Det börjar närma sig starten för VM och det är dags för Grupp H, den absolut sista gruppen. Det är en ganska blandad grupp med några anonyma VM länder samt en Europamästare.

Honduras

Honduras är inte heller dom några nykomlingar i VM utan var med 1982 i Spanien, då de bland annat spelade 1-1 mot just Spanien, som även nu är i samma grupp. De flesta skriverierna i svensk tidning angående Honduras landslag har varit om Jerry Bengtsson skall komma med i landslaget eller inte. Jerry Bengtsson är inte svensk men har förhandlat med ett par svenska klubbar och kanske kan vi få stifta bekantskap med honom så småningom. Till de som är uttagna i truppen finns Figueroa (Wigan) och Palacios från Tottenham. Den stora stjärnan är ändå David Suazo som tidigare spelat i Inter men som representerat Genoa det senaste året. Suazo var den som banade väg för de andra spelarna från Honduras och det har lett till att de Europeiska klubbarna värvat ännu mer spelare från Honduras. Tyvärr räcker inte laget till denna gång för att ta sig vidare från gruppen utan laget kan i bästa fall ta poäng i matcherna mot Schweiz eller Chile. Håll koll på David Suazo.

Chile

Chile imponerade stort i kvalet till VM och knep andraplatsen efter Brasilien, men hamnade på samma poäng som Paraguay. De gjorde också en hel del mål i kvalet, 32 st, vilket också bara var ett mål mindre än Brasilien. De flesta spelarna spelar i den inhemska ligan och kommer från laget Colo Colo. Det finns dock en del utlandsproffs såsom backen Vidal från Leverkusen och anfallaren Humberto Suazo från Zaragoza. Suazo vann skytteligan i kvalet före bl.a. brassen Fabiano och Forlan. De spelade också nästan lika bra borta som hemma i kvalet vilket är positivt när laget går in i ett VM. Kan de spela lika bra nu så kan dom mycket väl knipa andraplatsen i gruppen före Schweiz. Håll koll på Humberto Suazo.

Spanien

Regerande europamästarna är även dom ett lag som är favorit till att vinna hela VM, med all rätt också. De har ett fantastiskt lag och spelar en väldigt fin och underhållande fotboll för det mesta. På målvaktssidan finns Casillas, Valdes och Reina. Backar som är uttagna är bl.a. Puyol, Pique, Albiol, Ramos och Capdevila. På mitten finns Xabi Alonso, Iniesta, Xavi, Fabregas, David Silva och Jesus Navas. Torres opererades nyligen men är ändå uttagen i truppen tillsammans med bl.a. David Villa, Negredo och Barcelonas Pedro. Spanien tar sig minst till semifinalmen spanjorerna själva anser det vara ett fiasko om de inte tar sig hela vägen till en final. Pressen är hård på del Bosque och spelarna i Spanien, och det skall bli intressant att följa dom under VM. Grupp H vinner de i alla fall enkelt. Håll koll på Andres Iniesta.

Schweiz

Schweiz tar sig ofta till VM men väl där brukar de inte ta sig särskilt långt. Kanske kan det bli ändring på det nu när Ottmar Hitzfield coachar över laget? De flesta kanske minns honom som Greklands förbundskapten som tog dom hela vägen i EM 2004. Det blir svårare nu men han har tagit ut ett mycket intressant lag till VM. Defensivt finns spelare som Lichtsteiner (Lazio), Senderos (Arsenal) och Ziegler från Sampdoria. Den stora överraskningen i truppen är den blott 18-årige mittfältaren Xherdan Shaqiri som får sällskap av Behrami (West Ham), Inler (Udinese) samt Marco Padalino från Sampdoria. Kul att man vågar satsa på lite yngre spelare i VM även om han kanske inte får så mycket speltid. I anfallet finns Frei och N’Kufo som visserligen är väldigt målfarliga men har svårt att räcka till i större sammanhang. Schweiz gjorde ett bra VM-kval och vann gruppen före Grekland, bl.a. genom att besegra just Grekland i den sista gruppspelsmatchen. Schweiz möter Chile i den andra gruppspelsmatchen som kommer att bli avgörande för hur den här gruppen slutar, den matchen kan vara värd att kika på. Håll koll på Gokhan Inler.

Observera att trupperna är preliminära och ytterligare spelare skall bort innan VM.

Ranking: Grupp H

  1. Spanien
  2. Chile
  3. Schweiz
  4. Honduras

/Josef