Den södra allettan är som vanligt väldigt tuff att förutspå. Den här säsongen har varit väldigt speciell och vi har haft flera uppstickare. Jag kommer lita på min magkänsla och tro att det laget som är bäst på pappret får ordning på sitt försvarsspel för då blir man väldigt farliga i fortsättningen.

  • Vinnare Allettan Södra
  • Speltips: Kristianstad
  • Odds: 3.50 @ Svenska Spel
  • Insats: 6/10 units
  • Spelstopp: 27/12, 15.00

kristianstad

Kristianstad får väl ändå ses som en ganska stor överraskning att man gick och vann den tuffa södra serien av hockeyettan denna säsong. Det fanns flera starka kandidater och det kändes väl på förhand som att Tingsryd och Troja/Ljungby borde varit de två starkaste lagen. Istället var det Kristianstad som lyckades med bedriften att vinna serien. Bakom sig hade man fem poäng ner till tvåan och kanske årets största överraskning, IK Pantern. Kristianstad på pappret den här säsongen är riktigt bra. Deras två första femmor håller absolut högsta hockeyettanklass framåt och jag skulle nog nästan vilja påstå att med de nyförvärv man gjort under november/december så befogar man en av de starkaste trupperna på många år på denna nivå. Man hade ett grymt lag på pappret, men har sista månaden kontrakterat och förstärkt laget med fem spelare av mer eller mindre högsta klass. William Wallén är rutinerad på denna nivå och har flera starka säsonger bakom sig. Phillip Bruggisser är en back som har skrivit på att bli utlånad till KIK resten av säsong. En back som varit en av ettans bästa under många säsonger, men den här säsongen inte rikigt fått den utveckling han ville i hockeyallsvenskan. Oskar Sehlstedt är inlånad från Oskarshamn och stärker målvaktssidan rejält. Pontus Palmqvist är tillbaka i klubben efter en sejour i Lindlöven där han inte trivdes. En bra back som bör kunna stärka KIKs något svajiga försvarsspel. Det bästa nyförvärvet får nog anses vara Jay Latulippe som förra året kom trea i poängligan. En av seriens bästa spelare och bör kunna producera ännu mer denna säsong då laget även är bättre än det var förra året. Problemet man har haft under grundserien är att man släppt in alldeles för mycket mål, men ändå vinner man serien, mycket tack vare en grym offensiv. Backarna på pappret är också riktigt bra, men som jag sagt tidigare så har man 4-5 backar som är av yppersta toppklass som normalt sett skulle kunna vara typ första PP-back i många lag. Jag tror lite där att man måste hitta sina roller för att det ska hålla hela vägen och på slutet av serien tycker jag ändå att tendenserna till att stabilare försvarsspel finns där. Det har sett  bättre och bättre ut för varje match. Nu har man även stärkt målvaktssidan vilket borde hjälpa till ännu mer.

Som sagt så är detta en tuff serie och många kan utmana. Däremot ska jag räkna bort alla lag från den västra serien redan direkt. Vinnarna från Västervik är väl det enda lag som bör kunna utmana om kanske en topp fyra placering, men räcker nog i längden inte till ändå. Vimmerby har tappat sina tre bästa spelare och tror man hamnar på den undre halvan. Tranås kanske kan överraska nu när de har full trupp och avslutade serien otroligt starkt, men de är inget lag som utmanar om seriesegern. Skövde är för dåliga bakåt för att hålla och tror dessutom man är för tunna framåt mot alla dessa lite tyngre lag.

De lag som bör kunna utmana är väl egentligen Tingsryd och Troja en enligt mig. Pantern som kom tvåa har gjort en grym säsong, men verkar också gått på sin maxkapacitet under hela säsongen. Jag tror man måste förbättra sig ännu mer för att ha en chans och det steget tror jag inte man kommer ta. Det som talar för Tingsryd och Troja är väl att de från början var topptippade och på pappret har man två riktigt starka trupper. Det känns som att om man vill så är KIK, Tingsryd och Troja ett steg före de andra i den här serien. KIK har varit otroligt bra framåt och får de ordning på sitt spel bakåt så vinner man den här serien. Som sagt, det som talar för de övriga två är att de kanske underpresterat litegrann, men när man sitter och tittar på trupperna så ser jag fortfarande Kristianstad som det bästa laget. Tingsryd är bra och rutinerade i såna här sammanhang, men kanske faller på att man har lite mindre spets än KIK och en lite sämre målvakt? Troja har också ett bra lag, men tycker även här att de är lite efter både KIK och Tingsryd. Det känns på nåt sätt som att det är Kristianstads år.


Jämför man trupp för trupp så är det tre lag som är snäppet bättre än övriga. Jämför man dessa tre så är det Kristianstad som är snäppet bättre än de två övriga. Det enda orosmomentet är att de släpper in många mål, men det kan bara bli bättre och man har dessutom förstärkt laget på flera positioner. Jag tror det kan bära långt och därför blir mitt spel Kristianstad att vinna Allettan Södra till oddset 3.50 hos Svenska Spel. Insatsen landar på 6 units.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden