Pep Guardiola i Manchester City

Du kanske känner igen namn som Barcelona B eller Real Madrid Castilla, oftast kallat Castilla. Det är båda reservlag för de två gigantiska klubbarna Barcelona och Real Madrid där talanger och akademispelare hör hemma och spelar matcher. Dessa lag får inte avancera upp i La Liga enligt regler, vilket också är rimligt då det vore märkligt om Barcelona mötte sitt B-lag i den högstaligan, undra vilket lag som kommer vinna? Precis.

Men nu har vi då en stundande kontrovers då Manchester Citys ägargrupp har köpt ett reservlag som ska snurra i La Liga – nämligen Girona FC. Engelska ligalag är förbjudna från att ha reservlag i det engelska ligasystemet, men vad gör de nu när City i praktiken får ett reservlag i bolltrollande La Liga. I nuläget är det fem spelare från City som är utlånade till Girona.

Det som är ännu mer uppseendeväckande från ett utifrånsperspektiv är att det är Pep Guardiolas bror som har varit drivande i att köpa Girona. Och var är den famöse Guardiola tränare? Manchester City naturligtvis.

 

Broder Guardiola – ett hot mot fotbollen?

Girona höll på att gå i konkurs och försvinna för fem år sen, och hade samlat på sig ett skuldberg på 22 miljoner kronor. Lokala företagare gick samman och betala skulderna för att säkra klubbens överlevnad, om än kortsiktigt. Det var här Pere Guardiola kom in i bilden och la vantarna på den lilla klubben.

Manchester Citys ägargrupp äger, förutom City, även New York City FC, Melbourne City, Yokohama F Marinos och Atlético Torque. Dessutom har man ett samarbete med en klubb i holländska ligan Eredivisie, då i klubben NAC Breda. Så på så vis har nu City två steg där deras spelare kan få speltid som är appropriellt för deras nivå. Eredivisie för talangerna och Girona för de mer utvecklade spelarna.

Det hela är väldigt märkligt, och det tycks saknas något slags reglemente mot att utländska lag kan använda lagen i La Liga som farmarlag.

Källa: Aftonbladet