MaharajahMaharajah kommer inte att delta i Elitloppet nu på söndag. Anledningen är en svullet bakben, som upptäcktes av skötaren Lisa Skogh och som nu har visat sig bero på mindre blödningar.

”Lisa som sköter om ‘Marre’ är verkligen petnoga och hon märkte i morse att han var lite tjock i det bakbenet som han hade en skada i förra vintern. Nu har vår veterinär Nils Roneus kollat upp ‘Marre’ och undersökt benet med ultraljud och tyvärr finns där tecken på mindre blödningar”, säger Maharajahs tränare Stefan Hultman.

Under torsdagen ströks Maharajah därför från Elitloppet, där han skulle ha körts av Örjan Kihlström och var en av förhandsfavoriterna till segern.

”Jag tycker det är så otroligt tråkigt! Vad det någon gång som ‘Marre’ skulle ha en chans i Elitloppet så var det i år. Han har ju varit så otroligt fin, så sent som i måndags”, säger Stefan Hultman. ”Jag vill poängtera att ‘Marre’ är inte halt och att det inte är något allvarligt men vi vill inte på några villkor riskera någonting. Nu får Maharajah vila och bara ägna sig åt avel.”

Travkarriären kan vara över

När och om Maharajah startar igen är alltså oklart just nu. För bara några månader sedan, efter misslyckandet i Prix d’Amerique i slutet av januari, var det nära att tävlingskarriären fick sitt slut.

”Vi var väldigt konfunderade om hur vi skulle göra. Maharajah hade ju börjat som avelshingst och det var viktigt att ta hänsyn till det”, förklarade Hultman i en intervju med TT.

Till slut bestämde man sig dock för att låta Maharajah fortsätta tävla, och med Örjan Kihlström vid tömmarna vann den åttaåriga stjärnhingsten Olympiatravet med god marginal i april.

”Därför känns det här så oerhört tråkigt för alla runt hästen. Maharajah har ju känts så bra i de senaste staterna och Elitloppet hade vi verkligen laddat för”, säger Örjan Kihlström.

Maharajah har under sin långa karriär travat ihop cirka 18,6 miljoner och vunnit massor av storlopp, dock har hingsten aldrig deltagit i Elitloppet utan nu på söndag skulle ha blivit första gången någonsin.

Ingen i kretsen kring Maharajah vill dock att han riskerar sin hälsa genom att tävla på söndag.

”Vi är rädda om våra hästar, de är våra kompisar och det är vårt ansvar att ta så väl hand om dem som vi någonsin kan”, avslutar Hultman.

Sebastian K, Timoko och Formula One favoriter

De hästar som är favoriter är Sebastian K, Timoko och Formula One. Förstapriset i Elitloppet uppgår till 3 miljoner kronor.

Mer information hittar du hos ATG. På ATG:s sajt kan du också lämna in dina travkuponger, oavsett om du besöker den i datorn eller i mobilen.