Hockeyallsvenskan startar upp allt eftersom i början av 2016. I omgång trettiosju ställs Leksand mot Asplöven. Två lag som är i behov av poäng och som avslutade 2015 på ett starkt sätt. Matcherna mellan lagen brukar bli målrika och händelserika. Blir fallet så även denna gång?

  • MatchLeksand – Asplöven
  • Liga: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Över 5,0 mål
  • Odds: 1,85 @ Unibet
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 5/1, 19:00

Leksand gjorde en riktig offensivkraftsamling i den sista matchen innan nyårsuppehållet. Laget körde mer eller mindre över jumbon Sundsvall med hela 8-3 hemma i Tegera Arena. En seger som innebar att Leksand fick fira nyåret som segrare och på playoff-plats.
För första gången på väldigt länge har laget lyckats komma ikapp lagen på playoff-platserna och Leksand ligger nu på den sista och åttonde placeringen i tabellen. Laget har spelat ihop femtio poäng efter trettiofem omgångar. Det är bara ett poäng upp till sjuan Almtuna och två ner till nian Pantern och tian Timrå.

Hemma i Tegera Arena har spelet blivit bättre och bättre. Segern över Sundsvall sist var lagets sjätte på dom sju senaste hemmamatcherna. Inte nog med det så har lagets offensiv lossnat betänkligt på hemmaplan. I dessa sju matcher har laget gjort tjugoåtta mål framåt. Ett snitt på fyra mål framåt per match.
Totalt har Leksand en målskillnad på 55-48 på hemmaplan och snittar därmed 5,72 mål per match av lagets arton spelade hemmamatcher.
Totalt har Leksand spelat ihop trettiosex poäng på hemmaplan och är därmed Hockeyallsvenskans sjätte bästa hemmalag.

Leksand har full trupp förutom Viktor Mårtensson som är fortsatt skadad.

leksand_200 V.S  Asplöven

Asplöven var inför säsongen tippat att tillhöra toppen av tabellen. Fallet har varit långt ifrån topplaceringarna. Laget spelade upp sig i dom sista omgångarna av 2015 och tog poäng i tre raka matcher, varav två segrar. Året avslutades med en 2-3 förlust efter förlängning på hemmaplan mot Mora.
Trots att poängen har ramlat in den sista tiden är Asplöven nästjumbo. Laget har fyrtioen poäng efter trettiofem omgångar och har sex poäng upp till närmsta lag efter trettiofem spelade matcher.

En stark bidragande orsak till att laget ligger där man ligger är bortaspelet. Endast fjorton inspelade poäng på bortaplan efter sjutton bortamatcher är långt ifrån godkänt. Asplöven är tillsammans med Leksand seriens sämsta bortalag.
Orsaken till att poängen på bortaplan uteblir är att offensiven inte är synkad med defensiven. Bara trettiotre mål framåt medan det har blivit hela femtiofyra insläppta mål. Det ger ett målsnitt på 5,11 mål per bortamatch.
Asplöven vann däremot sin senaste bortamatch mot jumbon Sundsvall med 5-2. Noterbart är att det var den tredje matchen av dom fem senaste bortamatcherna som slutade över 5,5 mål.

Säsongens tredje möte av fyra.
Lagen har mött varandra en gång i varsin hemma respektive bortamatch. Den gemensamma nämnaren är att hemmalaget har vunnit utan större problem. I möte ett vann Leksand med tennissiffrorna 6-1 medan Asplöven vann med 4-1 i sin hemmamatch.

Ett av seriens bästa hemmalag ställs mot seriens sämsta bortalag.
Det bör ju bara ska gå på ett sätt eller hur? Ett Leksand som har funnit sitt spel och framförallt på hemmaplan. Laget har sex segrar av dom sju senaste på hemmaplan. Laget öser in mål och har mäktat med hela tjugoåtta stycken i dessa matcher. Det är bland annat det som leder till att överspelet blir intressant. Båda lagen har en offensiv som är helt klart godkänd. Båda lagen har en defensiv som inte alls är lika imponerande. Leksand och Asplöven har släppt in tredje respektive fjärde flest mål av samtliga lag i hela serien.
Leksand’s hemmamatcher snittas på 5,72 mål medan Asplöven’s bortamatcher ligger på 5,11 i målsnitt. Till det tillägger jag att båda lagens möte den här säsongen har innehållit minst fem mål och sist Asplöven var på besök blev det sju mål på resultattavlan.
En match som betyder ofantligt mycket för båda lagen och poäng är något lagen måste fortsätta ta för att 2016 ska bli ett roligt år. Lagen kan inte förlita sig på defensiven utan det är offensiven som speglar lagens poängskörd.
Mitt spel blir över 5,0 mål till 1,85 hos Unibet.