–”Vilken fantastisk dag! Detta är ”Faksen” roligaste midsommarfirande någonsin”, säger Jan-Olov Persson, delägare till Järvsöfaks. Kallblodskungen Järvsöfaks hade en hektisk midsommarafton – först invigde han sin egen väg och sen delade han ut sitt första stipendium till Caroline Holm.


Järvsöfaks, 16 år, är tidernas mest framgångsrika travhäst. Efter sin 201:a seger den 28 december i fjol gick han i pension. En fantastisk karriär fylld av rekord var över.

Att Järvsöfaks skulle hedras med en egen väg var från början ett förslag från bland andra Stig H Johansson, bördig från Hälsingland. Och att Järvsöfaks skulle få en egen väg har varit klart en tid, men idag sattes skyltarna upp och hans egen väg invigdes.

På plats var Carin Winter och Bente Sandström från Hudiksvalls Kommun, Sten Bodin, ordförande i Hagmyren, Ulrika Olsson, travbanechef på Hagmyren, delägaren Jan-Olov Persson och förstås Järvsöfaks själv.

Järvsöfaks klev fram, drog i skynket – och så var Järvsöfaks väg invigd!

–”Järvsöfaks är en fantastisk ambassadör för Hudiksvalls kommun. Därför hedrar vi honom i dag med att namnge vägen utanför hans hage till Järvsöfaks väg”, säger Bente Sandström när de nya skyltarna var avtäckta.

Därefter åkte Järvsöfaks till tävlingarna på Hagmyren. Inför midsommarpubliken delade Järvsöfaks för första gången ut sitt eget stipendium – ”Järvsöfaks Ungdomstipendium”.

Stipendiet på 20 000 kronor gick till Caroline Holm från Hudiksvall.
–”Kul att det blev Caroline då hon verkligen är ett framtidslöfte inom travsporten”, säger Jan-Olov Persson, en av initiativtagarna till stipendiet.

Caroline Holm är 22 år och har jobbat hos just Jan-Olov Persson i tre år. På fritiden tränar hon kallblodsstoet Marolina som ifjol vann hela sju lopp. Igår kväll vann två av de hästar hon sköter och idag kvalade hon en annan häst i monte, innan hon tog emot stipendiet.

–”Jag är så glad och tacksam – nu ska jag med hjälp av stipendiet fortsätta att förkovra mig”, säger Caroline.

Efter ceremonin på Hagmyren bar det av hem till gården i Masbo för Järvsöfaks.

–”I kväll ska vi gå ner i hans favorithage, han ska få tugga lite gräs och kolla in sin nya väg. Bättre midsommarafton kan vi inte få, jag och ”Faksen””, säger Jan-Olov Persson.

Lördagen den 3 juli är det sedan dags för Järvsöfaks att åter få på sig tävlingssulkyn. Under festivalen ”Snösväng” i Hudiksvall ska han i ett mästarmöte utmanas av Charlotte Kalla, OS-guldmedaljör i Vancouver. På Kattvikskajen kommer ett skidspår att skotas upp och Järvsöfaks kommer att trava på barmark intill.
Kallblodskungen mot Skiddrottningen.
Vem vinner?

Fakta om Järvsöfaks

  • Född 23 juni 1994.
  • Världsrekord för kallblod i flest antal vunna lopp i rad – 42 stycken.
  • Världsrekord för kallblod över 1 640 meter på tiden 1.17,9 (12 juli 2005).
  • Världsrekord i intjänade pengar för kallblod – 21 288 570 kronor.
  • Enda kallblodet i Sverige som tjänat mer än 10 miljoner kronor.
  • Tre gånger vald till Årets Häst i Sverige (2003-2005) och tolv gånger vald till Årets Kallblod (1998-2009).
  • 10 SM-titlar och mängder av storloppsvinster i Sverige, Norge och Finland.
  • Första travhäst som medverkat i Stockholms högvakt på Stockholms slott (20 augusti 2007).
  • I avel har han producerat över 500 avkommor som redan vunnit fler än 1 000 segrar och mer än 50 miljoner kronor. Även här är Järvsöfaks totalt dominerande.
  • Utsågs i januari 2010 av ATG och STC till Travets Hedersambassadör (under våren har han bland annat besökt delfinalen i Olympiatravet i Borlänge samt Solvalla i samband med Elitloppet, nästa uppdrag blir i Norberg söndagen den 11 juli).

Fakta om Järvsöfaks Ungdomstipendium
•Stipendiet – som är instiftat av bland annat Norra Hälsinglands Travsällskap, Hudiksvalls Kommun, ATG och Järvsöfaks delägare Jan-Olof Persson – delas ut till en person under 25 år från Hagmyrens geografiska verksamhetsområde som enligt statuterna ”utmärkt sig genom att visa att denne genom kunnande och ett genuint hästintresse sätter hästen i främsta rummet” och ”som vinner framgångar inom travsporten, både på och/eller vid sidan av själva tävlandet”.