MaharajahPå lördag kommer den legendariska hästen Maharajah att delta i loppet Gävle Stora Pris, och på lördag är det även premiär för övergången från streck till procent på V75.

Maharajah startat på Gävlebanan två gånger tidigare, och då blev det en seger och en femteplats, och 65 000 kronor i prispengar. Nu på lördag är han favorittippad som vinnare.

”Och han kommer säkert att vara den som många använder som exempel nu när vi ska lära oss vad V75-procent är för något,” säger Kent Öhlander, Försäljnings- och Marknadsdirektör på ATG.

Procent istället för streckfördelning

Fram tills nu har varje lopp/avdelning fått en streckfavorit hos ATG, men från och med lördag kommer ATG istället att ange en favorit som är spelad till så och så många procent. V75-procenten visar spelade kronor per häst i procent.

Exempel: Dagens V75-favorit är spelad till 45 procent och han i återfinns V75-5

Detta innebär att 45% av den totala insatsen, i sjurättspotten, som ligger på favorithästen.

Kronor ersätter alltså streck och insatserna mäts mot varandra så att de kan redovisas i procentform. På ATG.se kommer man att kunna se procenten ned till två decimaler, men på övriga platser kommer procenten att avrundas till heltal.

”En tydligare och stabilare information till våra kunder,” säger Kent Öhlander.

Streckfördelningen visade antalet streck per häst, vilket innebar att man fick veta hur stor andel, av antal deltagande system, som hästen finns med på utan hänsyn till systemets storlek.

”Att visa alla kunders spel med hjälp av V75-procenten är mer stabilt. Vi kommer att slippa de stora svängningarna som vi haft i strecklistan när exempelvis ett system med en massa enkelrader lämnas in och strecklistan blivit totalt förändrad,” förklarar Kent Öhlander.

Den nya redovisningen gäller inte bara V75 utan även V4, V5, V64, V65 och V86.

Att redovisa procenten är inte någon nyhet utan det är information som visats på ATG.se ända sedan år 2011. Det är dock först nu som man slutar visa streckfördelningen och visar procenten istället.

Gävle Stora Pris

Gävla Stora Pris hade premiär år 1942, då Scotchman segrade med Ture Persson vid tömmarna. Sedan dess har distansen förändrats fram och tillbaka – som minst 1 600 meter och som mest 3 140 meter. Ibland har det varit voltstart som använts och ibland autostart.

Nu på lördag blir första gången loppet körs över 3 140 meter med autostart.

År 2010 var Maharajah storfavorit i Gävle Stora Pris, men slutade på en femteplats och belönades med 25 000 kronor.

”Då han blev femma tävlade han med halsinfektion,” minns Annika Lindblom på Travkompaniet.

Två år senare gick det betydligt bättre för Maharajah på Gävletravet, och han gick vinnande ur ett snabblopp med 40 000 kronor i förstapris.

Ny kusk för Maharajah

Hur står det då till med Maharajah inför lördagens lopp? Svaret är att det ser mycket bra ut. Gaffelbandskadan har läkt och efter nästan ett halvårs paus från tävlande återvände Maharajah nyligen till Solvalla där hans segertid 1.12,7/2 160 meter blev nytt svenskt rekord.

I Gävle Stora Pris kommer Maharajah att köras av Ulf Ohlsson, eftersom Örjan Kihlström har skadat ryggen.

”Ulf är ett naturligt val då han brukar vara stand in för Örjan både då det gäller Stefan Hultmans och Travkompaniets hästar,” berättar Annika Lindblom.

Kihlström har suttit i sulkyn i 52 av de totalt 53 lopp som Maharajah har gjort – enda undantaget var i Rättvik i juni 2009 då Kihlström var avstängd. Då hoppade Jörgen Sjunnesson in som ersättare och Maharajah tycktes inte ha några problem alls att anpassa sig till det, tvärt om tog han hem förstapriset i loppet.

Startlista för Gävle Stora Pris

Gävle Stora Pris (lopp 7, V75-3), Gulddivisionen, 3 140 meter, autostart, förstapris 150 000 kronor

Nummer, Häst, Kusk
1, Disco A.E., Per Lennartsson
2, Haraldinho, Johnny Takter
3, Premier League, Daniel Olsson
4, Francais du Gull, Erik Lindegren
5, Winning Love, Åke Lindblom
6, Lord Capar, Petter Karlsson
7, Perfectly Enough, Erik Adielsson
8, Zlatan Blou, Jorma Kontio
9, Maharajah, Ulf Ohlsson
10, Clear Sign, Peter Ingves
11, Trustworthy Ås, Henrik Svensson

Om du vill se alla övriga startlistor för lördagen, gå vidare till ATG.

Lördagens TV-sändningar

12:30-14:00, TV4 Sport, Lunchtravet Direkt
14:00-17:00, TV4 Sport, V75 Direkt
18:00-19:00, TV4, Vinnare V75

ATG24 sänder från 12.30 (Gävle, Leangen)