MaharajahV86 på Bergsåker den 26:e november blir lite extra speciellt för alla travälskare. Då kommer nämligen mästarhästen Maharajah till start igen. Det blir blott den andra starten sedan viktorian i Prix d’Amerique i januari. Maharajah gjorde ett inhopp i The Owners Trophy på Solvalla för ett par veckor sedan, men annars har denna fantastiska travare alltså varit helt utanför travcirkusen under närmare nio månader.

Ett lopp i taget

Det sparsamma tränandet och det obefintliga tävlandet beror på skadeproblem. Planen för året var annars att Maharajah bland annat skulle försöka försvara segern i Olympiatravet. Våren och sommaren blev i stället ett enda långt avelsarbete i hagen för hingsten.

Comebacken i The Owners Trophy gav glädjande besked till tränaren Stefan Hultman. Maharajah slutade nämligen trea och det var ett oväntat bra resultat. Framför allt menade Hultman att hästen såg fräsch ut efter loppet – ett kvitto på att han är på gång. Efter en noggrann genomgång av veterinär efter loppet fick Maharajah klartecken till ett nytt lopp och det blir alltså på Bergsåker vi får se mästaren nästa gång.

Det är ett lopp i taget som gäller, men den långsiktiga planen är att Maharajah ska kunna ställa upp i Prix d’Amérique 2015 för att försöka försvara årets triumf. Det blir i så fall också den sista gången Maharajah ställer upp i det finaste av travlopp. Åldersgränsen går vid tio år och Maharajah är född 2005.