Helsingborg – IF Elfsborg

Spelstopp 16.55

Mitt tips: X2 eller Under 2.5 mål

Insats: 5/10

 

Motivering:

Toppmöte i Allsvenskan mellan två spelskickliga lag och det väntas mycket folk till Olympia under söndagen, jag kommer vara en av dessa. På söndag beger jag mig ned mot Helsingborg för att skåda fin fotboll från två allsvenska topplag. Helsingborg som kommer från en 2-1 förlust borta mot Djurgården lär vara rejält revansch sugna. Elfsborg i sin tur rullade ut bottenlaget ÖIS på en enkelt och komfortabelt vis och vann med klara 3-0. Nu blir det desto tuffare för boråsarna.

Helsingborg är svårspelade på Olympia och hittills är det bara Halmstad tagit 3 poäng på Helsingborgarna. Man har resultatraden 4-1-1 på hemmaplan och en målskillnad på 9-6 vilket tyder på att man ofta spelar jämnt med motståndet men att man har många vinnarskallar som kan avgöra matcherna. Det har varit uppehåll i Allsvenskan nu ett tag och det har bara spelats en match och den förlorade Helsingborg som ni kan läsa ovan. Därför är det svårt att bedöma formen på lagen i så tidigt skede som detta.

Elfsborg i sin tur vann sin match hemma mot ÖIS som ni kan läsa ovan. Den matchen var det inget att snacka om, jag hade äran att se matchen på plats. ÖIS startade matchen helt okej och hade några chanser att ta ledningen men sedan klantade man sig i straffområdet och Elfsborg fick en straff som gjorde att Elfsborg kunde ta ledningen och på så vis ta över matchen hetl och hållet. Boråsarna har en grym defensiv och det är oerhört svårt att få hål på Elfsborg eller vad sägs om 7 matcher där man hållit nollan och endast 6 insläppta mål på 13 matcher. Lägg där till att inget lag har lyckats göra fler än 1 mål på Elfsborg under dessa 13 matcherna. Elfsborg är det enda laget som är obesegrat efter 13 matcher men faktum är att man är starkare hemma än borta. På bortaplan har man resultatraden 2-4-0 och målskillnaden 6-4 så visst lever man mycket på sin defensiv då man ofta spelar jämna matcher på bortaplan.

Skademässigt så ser det inte ljust ut för Helsingborg som har flera nyckelspelare borta inför matchen mot Elfsborg. Det är frågetecken på Henke Larsson och Lantz inför matchen som betyder väldigt mycket för Helsingborg. Men trots dessa skador är man ett bra lag som inte ska räknas bort helt.

Elfsborg i sin tur kan ställa upp med i princip bästa möjliga lag. Det är frågetecken på Johan Karlsson och Martin Andersson. Abbas Hassan och Elmin Kurbegovic lämnade klubben i veckan men Elfsborg har en bred trupp och man har ett brett spelarmaterial.

Helsingborg hade länge lätt för Elfsborg hemma på Olympia men den trenden bröts 2007 då Elfsborg vann första matchen på Olympia på väldigt länge. Helsingborgarna har grym plusstatistik på Elfsborg och på 13 hemmamatcher mot Elfsborg har man 6 segrar, 6 oavgjorda och endast 1 förlust. Men faktum är att Elfsborg inte har förlorat borta mot Helsingborg på 3 år nu.

Jag utgår från att det kommer bli en jämn och tillknäppt tillställning där båda lagen kommer att försvara sig väl och eftersom Elfsborg har ruggigt svårt att göra mål, framförallt på bortaplan rekommenderar jag ett under spel på matchen. Elfsborg har som ni kan läsa ovan en oerhört stark defensiv som kommer att komma till nytta i denna matchen.

Rekommenderar även ett X2 spel på matchen då Elfsborg är obesegrat och efter denna matchen tror jag man fortfarande är obesegrat. Jag tror det blir kryss i matchen men eftersom Elfsborg i mina ögon är det starkaste laget i allsvenskan nu så vill jag även ha med tvåan.

                                                                                                                                         

 

Assyriska – Jönköping

spelstopp 17.55

Mitt tips: 1

Insats: 8/10

Här har vi en drabbning i superettan mellan ett formstarkt och ett formsvagt lag. Assyriska som bara har en förlust på 9 matcher möter ett Jönköping som har 4 raka förluster.

Assyriska är det starkaste hemmalaget i superettan så här långt med resultatraden 5-0-1 och en målskillnad på 11-5. Enda förlusten kom i det heta derbyt mot Syrianska. Assyriska har i veckan gjort klart med Petter Furuseth som kommer vara väldigt betydelsefull i Assyriskas jakt på en uppflyttningsplats. Jönköping kommer att få se upp med Tiago pereira som gjort Assyriska 5 senaste mål i superettan.  

Jönköping kommer som sagt från 4 raka förluster och senast spelade man en tuff match hemma mot Norrköping som jag hade äran att se på plats. Den machen innehöll allt; röda kort, massor av gula kort, straffar, hårda dueller, mål och missar. Härlig match att se på plats men troligen en match som tär på krafterna för lagen och framförallt för Jönköping som förlorade matchen. Det finns inte mycket som talar för Jönköping i denna match och än mindre talar för Jönköping då lagets skyttekung och nyckelspelare, Ricardo Santos är avstängd denna match.

Nej, Jönköping får det tufft här och Assyriska ska bara vinna denna matchen om man ska förtjäna en allsvensk plats i mina ögon.

Lycka till !