Gårdagen slutade ruskigt bra. Sneidjer gjorde mål, halvtid/Fulltid gick in och Holland vann utan några större problem. Idag tar vi nya tag och jag har ett par bra spel även i kvällens semifinal. Häng på!


Tyskland – Spanien
Mitt tips: 1
Odds: 3.10 @ Eurobet
Insats: 5/10
Spelstopp: 20.30

Tyskland har ett ungt lag som verkligen har lyckats så här långt i VM. Varje match borde bli tuffare och tuffare men Tyskland fortsätter att krossa sina motstånd och det finns inte den minsta tendens till nervositet hos Tyskarna. Tränaren Joakim Löw har verkligen fått till en bra kombination av yngre och äldre mer rutinerade spelare och det har verkligen visat sig vara ett vinnande koncept. Det enda som talar emot Tyskarna är väl just att laget är så ungt och oerfaret.

Vi har alla häpnats av den tyska farten, omställningarna, hur bra passningsspelet är, hur mycket målchanser som skapas och effektiviteten som Tyskland har visat upp i VM. Man går från klarhet till klarhet och har de två senaste matcherna kört över England med 4-1 och Argentina med 4-0, helt fantastiskt bra! Man visar prov på hög fart och mycket finess i sin offensiv och det är helt omöjligt för motståndarna att försvara sig när Tyskland flyger fram på planen. Enda plumpen i protokollet hittils kom mot Serbien i gruppsspelet efter man fått Klose utvisad efter 30 minuter. Trots en man mindre spelade man ut Serbien och Tyskland är utan tvekan det lag som imponerat mest under årets VM och det vore konstigt om laget inte fick gå till final.

Spanien gör usla insatser match efter match. I Åttondelsfinalen mot Portugal såg Spanjorerna okoncentrerade ut och det var många felpass i första halvlek. I början av andra halvlek visade man återigen upp ett uselt spel och hade Portugal varit något effektivare så hade Spanien inte varit i semifinal idag. Farten och finessen saknas helt och hållet hos Spanjorerna och nu senast mot Paraguay i Kvartsfinalen var det återigen dags igen. Så här sa Spaniens tränare efter matchen:

- ”Under min livstid har jag aldrig sett ett spanskt lag slå så många felpassningar. Det blev en tuff match, väldigt obekväm. De lät oss inte spela vårt spel. Vi gjorde inte någon speciellt bra match men vi är ändå glada över avancemanget.” Paraguay satte press på Spanien från start till slut och det visade sig vara en bra taktik som Tyskarna säkerligen kommer ta efter. Men vi alla vet vilken kapacitet som ligger och gror hos Spanien och får man bara igång mittfältet med Iniesta/Xavi o co så kan man slå vilket lag som helst oavsett formen hos motståndarna.

Spanjorerna har ett betydligt äldre och mer erfaret landslag än Tyskarna. Spelarna vet vad som gäller i den här typen av matcher och de flesta spelarna i årets lag var med och vann EM-Guld 2008 med Spanien. Det kryllar av stora världsstjärnor i laget som går ut till en sådan här match supertaggade medan det säkerligen kommer vara ett par nervösa unga tyskar på planen. Det är väl den stora skillnaden mellan lagen som talar till Spaniens fördel.

Tyskland saknar idag sin viktige forward Thomas Mueller som är avstängd här. Löw har tre alternativ att välja mellan som ersättare för Mueller; Antingen Jeronimo Cacau som liksom Müller är enormt löpvillig men som tyvärr varit skadad och precis kommit tillbaka till truppen igen. Piotr Trochowski, som också springer mycket men som saknar Müllers kraft och så finns även Toni Kroos som gärna opererar på vänsterkanten och som nog är mer playmaker än Müller. Jag tror på valet faller på Cacau om han är helt skadefri. I övrigt kan man ställa upp med ett mycket starkt och slagkraftigt lag!

Spanien har inga skadebekymmer inför matchen förutom bänkvärmaren Fabregas som dras med en ond axel och Albiol som varit skadad sedan ett tag tillbaka. Fabregas finns med största sannolikhet med i truppen men troligen inte i startelvan. Spanien kan ställa upp med samma startelva som tidigare matcher.

Det här är verkligen ingen lätt match att spela på för en objektiv spelare. Allt hade varit mycket enklare om man har sympatier för något av lagen men eftersom jag inte har det får jag helt enkelt gå på magkänslan och faktan inför matchen. Tyskarna har sett betydligt bättre ut än Spanien och man känns starkare på de flesta positioner på planen då de Spanska spelarna underpresterar. Valet faller därför på Tyskland

Tyskland – Spanien
Mitt tips: Över 2.5 mål
Odds: 2.31 @ Betdaq
Insats: 5/10
Spelstopp: 20.30

Tyskland har VM:s vassaste offensiv och det gör det här spelet spelvärt omedelbart!

Försvarsspelet hos båda lagen har varit sådär i mina ögon. Det är framförallt båda mittbacksparen som är orosmoln. Tyskarnas Mertesacker-Friedrich som är Tysklands mittbackar är knappast några fartkanoner och när Villa o co kommer i full fart kan det bli tufft att hänga med. Det ska dock tilläggas att dom har varit rätt placerade under i princip hela VM och det lär behövas idag igen.

Spanjorernas mittbackspar Pique/Puyol är allt annat än stabila. Det handlar om två världsstjärnor men den okoncentrationen och slöheten de har visat upp imponerar knappast på mig. Puyol har gjort flertalet misstag så här långt och han ligger ofta steget efter i defensiven och det håller inte när Klose med sina fantastiska löpningar kommer i fart inne i Spaniens straffområde. Både Spanien och Tyskland har ruskigt vassa offensiver med snabba och fartfyllda spelare. Det här kan bli ett målkalas likt gårdagens semifinal om vi får se skärpa i avsluten hos båda lagen.

Tyskland – Spanien
Mitt tips: Klose gör mål
Odds: 3.00 @ Bet365
Insats: 4/10
Spelstopp: 20.30

Mueller saknas idag och det öppnar upp för mer ytor för Klose som kommer få ett större ansvar. Miroslav Klose som alltid löper rätt kommer få många chanser att komma loss inne i Spaniens straffområde i denna match. Då gäller det för Özil, Cacau och Podolski att hitta honom i helt rätt läge. Här är Spanien som mest sårbara. Miroslav Klose har bara ett mål upp till att matcha Ronaldos målrekord i VM. Den polsk-födde anfallaren står på 14 mål och behöver göra 15 mål för att tangera rekordet. Jag är inte heller främmande för att Klose får slå en eventuell straff under matchen…