Handbolls-VM Qatar 2015VM i handboll spelas den här gången i Qatar. Detta emirat är väl kanske inte framför allt känt för sin handbollshistoria, men sporten är onekligen på gång i landet. Att just Qatar av alla länder har blivit utsett till värdland för detta det 24:e världsmästerskapet i ordningen har dock förmodligen mer att göra med lobbying och pengar. Det är ju inte helt fel för Qatar att kunna arrangera ett stort mästerskap för att visa att man kan sina saker – Qatar har ju som bekant fått fotbolls-VM 2022.

Om turneringen

Världsmästerskapet i handboll för herrar 2015 går av stapeln i Doha, Qatar, på fyra olika arenor runt om i staden. Det är 24 nationer som gör upp om medaljerna och som vanligt är det Europa som har flest nationer med. Invigningen och den första matchen spelas den 15 januari och finalen spelas den 1 februari.

De 24 lagen är indelade i fyra grupper om sex lag vardera. Inledningsvis spelas ett gruppspel där alla möter alla. De fyra bästa lagen i varje grupp går sedan vidare till åttondelsfinal. Slutspelet startar den 25 januari.

Sverige i VM-turneringen

Sverige går in i turneringen som underdogs. Det är inte mindre än sex nationer, däribland värdnationen Qatar, som rankas före Sverige enligt oddsen. I gruppen (Grupp C) har Sverige att möta Frankrike, Algeriet, Tjeckien, Egypten och Island. Det är väl ingen jättelätt grupp, men det ska nog inte vara några problem för Staffan Olssons killar att gå vidare till åttondelarna.

Staffan Olsson själv har uttalat att slutspel är det första delmålet. Sedan anser han att det finns tillräckligt med kvalitet i truppen för att man ska kunna nå ganska långt. Han är klart nöjd med de resultat landslaget har visat upp i träningsmatcherna den senaste tiden, men han är självklart mindre nöjd med att Sverige fick storstryk mot Danmark i genrepet i söndags. Det blev faktiskt smått förnedrande 19-28 till slut efter 7-15 i paus.

Odds på handbolls-VM

Handboll är ingen enorm sport internationellt sett och antalet spelbolag som satsar lite extra på världsmästerskapet är inte så många. Ett spelbolag som emellertid går all-in är Bet365 som har odds på det mesta kring VM-turneringen i Qatar. Förutom att du kan spela 1X2-odds och handikappodds, med mera, på varje match kan du också bland annat ta del av odds för:
Vinnare
Gruppvinnare
Utslaget på nivå (grupp, åttondel, och så vidare)
H2H i turneringen
Mest värdefulla spelare
All star team
Flest mål
Flest mål i respektive lag
Bästa lag från Asien
Bästa lag från Afrika
Bästa lag från Sydamerika

Sveriges matcher i gruppspelet

Fredag 16 januari, 21:00: Sverige – Island
Söndag 18 januari, 21:00: Tjeckien – Sverige
Tisdag 20 januari, 21:00: Sverige – Algeriet
Torsdag 22 januari, 19:00: Sverige – Egypten
Lördag 24 januari, 21:00: Frankrike – Sverige

Du ser matcherna på Kanal 5 och Eurosport 2.

Sveriges trupp till handbolls-VM

1 Mattias Andersson
2 Magnus Persson
4 Markus Olsson (debutant)
5 Kim Andersson (gör sitt tionde stora mästerskap!)
6 Jonas Källman (gör sitt nionde stora mästerskap)
8 Lukas Karlsson
10 Niclas Ekberg
18 Tobias Karlsson
21 Patrik Fahlgren
22 Johan Sjöstrand
24 Fredrik Petersen
26 Anton Halén (debutant)
27 Niclas Barud
31 Viktor Östlund (debutant)
35 Andreas Nilsson
36 Jesper Nielsen