Den 28-årige libanesiske man som misstänks ligga bakom rånet mot Grand Hyatt i Berlin, hotellet där årets omgång av European Poker Tours Berlin event ägde rum, har nu tagits i förvar.

Enligt flera källor arresterades mannen, som alltså utpekas som hjärnan bakom det uppmärksammade rånet, i söndags. Det är möjligt att mannen, vars namn ännu inte offentliggjorts, är den person som ursprungligen förhördes av den tyska polisen men sedan släpptes på grund av brist på bevis.

Polisen i Berlin tror att den oidentifierade libanesiske mannen både planerade rånet och körde den flyktbil som påträffats. Enligt den tyska tidningen ‘Bild am Sonntag’ var medlemmar av mannens familj också inblandade i planeringen av brottet, och några av dem ska ha bott på Grand Hyatt hotel innan EPT eventet startade.

Trots att den flyktbil som användes har återfunnits och alla fyra rånare, plus den man som misstänks vara hjärnan bakom rånplanen, nu är i förvar har de stulna pengarna fortfarande inte återbördats. 242 000 euro stals från EPT eventet (som var den största pokerturnering som någonsin arrangerats i Tyskland) och männen ska ha delat upp bytet jämt mellan sig. Summan kunde ha blivit ännu större, men de fumliga rånarna tappade en väska fylld med kontanter på brottsplatsen, en väska som rapporteras ha innehållit upp emot 500 000 euro.

På grund av rånet har säkerheten höjts för Snowfest, det EPT event som nyligen inleddes i Österrike. Eventet lockade 546 deltagare, vilket är ungefär hälften så många som Berlin eventet, men med ett förstapris på 455 000 euro att lägga vantarna på har de ansvariga ansett det lämpligt att vidta åtgärder för att någon upprepning av händelserna i Berlin inte ska kunna äga rum. I skrivande stund är endast 24 deltagare kvar i EPT Snowfest, spridda över tre bord och med Allan Baekke i täten. Dansken kommer att inleda dag fyra med en 2-mot-1 markerledning över sin närmaste rival, Brent Wheeler.

€3,500 + €250 EPT Snowfest Main Event lockade till sig välkända namn såsom Daniel Negreanu, Sorel Mizzi, Richard Toth och Chad Brown, samt pensionerade tennisproffset Boris Becker. Eventets namn beror på att det hålls i Saalbach-Hinterglemm (nära Salzburg), en förstklassig skidort som en gång i tiden stod värd för Alpine Ski World Championships.