Det blev det brittiska pokerproffset Olivia “Liv” Boeree som tog hem segern i European Poker Tour San Remo – ett event som i år lockade inte mindre än 1 240 deltagare från över 40 olika länder trots att inköpet låg på €5 300. Förutom EPT-pokalen belönades Boerre med €1 250 000, vilket motsvarar över 12 miljoner svenska kronor.

Den förste som tvingades ut från onsdagens finalbord var bulgaren Atanas Gueorguiev. Nior på hand var inte tillräckligt för att vinna över Toni Pettersons spader ess och hjärter dam när en dam dök upp på floppen. För sin åttondeplats belönades Gueorguiev med €90 000.

Strax efter Gueorguiev följde en av de två italienarna vid bordet, Claudio Piceci, som slogs ut av sveriges Jakob ”mendieta19″ Carlsson och fick nöja sig med en sjundeplats och €150 000 i prispengar. Italienare nummer två, Giuseppe Diep, följde sin landskamrat hack i häl efter att ha gått all-in med klöver åtta och ruter nio på hand och blivit synad av Michael Piper som satt med spader tio och hjärter tio. På bordet hamnade hjärter åtta, klöver knekt, hjärter två, klöver två och hjärter sex. För sin sjätteplats erhöll Diep €210 000.

Alexey Rybin slutade på femte plats i turneringen och fick €270 000 som plåster på såren efter att ha få se sitt hjärter ess och klöver tio krossas av Carlssons två knektar. Näste man att slås ut var Piper, Boerees gamla klasskamrat från astrofysiktiden, vars hjärter dam och hjärter tio inte klarade av Carlssons klöver ess och hjärter kung. Så här långt in in turneringen låg vinsten på hela €345 000.

Nu återstod tre personer vid bordet: Petterson från Finland, Carlsson från Sverige och Boeree från Storbritannien. Länge såg det ut som om spelet skulle pågå för evigt – marker skyfflades fram och tillbaka och ingen tycktes kunna få övertaget. Till slut gick dock Boeree all-in mot Pettersson på en flopp bestående av spader fyra, ruter kung och spader tre. Boerees två treor gav henne en triss, och varken turnen eller rivern kunde hjälpa finländarens hjärter kung och ruter dam. Pettersson slutade trea och blev därmed €420 000 rikare.

Boeree hade anlänt till finalbordet med en av de minsta högarna, men nu satt hon med dubbelt så många marker som Carlsson och var inte sen att dra nytta av övertaget. Den 22 år gamla Carlsson hade å sin sida varit markeretta under de två senaste dagarna och var inte det minsta intresserad av att kasta in handduken nu. Det blev en hård slutstrid mellan de båda som slutligen mynnade ut i en nervkittlande 50/50 situation. Boeree öppnade med en höjning varpå Carlsson gick all-in med hjärter ess och ruter sex på hand. Efter att Boerre funderat en stund valde hon att syna honom med ruter sex och spader sex på hand. På bordet landade ruter tio, spader kung, spader åtta, spader sju och klöver knekt. Som belöning för sin silverplacering fick Carlsson €750 000, vilket motsvarar drygt 7,2 miljoner svenska kronor.

Boeree är den tredje kvinna som vunnit ett European Poker Tour Main Event och hennes sammanlagda turneringsvinster överstiger nu $1,9 miljoner. Förutom jobb som fotomodell och programledare i poker-tv har det 25-åriga pokerproffset även hunnit med att studera fysik med inriktning mot astrofysik vid University of Manchester.

”Det här är precis vad jag har arbetat för sedan jag lärde mig spela poker”, kommenterade Boeree efter segern. ”Jag åkte till EPT:s som värd men hela tiden tänkte jag ‘jag vill spela’. Allt är bara suddigt just nu, jag kan inte fatta att jag vunnit. Jag är uppe i det blå av lycka. Helt uppe i det blå.”