Jag tycker mig ha hittat en intressant dubbel när det gäller två olika divisionsvinnare i NHL. Den ena av dom känns lite halvt osäker, men på ändå inte på nåt sätt. Den andra känns klar redan nu och den tar vi med för att dra upp oddset på den första vinnaren.

  • Divisionsvinnare: Atlantic Division & Metropolitan Division
  • Speltips: Boston (Atlantic) + Pittsburgh (Metropolitan)
  • Odds: 3.63 @ Betsson
  • Insats: 7/10 units
  • Spelstopp: 30/11, 00.00 (går säkerligen att spela senare under säsongen också)

Atlantic Division odds:
Boston Bruins – 2.50
Toronto Maple Leafs - 4.50
Tampa Bay Lightning - 5.50
Detroit Red Wings – 5.00
Montreal Canadiens - 9.00
Ottawa Senators - 10.50
Florida Panthers - 125.00
Buffalo Sabres - 250.00

Här har vi den osäkra av dem två enligt mig, men ändå inte. Boston är dock det starkaste laget och jag var redan innan säsongen inne på att man skulle ta revansch från förra säsongen. Just under föregående säsong så hade jag faktiskt ett maxspel på Bruins att vinna sin division och man hade det länge under kontroll innan man på slutet tappade allt och i sista omgången med bara ett fåtal minuter kvar av matchen så kunde Montreal ta över förstaplatsen. Det kändes ganska surt med tanke på att Boston sen gick raka vägen till Stanley Cup-finalen och Montreal åkte ut redan i första rundan. Till den här säsongen är det ett lite annat upplägg och istället för sex divisioner har det blivit fyra stycken. Det ska väl inte påverka Bostons spel särskilt mycket dock. Nu ska vi prata om Boston och de som har koll på NHL vet om att det är ett extremt tufft och jobbigt lag att möta. Man är stora, starka och i slutspel har man år på år visat att man är ett av ligans absolut bästa lag. Den här säsongen har man hittills kanske inte spelat särskilt bra, men ändå så leder (i skrivande stund) man sin division med  tre poäng före tvåan Tampa Bay. Den stora anledningen till varför man kommer vinna Atlantic Division är att man ännu inte hittat sitt spel. Förstå hur bra de kommer vara när de kommer i form. Av tidigare erfarenhet så säger jag att; i storform så är Boston ligans bästa lag. Därför vinner de sin division. Tuukka Rask är kanske också världens bästa målvakt, vilket inte direkt försämrar deras chanser.

rask04

Utmanarna i första hand som jag ser det är i tur och ordning Toronto, Detroit, Montreal och Tampa Bay. De övriga lagen behöver vi inte ens gå in på. Maple Leafs är den stora utmanaren enligt mig. Man har ett anfallsspel som få lag har och är otroligt effektiva. Problemet som kommer bli i längden är att deras spelstil aldrig kommer hålla i 82 matcher. Man har ett försvarsspel som är under all kritik, men samtidigt så har man haft två målvakter som räddat dem gång på gång. Man släpper till nästan flest skott på mål av alla lag och får göra bragdmatcher bakåt i stort sett varenda match för att vinna. Det kommer inte hålla en hel säsong.

Detroit då? Nej, jag tror inte på dem heller, även om man till denna säsong vässat till sig rejält. Red Wings är ett lag som är lite inne i en generationsväxling. Man har ett par rutinerade spelare som är riktigt dugktiga, typ Henrik Zetterberg och Pavel Datsyuk. Det som jag ser kommer vara ett problem är deras backar och kanske till viss del också deras målvakter. Backbesättningen är tunn, väldigt tunn. Niklas Kronwall är en riktigt bra back, men inte den där riktiga ledaren och världsbacken som de flesta lag behöver. Målvaktssidan med Jimmy Howard och Jonas Gustavsson är osäker. Howard har jag aldrig riktigt gillat. Gustavsson är skadebenägen och kan gå sönder vilken match som helst. Visst, Detroit kan utmana i viss mån, men aldrig i långa loppet känner jag.

Montreal vill jag inte gå in på nåt vidare. De sågade jag redan innan säsongen förra året och sa att de aldrig skulle hålla i ett slutspel, men ändå gick de och vann sin division för att sedan klappa ihop totalt och åka ur slutspelet direkt. Den här säsongen har man kanske fått lite mer skinn på näsan och kommer kunna gå längre i ett slutspel med lite tur, men förmodligen inte. Man har i grunden inte ett så stabilt spel som Bruins har.

