Några månader har passerat sedan Malmö säkrade sitt andra allsvenska guld i följd. De sexton allsvenska lagen har nu påbörjat uppbyggnaden inför den kommande säsongen, och de som jobbar allra hårdast för tillfället är troligen sportcheferna runt om i landet.

Hårdast jobbar troligen den herre som var den mest lyckosamme av de alla i fjol. Inte bara har han vunnit SM-guld som spelare år 2004 och 2010. För inför säsongen 2012 tog han steget tillbaka som assisterande tränare, vilket ett år senare inbringade i succé då ett SM-guld kunde bärgas. När det inför fjolårets säsong var stor omsättning på spelare och ledare, vilket innebar att Daniel Andersson än en gång fick en ny position inom klubben – nu som sportchef. Det resulterade i att man försvarade SM-guldet.

Framförallt är det nu värvningen och försäljningen av den Isaac Kiese Thelin som imponerar. Inhämtad för under miljonen och i skrivande stund blir han såld för runt 40 miljoner. En enastående affär. Det har försvunnit flertalet tongivande spelare ifrån Malmö. Simon Thern, Matias Concha, Magnus Eriksson, Ricardinho, Markus Halsti, Isaac Kiese Thelin och Emil Forsberg. De sista fyra var självskrivna i startelvan. Totalt har man dragit in ungefär 90 miljoner enbart för dessa sålda spelare.

In har det kommit fyra spelare och man är långt ifrån färdiga ännu. Det mest imponerande är att man sett till kvalité hämtat in likvärdiga spelare och ändå hämtar man in en kraftfull profit. Landskronatalangen Erik Andersson istället för Simon Thern är en affär som bör resultera i plus minus noll, där det naturligtvis skiljer en del i kvalité för tillfället men 18-åringen har en otroligt stor utvecklingspotiental. Vidare har vi Oscar Lewicki mot Markus Halsti som ekonomiskt sett är detsamma och kvalitén likvärdig, men framförallt får man en spelartyp som är mer passningsskicklig och inte bara stark i det defensiva spelet. Emil Forsberg drog till sig intressenter och valet föll på Bundesliga 2 och för Malmös del innebar det omkring 30 miljoner kronor. Tobias Sana värvades från Holland och det för en billig peng. Ett steg efter sin företrädare i dagsläget, men kan definitivt växla upp och bli en hetare yttermittfältare.

Personligen är den mest intressanta affären den man gjorde så sent som i går. Norska mittfältaren Jon Inge Berget hämtades in och senaste klubben han tillhörde var Cardiff. Där har det inte blivit någon större succé, men för bara ett år sedan dominerade han i Tippeligan för Molde. Det bör finnas stor kvalité hos 24-åringen som kommer att agera ersättare för Magnus Eriksson, där skåningarna får omkring 16 miljoner i mellan.. Det viktigaste bör dock vara att Guillermo Molins är tillbaka efter sin korsbandsskada och om ens kommer i närheten av den nivån han höll före skadan, har man redan där ett stort försprång till konkurrenterna.

/Mikel