MaharajahMaharajah är anmäld till storloppet Prix d’ Amerique som körs på travbanan Vincennes i Frankrike nu i helgen.

”Stefan [Hultman] fattade det definitiva beslutet efter dagens träningsjobb”, berättar Travkompaniets Annika Lindblom.

Maharajah ägs av Travkompaniet och tränas av Stefan Hultman i Ekerö. Huvudkusk är Örjan Kihlström.

”Maharajah lyckades inte vinna i senaste starten. Vi misstänker att det var banan som inte passade honom. Nu är han kollad av veterinär, som inte hittat några fel, och då Maharajah också varit pigg och fräsch i lugna träningsjobb på skogsslingan är det Prix d’Amerique som gäller,” säger Stefan Hultman. ”Det blir ett annorlunda upplägg jämfört med tidigare år. Maharajah åker inom kort ner till Paris med skötaren Lisa Skogh. När de kommer dit är han tränad och klar och det blir inga fler jobb före loppet.”

Detta blir Maharajahs fjärde start i Prix d’Amerique och han kommer att köras av Örjan Kihlström.

År 2011 kom Maharajah tvåa i Prix d’Amerique, år 2012 slutade han på en fjärdeplats och förra året blev han oplacerad.

”Det finns de som säger att årets Prix d’Amerique ser ut att vara ett lätt Prix d’ Amerique. Låt mig säga: det finns inga lätta Prix d’ Amerique. En sak är i alla fall säker, det ska bli häftigt att starta Maharajah i Prix d’Amerique igen,” säger Stefan Hultman.

Om Maharajah skulle vinna årets Prix d’Amerique blir det första gången på åtta år som en svensk häst vinner loppet, och första gången på 19 år som en svensk häst vinner med en svensk kusk vid tömmarna.

28 hästar är preliminärt anmälda till Prix d’Amerique 2014 men bara 18 av dem får starta. Den totala prissumman för loppet uppgår till €1 miljon, varav €450 000 går till segraren medan resten av potten fördelas över de hästar som placerar sig på plats 2-6.

ATG tar emot spel på både Prix d’Amerique och Prix du Luxembourg

På torsdag blir startlistan klar för Prix d’Amerique, och den kommer att gå att hitta hos ATG eftersom ATG tar emot spel på loppet.

ATG tar även emot spel på lördagens Prix du Luxembourg.

Mer information om bägge loppen (inklusive startlistor) hittar du hos ATG, som även kommer att publicera resultaten i takt med att de trillar in.

Info om Maharajah

Maharajah är en svensk varmblodig hingst född år 2005, efter Viking Kronos och Chili Khan e. Gigant Chill.

På meritlistan för Maharajah finns bland annat en seger i Svenskt Travkriterium för 3-åriga hästar och en förstaplacering i Svenskt Travderby för 4-åriga hästar. Den 16 januari 2011 vann Maharajah loppet Prix de Belgique på Vincennes travbana i Paris på det nya löpningsrekordet 1.13,1/2850 meter.

Maharajah har gjort 57 starter hittills och tjänat in över 19 miljoner kronor. I alla lopp utom två har han haft Örjan Kihlström som kusk. (De två undantagen är lopp då han kördes av Jörgen Sjunnesson respektive Ulf Ohlsson.)

Helgens TV-sändningar

Lördagens TV-sändningar

12.30-14.00, TV4 Sport, Lunchtravet Direkt
14.00-17.00, TV4 Sport, V75 Direkt
18.00-19.00, TV4, Vinnare V75

ATG Live sänder från 12.30 (Bergsåker, Vincennes, Danmark)

Söndagens TV-sändningar

12.30-14.00, Sjuan, Lunchgaloppen Direkt
14.00-17.30, Sjuan, V75 Direkt med Prix d’Amerique
17.30-18.00, Sjuan, Vinnare V75

ATG Live sänder från 12.30 (Täby Galopp, Solvalla, Vincennes, Norge)