Ett fint utbud av matcher ikväll med ett par matcher från Allsvenskan som på förhand ser väldigt svårlösta ut. Det kryddas lite extra av skånederbyt mellan Malmö-Helsingborg. Jag avstår den och väljer att spela på Bottenmötet mellan Gais-Djurgården. Sedan fastnade jag för mina favoriter till att vinna serien i engelska Championship.

Gais – Djurgården
Mitt tips 1: 1
Insats: 3/5
Odds: 2.00 @ Expekt
Mitt tips 2: Under 2.5 mål
Insats: 4/5
Odds: 1.72 @ Expekt
Spelstopp: 2009-08-31 19:00

Ett riktigt bottenmöte mellan två storstadslag, Göteborg vs. Stockholm. Gais ligger på 13e plats med 19 poäng medan Djurgården ligger näst sist på 15e plats med 15 poäng. Den här matchen är oerhört viktig för båda lagen. Vid Djurgårdsförlust så får man nästan räkna med att som bäst få spela kvalmatchen till Allsvenskan. Efter denna matchen återstår 9 matcher och att hämta in 7 poäng på Gais blir svårt, speciellt eftersom man ännu inte vunnit på bortaplan. Man har en usel målskillnad och därför behöver man nästan hämta in 8 poäng för att kunna gå om Gais. Djurgården kommer göra allt för att få med sig 3 poäng i den här matchen och bottenlag spelar ofta stressigt och då kommer misstagen och det kan bädda för luckor i försvaret som GAIS kan ta tillvara på. Djurgården har allt att förlora medan Gais har allt att vinna, det talar för en Gais seger.

Gais var segerlösa i 14 matcher och man kändes uträknade men nu har man vaknat till liv igen och tagit två raka segrar mot ÖIS i derbyt och sedan bortaslog man Helsingborg imponerande med 0-1. Hemma på Ullevi har man ingen statistik att skryta med direkt då man har resultatraden 2-5-3. Gais är tredje sämsta hemmalaget i serien och den trenden måste man vända på nu om man ska klara få ett nytt kontrakt till Allsvenskan nästa säsong.
Djurgården är inte mycket bättre dom. Dom har 7 matcher utan seger nu och har på dessa matcher har man endast tagit en poäng. Man är sämsta bortalaget i serien och på 10 matcher har laget bara tagit en ynka poäng och det var i bortamatchen mot jumbokollegan Örgryte som slutade 0-0. Man har en förfärlig målskillnad på bortaplan, 4 mål har man lyckats göra medan man släppt in hela 30 mål. Det blir ett snitt på 3 insläppta mål per match. Pinsamt dåligt och det håller verkligen inte allsvensk nivå.  

Gais kommer till spel utan backen Jonas Lundén som är avstängd, även forwaden Tobias Holmqvist kommer att missa matchen då han trampade snett på träning igår och fick en stukning. In i laget kommer istället Björn Andersson som lär få applåder om han får spela något.
Djurgården kommer till spel utan Mattias Jonsson och Johan Oremo vilket är två tunga skador. Man har även frågetecken på den viktige Boyd Mwila. 

Gais har verkligen spelat upp sig och man har två raka segrar och två raka hållna nollor för Dime Jankulovski som haft en jobbig säsong. Han har nu självförtroendet på topp och med Gais fansen i ryggen lär han göra en ny bra match. Jag tror han håller nollan igen.
Djurgården spelade hemma mot IFK Göteborg senast och där var man närmast segern med ett skott som studsade i ribban och ned på mållinjen, frågan är bara om den var inne eller inte. Typiskt den otur/oflyt som bottenlag har. Matchen var helt klart ett fall framåt för Djurgården men då man spelat som två olika lag på hemma/bortaplan så är jag inte speciellt orolig för den matchen. 4 mål på 10 matcher imponerar knappast och att man släppt in hela 30 mål är rent ut sagt värdelöst. Har Djurgården inget försvar på bortaplan? Nej det här vinner Gais med 1-2 bollar.

Newcastle – Leicester
Mitt tips 1: 1
Insats: 3/5
Odds: 1.75 @ Expekt
Spelstopp: 2009-08-31 20:45

En på förhand spännande match mellan två lag som alltjämt är obesegrade i årets upplaga av Championship. Newcastle har inlett något starkare än Leicester då man har har 3 segrar och 1 oavgjord med fina målskillnaden 7-1. Leicester i sin tur har spelat 2 oavgjorda och vunnit 2 matcher så här långt. Om man jämför motstånd så har Newcastle mött betydligt tuffare motstånd och trots det imponerat stort i matcherna.
Båda lagen är nykomlingar i serien. Newcastle kom ned från Premier League medan Leicester kom upp från League one så visst ska det vara klasskillnad här.

Newcastle har tagit två imponerande segrar på hemmaplan mot topptippade Reading med 3-0 och Sheffield Wednesday med 1-0. Man har även hållt nollan i tre raka matcher och man har visat att man kommer vara med i toppen och slåss om Premier League platserna.
Leicester har inte imponerat på bortaplan och man har två kryss med sig mot Ipswich och Sheffield United. Man förlorade på bortaplan i cupen mot Preston som även dom spelar i Championship med 2-1.

Newcastle fick Jonas Gutierrez och Shola Ameobi skadade i samband med ligacup matchen i veckan där man slog ut Huddersfield. Jonas kommer inte spela och det är högst tveksamt om skyttekungen Ameobi kan spela. Tunga avbräck för Newcastle. Inte nog med det så saknas även Andy Carrol och Xisco. Tillbaka igen är slagskämpen Joey Barton som kan bidra med lite kamp och tända till laget när det behövs.
Leicester får klara sig utan anfallarna Steve Howard och Martyn Waghorn till matchen. Man gjorde dock klart med två nya i veckan, Paul Gallagher från Blackburn och Yann Kermogant som provspelat i klubben ett tag. Dock svårt att som forward gå rakt in i ett lag och prestera så det är väl inget super plus att man köpt in dessa nyförvärven.

När lagen tidigare har mötts så har Leicester haft det tufft på St James Park. Newcastle har vunnit 8 av de 10 senaste mötena och mycket talar för att man även vinner detta mötet.

Trots att Newcastle har skador på offensiva spelare så har man en såppas stark defensiv att man inte ska förlora den här matchen. Det är bara hoppas att man kan få in någon boll framåt. Jag tror man fixar det på en fast situation eller något liknande och ettan spelas.

 

Jag lirar två dubblar med dessa matcherna. Gais och Newcastle som vinnare ger 3,5 gånger pengarna och Newcastle som vinnare och under 2.5 mål mellan Gais-DIF ger 3 gånger pengarna. / Magnus