La Liga är över för den här gången, men det är fortfarande kamp om vilka som ska ta steget upp från segundan. Eibar är redan klara för spel i la liga nästa säsong och mycket talar även för att Deportivo tar sig tillbaka efter en kort sejour i andraligan. Sedan ska vi även ha ett lag vidare från playoff, där det är hård kamp om platserna just nu.

Eibar är den stora överraskningen i segundan den här säsongen, där man som nykomling nu tagit steget upp i la liga. Man vann helgens match mot Alaves på hemmagräs, samtidigt som Las Palmas förlorade mot Recreativo. Det innebär att man är sju poäng framför ölaget med endast två omgångar kvar att spela. Men allt är inte frid och fröjd hos baskerna trots avancemanget, man har ett stort jobb framför sig om det ens ska bli spel i la liga till hösten.

eibar2

Eibar är en liten stad i Baskien med endast 27000 invånare, beläget mitt emellan San Sebastian och Bilbao, där vi som bekant har ett par hyfsade fotbollslag i Real Sociedad och Athletic club. Bara det är väldigt stort att man kan vara uppe på samma nivå som dessa klubbar, då man knappast lär ha fått ha sina talanger i fred från storklubbarna. Man har heller ingen jättearena att skryta om då lilla Estadio Ipurua endast tar emot 5250 åskådare, något som kan jämföras med allsvenska Falkenbergs IP som tar in liknande siffror.

Men det finns hjärta i den här klubben och det tycker jag har märkts när man kikat på laget under säsongen. Det är knappast med någon större finess man tagit sina segrar och kikar vi till målproduktionen så har man faktiskt gjort fyra mål mindre än nästjumbon Alaves. Men man sliter hårt för varandra över hela planen och endast 27 insläppta mål på 40 matcher i den här ligan är väldigt imponerande. Det är mycket raggarfotboll i segundan och det är något som Eibar lyckats hålla sig ifrån.

estadioipurua

Men allt är inte frid och fröjd som sagt, utan Eibar måste samla ihop 1,7 miljoner euro i aktiekapital om man ens ska komma till start i höst. Det handlar inte alls om att klubben är skuldsatta på något vis, utan det är ligans regler som gäller för samtliga lag i la liga. Men klubben har rivstartat en kampanj och erbjuder nu vem som helst att köpa en bit av klubben för 50 euro aktien. På det här viset har man i skrivande stund fått in 44% av det kapital man behöver ha in, och det skulle förvåna mig väldiga om man inte lyckas dra in resten fram tills den 6:e augusti. Skulle man vara intresserad av att köpa in sig i klubben så hittar ni rätt sida HÄR.

Sällskap till la liga tror jag att Eibar får utav Deportivo La Coruna samt Sporting Gijon, två klassiska lag som enligt mig hör hemma i högstaligan. Deportivo är så gott som klara för en direktplats, samtidigt som jag tror att Sporting slår sig fram via playoff. Men det är otroligt jämnt i segundan där hela nio lag slåss om fyra playoff-platser. Spännande avslutning med andra ord!

/e@sy