Den Hockeyallsvenskafinalen trummar igång ikväll 19:00 inne i Nelson Garden Arena. Nykomlingen Tingsryd möter klassiker laget AIK. Nu står en kvalplats till SHL på spel när lagen ska göra upp i en matchserie i bäst av fem. Hur kommer det egentligen att sluta?

  • MatchAIK – Tingsryd
  • Liga: Hockeyallsvenskan
  • Speltips 1: AIK att gå vidare 
  • Odds: 1,45 @ Unibet
  • Insats: 5/5 units 
  • Spelstopp: 1/3, 19,00
  • Speltips 2: AIK att vinna matchserien med 3-0
  • Odds: 4,0 @ Unibet
  • Insats: 1,5/5 units 
  • Spelstopp: 1/3, 19,00

AIK V.S tingsryd

AIK mot Tingsryd i bäst av fem. Hur ska detta sluta egentligen? Ur mitt perspektiv finns det bara en vinnare i detta och inte bara i kvalitetsmässigt utan även vilken vinnare som vore bäst att eventuellt få upp till SHL. Det är självklart AIK som bara ska vinna den här matchserien sett över fem matcher. Inget ont om Tingsryd, men klubben har inte resurserna att kunna spela i SHL. OM fallet skulle bli att Tingsryd gick upp skulle det sannolikt sluta i en snäppet värre version än vad det går/gick för Karlskrona. I dagsläget har Tingsryd inte ekonomin, arenan eller resurserna att spela i SHL och det är något som klubben dessutom gått ut med själva. Min fråga där, vad är det för inställning till ett kommande finalspel?

Summerat mellan lagen.
AIK vann Hockeyallsvenskan efter femtiotvå omgångar med hundrafem poäng. Laget slutade fyra poäng före Tingsryd som fick ihop till hundraen.
AIK gjorda allra flest mål i hela Hockeyallsvenskan med sina hundrasjuttiosex stycken. Tingsryd slutade på plats sju med sina hundrafyrtioen gjorda.
Försvaret då? Båda lagen hade ett skrämmande bra försvarsspel. AIK släppte in tredje minst med sina hundratjugofem medan Tingsryd släppte in allra minst med imponerande hundraelva.

Hemma och bortaspel.
AIK blev seriens bästa hemmalag med totalt sextiofem poäng efter tjugosex hemmamatcher. Laget förlorade ynka tre stycken hemmamatcher.
Tingsryd blev seriens andra bästa hemmalag med sextiotvå poäng efter tjugosex hemmatcher. Laget förlorade bara fyra matcher inne i Nelson Garden Arena.
På bortaplan var lagen jämlika. AIK slutade som seriens bästa bortalag med fyrtio poäng efter tjugosex bortamatcher medan Tingsryd blev seriens fjärde bästa lag med trettionio poäng efter tjugosex bortamatcher.

Lagen möttes fyra gånger under grundserien.
AIK lyckades ta fyra poäng av tolv medan Tingsryd tog resterande åtta.

27.01.16 HOC AIK Tingsryd 4 : 3
(3 : 3)
02.12.15 HOC Tingsryd AIK 1 : 2
(1 : 1)
08.11.15 HOC AIK Tingsryd 2 : 3
15.09.15 HOC Tingsryd AIK 2 : 1

Slutgiltig motivering.
Till och börja med är AIK ett bättre rustat och kapabelt lag än Tingsryd. Laget besitter oerhört mycket mer erfarenhet och tränaren R. Melin vet exakt vad detta handlar om och har vanan att hantera kval och slutspelssituationer. Tingsryd är nykomlingar och lagets resa den här säsongen är nästan som en saga, fast det lyckliga slutet uteblir. Men vi ska komma ihåg att laget är som sagt nykomlingar. Formen har börjat dalat på sistone med en knackigare bortaspel och inte alls samma säkerhet som i början och i mitten av säsongen.
AIK gjorde flest mål i hela Hockeyallsvenskan och Tingsryd släppte in minst. Intressant läge kan vi säga. AIK  har fördelen att på bortaplan finner laget målet och så även på hemmaplan. Medan Tingsryd’s största svaghet på bortaplan har varit att försvaret inte hållit samma klass som på hemmaplan.
Lagen möttes fyra gånger under grundserien och där vann lagen två matcher vardera. Det psykiska övertaget är däremot hos AIK nu som vann dom två avslutande mötena, båda efter straffar och tog det där viktiga extra poängen.
Nu ställs lagen i bäst av fem. Tingsryd kliver ut som favoriter i match ett med ett orutinerat lag i sådana sammanhang medan AIK har en drös med erfarna lirare. Jag förväntar mig att Tingsryd inte är med i match ett som AIK vinner och där gick sannolikt musten ur Tingsryd spelarna. För det följs upp med två raka matcher på Hovet. En arena som AIK bara förlorade tre matcher i av tjugosex. 
AIK är för tunga för Tingsryd och nykomlingarna kommer få ladda batterierna för att möta segraren av slutspelsserien.
Mina spel blir alltså AIK att vinna matchserien till 1,45 och att AIK vinner matchserien med 3-0 till 4,0 hos Unibet.