Dags att stifta bekantskap med den näst sista gruppen i VM, Grupp G. Där hittar vi bl.a. lag som Brasilien och Nordkorea.

Elfenbenskusten

Elfenbenskusten gjorde en svag insats i de Afrikanska mästerskapet och har haft svårt att få till de i större sammanhang den sista tiden, trots att de har flera duktiga spelare. Svennis leder laget i VM och har tagit ut följande backar, Eboue (Arsenal), Toure (Man City) samt Boka och Meite. På mittfältet finns spelare som Barcelonas Yaya Toure, Zokora (Sevilla) och Keita från Galatasaray. Svennis har även tagit ut Kalou och Dindane i truppen men den stora stjärna är förstås Drogba, som måste ha hittat toppform om Elfenbenskusten skall gå vidare från gruppen. De har dock hamnat i en tuff grupp och även här gäller det att stå på tårna i den första matchen då de möter Portugal. Det är Portugal som slåss om den andra platsen i gruppen och det är nästan lite vinna eller försvinna känsla över den matchen. Håll koll på Didier Drogba.

Portugal

Portugal har ett fantastiskt lag på på pappret men får sällan till det i de stora mästerskapen. Tidigare har det berott på att laget saknat en riktigt bra målskytt där framme som kan göra mål på chanserna, det har dom fått i år. Vi börjar med backlinjen som innehåller Chelsea duon Carvalho och Ferreira, men där finns även Miguel (Valencia), Duda (Malaga) och Pepe från Real Madrid. På mittfältet känner vi igen Deco men vi hittar också Thiago, Pedro Mendes och Miguel Veloso. Det är alltså inget dåligt lag coach Queiroz förfogar över och då har vi inte kommit fram till anfallet än. Cristano Ronaldo, Simao, Liedson och Nani finns att välja på där och det är naturligtvis inte dåligt alls. Portugal kan gå långt i årets VM och varför inte vinna gruppen också före Brasilien. C. Ronaldo är viktig för laget och måste göra mål samt hålla sig i skinnet om de skall kunna gå långt här men Liedson är ändå den som ska peta in bollarna där framme och gör han det så kan Portugal skrälla. Håll koll på Liedson.

Brasilien

Om Portugal har ett namnkunnigt lag så har Brasilien ett minst lika bra lag på pappret, trots att spelare som Ronaldinho och Pato inte finns med i truppen. Dunga har inte tagit ut dessa i truppen och det är tydligt att den Brasilianska samba fotbollen inte finns med i Dungas repertoar. Dunga, som var en tuff och hårdför mittfältare, prioriterar ett försvarsspel och mer organiserat spel. Det är ett spel som brassarna inte är vana vid i landslaget, bara i klubblagen. De har ändå världens bästa målvakt och världens två bästa högerbackar, Julio Cesar vaktar målet och högerbackarna heter Maicon och Dani Alves. På backsidan finns även Tiago Alves, Lucio och Juan bl.a. På mittfältet finns Kleberson, Gilberto Silva, Kaka, Josué, Elano och Felipe Melo. Luis Fabiano, Grafite, Nilmar och Robinho finns att välja på för Dunga i anfallet och det skall bli intressant att se hur han ställer upp laget. Framförallt blir det intressant att se vad som händer om resultatet inte går Brasiliens väg. Håll koll på Kaka.

Nordkorea

Nordkorea har faktiskt spelat VM tidigare, men det var 1966 och laget åkte då ut mot Portugal i kvartsfinalen. Det är starkt att ta sig till VM och Svennis har även gått ut och varnat för att Nordkorea är ett starkt, fysiskt lag som inte skall underskattas. Tittar vi lite närmare på vägen till VM så imponeras man inte särskilt mycket. De gick vidare före lag som Saudiarabien, Iran och Förenade Arabemiraterna. Nordkorea vann två matcher mot Förenade Arabemiraterna och en mot Saudiarabien, det var deras enda vinster och det gick vidare på 12 poäng och bättre målskillnad än Saudiarabien, 7-5 mot 8-8. Det är inget namnkunnigt lag med det finns några utlandsproffs i Hong Yong-Jo (Fc Rostov) och Kim Kuk-Jin (Fc Wil), han heter faktiskt så. Det är svårt att tro att Nordkorea skall ta några poäng under VM, än mindre gå vidare från den här tuffa gruppen. Håll koll på Jong Tae-Se, Asiens Wayen Rooney.

Observera att trupperna är preliminära och ytterligare spelare skall bort innan VM.

Ranking: Grupp G

  1. Brasilien
  2. Portugal
  3. Elfenbenskusten
  4. Nordkorea

/Josef