En match är det som återstår i den 30:e omgången av Premier League och denna går av stapeln idag. Serieledande Manchester City är det som får äran att resa till Stoke denna kyliga måndagskväll och ställas mot nästjumbon.

Sverigekronan logo

Stoke har tuffa veckor framför sig

Ja, visst går det att ha trevligare aktiviteter inbokade än att åka till Stoke en kall måndagskväll i mars. Men det är alltså det som gäller för Manchester City-spelarna och det gäller att ta sig över även detta hinder på vägen mot ligatiteln. De ställs mot ett Stoke som inför matchen ligger näst sist i tabellen med 27 poäng och näst flest mål insläppta i hela ligan. Hela 54 mål har Stoke fått se slinka in hittills och fler lär det bli när nu laget som gjort överlägset flest mål kommer på besök till Bet365 Stadium. Med sina 83 gjorda strutar leder City även tabellen över flest gjorda mål överlägset. Det lär dock inte bli några 7-2-siffror denna gång som det blev förra gången lagen möttes i ligan.

Då var det nämligen Mark Hughes som coachade Stoke. Men efter att laget underpresterat kraftigt under hösten fick han packa sina väskor till förmån för Paul Lambert i januari månad. Och Lambert har på sina sex matcher vid rodret inlett ganska lovande. Under hans ledning har Stoke plockat sju poäng fördelat på en seger, fyra oavgjorda och en förlust och de har endast släppt in tre mål på dessa matcher. Ett litet fall framåt för Stoke, även om fler trepoängare hade varit önskvärt med tanke på vilka lag de kryssat mot. Watford, Brighton, Leicester och nu senast Southampton är namnen på lagen som Stoke spelat lika mot, varav Brighton och Southampton är direkta bottenkonkurrenter. Hade man bytt ut en av dessa enpoängare mot trepoängare hade det alltså sett lite bättre ut för Stoke, som nu är i ett prekärt läge.

Det är nämligen ett ganska tufft spelschema Stoke har framför sig de kommande veckorna med början ikväll. Förutom City ska de ställas mot Everton, Arsenal och Tottenham innan det lättar lite när de ska möta något svagare motstånd i form av West Ham. Med andra ord ser det ganska mörkt ut att få med sig någon trepoängare den närmsta tiden.

Lamberts tränarkollega Pep Guardiola befinner sig i en roligare position. Hans manskap leder Premier League med 78 inspelade poäng, 13 poäng före lokalrivalerna i Manchester United. Förra veckan blev de klara för kvartsfinal i Champions League efter att ha besegrat Schweiziska FC Basel med de sammanlagda siffrorna 5-2. De har dessutom redan bärgat en titel när de utan att förta sig kunde slå Arsenal i finalen av Carabao Cup med 3-0 för drygt två veckor sedan. Efter att ha besegrat toppkonkurrenterna Chelsea med 1-0 i förra omgången av Premier League, tog de dessutom ytterligare kliv mot ligatiteln, som mer eller mindre redan är klar.

Det ska dock sägas att det har blivit några plumpar i protokollet. Laget åkte ur FA-cupen mot Ligue 1-gänget Wigan redan i kvartsfinalen efter att Will Grigg skickat in segermålet när det återstod 10 minuter av matchen. Dessutom förlorade de faktiskt mot FC Basel på hemmaplan med 1-2 förra veckan. Dock valde Guardiola att vila ett antal nyckelspelare med tanke på att de vann första mötet nere i Schweiz med 4-0, så det resultatet ska man inte dra allt för höga växlar på. På lördagens träningspass drog dock lagets bäste målskytt Sergio Aguero på sig en befarad knäskada, vilket gör att han enligt uppgifter kommer att missa två veckor framöver. Därmed bör han vara spelklar till lokalderbyt mot Manchester United i ligan den 31:e mars.

Hämta bonus här

Några andra som är tveksamma inför deltagande i kvällens match är Fernandinho, Raheem Sterling, Fabian Delph och Benjamin Mendy. De två förstnämnda sägs vara närmast att kunna ta en plats i matchtruppen då de tränade med laget i förra veckan.

Vill du spela på kvällens möte mellan Stoke City – Manchester City så kan vi rekommendera dig att gå in och besöka Sverigekronan. Där hittar du nämligen marknadsmässigt höga odds och som ny spelare på sajten får du dessutom ta emot en fin välkomstbonus.