckra upp på egenhand. Mané med sina kvalitéer i det tekniska kan vara en nyckel till dessa bekymmer.

                                                                                                                                               

Kommer att under morgondagen, fredag, återkomma här under bloggen med lite förhandssnack inför vad som komma skall i Svenska Cupen under helgen.

På återseende!

/Mikel