Tampa Bay förstår jag inte hur man ens kan vara där uppe med det laget man har. Steven Stamkos är förstås en stor del i framgångarna, men han är ju skadad mer eller mindre hela säsongen. Målvakten Ben Bishop har varit riktigt bra och stått på huvet i många matcher. Man är hemmastarka och gör mycket mål, men samtidigt känns det som att man ”rider lite på vågen”. Nångång kommer flytet ta slut och i längden kommer det visa sig att man inte räcker ända fram. Att Stamkos är skadad gör det ju som sagt inte lättare. Man vann två matcher direkt efter hans skada, men sedan har det varit stopp. Fyra raka förluster säger en del. Lag kan ha svackor, men jag tror att Tampa kommer att rasa och man får nog vara glada om man lyckas ta sig till slutspel.

Sammanfattat så anser jag att Montreal, Tampa Bay, Ottawa, Florida och Buffalo inte kommer ha en chans på titeln. Toronto har spelat bra och är som sagt effektiva, men håller det att släppa till i snitt 36 skott/match en hel säsong? Jag är ytterst tveksam. Detroit kan få ihop det dom också, men deras defence är ingenting i jämförelse med Bostons. Mitt spel blir Boston att vinna Atlantic Division till oddset 2.50 gånger fläsket.


Metropolitan Division odds:
Pittsburgh Penguins - 1.45
Washington Capitals - 5.00
New York Rangers - 7.00
New York Islanders – 17.00
Carolina Hurricanes - 17.00
New Jersey Devils - 29.00
Philadelphia Flyers - 29.00
Columbus Blue Jackets - 30.00

James+Neal+Pittsburgh+Penguins+v+Philadelphia+J3_tFtjWPull

I Metropolitan Division var det redan innan säsongen en tydlig favorit i Pittsburgh Penguiuns. Jag tycker inte direkt man minskat sina chanser hittills. Pens spel har varit otroligt kontrollerat i långa stunder. Man kör inte all in framåt längre, även om man är riktigt vassa offensivt med Sidney Crosby i spetsen. Istället har man valt att fokusera på att få en välorganiserad defensiv och det känns som att man redan nu försöker hitta ett vinnande spel till slutspelet börjar. Problemet de senaste säsongerna i slutspelet har varit det defensiva och målvaktsspelet. Visst, Marc-Andre Flery har inte varit någon stjärna i slutspelen de senaste säsongerna, men samtidigt kan man inte vinna matcher utan ett fungerande försvar. Hittills har man varit stabila och släpper inte till så många målchanser. Framåt har man kvalité och gör mer eller mindre alltid mål. Det är långt kvar, men just nu leder man sin division med fem poäng och det kan hända mycket. Samtidigt känner jag att man i långa loppet inte släpper en sådan ledning.

Utmanarna finns det enligt mig bara två stycken, Washington som just nu är fem poäng bakom Pens och även Rangers som har tuffat igång lite smått. Caps har grym offensiv med Alexander Ovechkin och Nicklas Bäckström i spetsen. Samtidigt så är det lite samma syndrom som med Toronto. Capitals släpper till extremt mycket skott och ska man spela på samma vis hela säsongen så kommer man inte orka. Jag tycker dessutom att Pens är ett mycket bättre lag i grunden än vad Caps är.

Rangers däremot tror jag kommer bli farligare i längden, men just nu är man lite långt efter och även här lever man lite för mycket på sin målvakt. Offensiven sprudlar inte heller för Rangers och därav tror jag också det bli svårt att nå första platsen. Pittsburgh har det mest kompletta laget, bra defensiv och har stjärnor som gör det lilla extra. Mitt spel blir alltså Pittsburgh att vinna Metropolitan Division till oddset 1.45.


Dubbeln känns bra då oftast de bästa lagen vinner i längden. Både Boston och Pittsburgh är det bästa laget i sin division och bör klara av detta på 82 matcher. Jag spelar dubbeln Boston att vinna Atlantic + Pittsburgh att vinna Metropolitan till oddset 3.63. Spelet kan ni komba hos Betssonoch insats blir 7 units.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden