v75Det har de senaste månaderna varit stundtals heta diskussioner om hur V75-omgångarna egentligen ska se ut. En anledning till debatten har varit att omgångarna under vintern och tidig vår har varit mycket lättippade, vilket har gett upphov till ideliga jackpottomgångar. En annan anledning är att hästägarna har knorrat lite när det gäller bredden på lördagens tävlingar. Många hästägare har helt enkelt tyckt att det har varit för stor skillnad mellan de sju loppen på kupongen och de ramlopp som kompletterar tävlingsdagen.

Ett åttonde lopp av dignitet

Svensk Travsport har laborerat med ett par olika lösningar för att göra alla nöjda eller åtminstone lite mindre missnöjda. Den lösning man nu slutligen har valt är att introducera ”Lördagsloppet”, ett lopp med 100 000 kr i förstapris. Den första V75-omgången med Lördagsloppet blir V75 på Örebro den 2 maj.

Lördagsloppet kommer att vara standardiserat och alla propositioner kommer att skrivas likadant. Distansen kommer att vara 2640 meter med voltstart och det kommer att vara 15 startande. Loppet är öppet för hästar som har sprungit in upp till 275 000 kr hittills i karriären.

Det finns två syften bakom introduktionen av det nya loppet. För det första vill man ge hästägarna fler alternativ. För det andra vill Svensk Travsport ha en möjlighet att skruva lite på V75-omgång i det fall den annars ser för ”lätt” ut. I det fall Lördagsloppet fungerar bättre i V75-omgången än som ett ramlopp kan man helt enkelt lägga in Lördagsloppet som en avdelning i V75.