Ron Pierce, 55, har haft en enastående karriär inom hästsporten i Nordamerika och t ex kört in över 181 miljoner dollar och vunnit fantastiska 8 051 lopp. Nu på fredag och lördag gästar han Hästgalan i Göteborg där han skall intervjuas och dela ut priser. Kanske också tävla i V75.

Vem är Ron Pierce?

Ronald Pierce är född den 21 juni 1956 och bor i dag tillsammans med sin svenska hustru Therese Olsson i Clarksburg, New Jersey. Ron och Therese gifte sig 2011 och kommer till Sverige efter en försenad ”smekmånad” på Mauritius. Therese kan också kalla sig Hambletonian-vinnare då hon skötte Stefan Melanders Scarlet Knight när de skrev svenskhistoria 2001 i East Rutherford.

Pierce’s kuskkarriär tog fart på 80-talet i Kalifornien och när han senare samma årtionde flyttade till New Jersey började storloppssegrarna trilla in. En av hans favorithästar är Mr Muscleman. Under sju år firade de stora triumfer tillsammans och i Sverige blev de tvåa i Elitloppet 2007 bakom franske L’Amiral Mauzun, som tog ner en tapper Mr Muscleman på de sista meterna.

Utanför tävlingsbanorna är Ron Pierce en naturmänniska. Han tycker om att jaga och fiska, dyka och åka skidor. Han lyssnar på Rolling Stones, Led Zeppelin och Jethro Tull och när skådespelare som Clint Eastwood och Charles Bronson finns med i någon film sjunker han gärna ner i TV-fåtöljen.

Ron Pierce på Hästgalan 13/1

Hästgalan i Göteborg fredagen den 13 januari och V75 på Åby med V75-Mästarna på lördagen är en av hästsportens gyllene helger. På kvällen samlas dagens och gårdagens stjärnor. Tränare och kuskar hyllas. Hästar och ägare belönas. Det glittrar på Rondo i Göteborg.

–”Jag har tackat ja till inbjudan och ser fram emot fredagsfesten och lördagstävlingarna. Framför allt ska det bli roligt att åter träffa Ron Pierce. En catchdriver jag både anlitat och tävlat mot”, säger Berndt Lindstedt.

”Osten”, som Berndt i travsammanhang ofta kallas, är själv en travlegendar med kusk- och tränarsegrar i de riktigt stora loppen i Nordamerika och Europa. Som kusk kan nämnas Elitloppet 1972 och Prix d’Amerique 1973 med Dart Hanover och som tränare tillsammans med Jan Johnson (Continental Farms) kan nämnas Hambletonian 1988 med Armbro Goal och samma år Hambletonian Oaks med Nan’s Catch.

Just i de två senast nämnda loppen har Ron Pierce större meriter än sin 20 år äldre kollega. Pierce har tre segrar i såväl Hambletonian som i Hambletonian Oaks.

–”Continental Farms anlitade ofta Ron Pierce, duktig både bakom passgångare och travare, men som allra bäst när han kör travare. Jag håller Ron Pierce som en av Nordamerikas fem bästa kuskar”, berömmer Berndt Lindstedt.

Detta och mycket annat får fredagens hästsportjournalister veta mer om när Åsa Elmroth intervjuar Ron Pierce på eftermiddagens pressmöte. Senare på kvällen får någon av Hästgalans vinnare ta emot pris av just Ron Pierce.

När det sedan blivit lördag med V75 på Åby har Ron Pierce bytt fredagens festkläder till lördagens arbetskläder – beredd att köra lopp.

Hästgalan från Rondo i Göteborg sänds i TV4 Sport, 21.30–22.30 med Jessica Almenäs som programledare.

Men hela kvällen kan man följa festen på Rondo via ATG.se.

Malena Laszlo och Miss Li står för den vokala underhållningen.

Urval av Ron Pierces stora segrar

HAMBLETONIAN

(93) American Winner
(07) Donato Hanover
(10) Muscle Massive

HAMBLETONIAN OAKS

(02) Windylane Hanover
(03) Southwind Allaire
(06) Passionate Glide

KENTUCKY FILLY FUTURITY

(05) Her Culese
(06) Passionate Glide

KENTUCKY FUTURITY

(02) Like A Prayer
(03) Mr Muscleman
(07) Donato Hanover

LITTLE BROWN JUG

(98) Shady Character
(99) Blissfull Hall
(04) Timesareachanging
(09) Well Said

MAPLE LEAF TROT

(04) Mr Muscleman
(05) Mr Muscleman

MERRIE ANNABELLE

(04) Reinvent

PETER HAUGHTON MEMORIAL

(03) Tom Ridge
(04) New York Yank
(06) Donato Hanover

WORLD TROTTING DERBY

(04) Tom Ridge
(07) Donato Hanover

YONKERS TROT

(93) American Winner
(09) Judge Joe