Då har turen kommit till Grupp E, en grupp som bl.a. innehåller våra nordiska grannar Danmark. Det står klart ganska tidigt att det handlar om två lag som skall ta sig vidare från gruppen utan några större problem.

Holland

Den stora favoriten till att vinna den här gruppen är förstås Holland, vilket inte är så konstigt med tanke på vilka spelare de har och vilket fint kval de gjorde till VM. I försvaret finns rutinerade spelare som Ooijer, van Brockhorst, Mathijsen och Heitinga. Mittfältet är dock snäppet bättre och där har Holland spelare som van der Vaart, Sneijder, van Bommel, de Jong och Afellay. Det finns ingen Nistelrooy uttagen i anfallet men väl spelare som Kuyt, Babel, Robben, van Persie och Huntelaar. Dessa spelare går inte heller av för hackor och alla vet hur man gör mål. Holland möter Danmark i den första matchen och kommer att gå för fullt där direkt eftersom de vet hur viktigt det är att vinna den matchen. Vinner dem den matchen, vinner dem gruppen. Håll koll på Arjen Robben.

Danmark

Ja, de får som sagt en tuff start på VM med en match mot Holland direkt men de kan mycket väl ta en poäng i den matchen. Danmark skall inte underskattas och med lite tur så klara dom ett oavgjort resultat där. Som de flesta vet tog Danmark Sveriges plats i VM och de är därmed väl förtjänta av den här platsen. Laget ser stabilt ut med Sörensen i mål och med backar som Daniel Agger (Liverpool), Per Kröldrup (Fiorentina) och Simon Kjaer från Palermo. Framåt ser det något sämre ut och många av spelarna börjar bli något till åren men de är trots detta väldigt duktiga fortfarande. På mitten finns Jörgensen, Rommedahl, Grönkjaer, Jensen och Christian Poulsen. Arsenals Bendtner finns på topp tillsammans med Tomasson och svenskbekantingen Sören Larsen. Går Danmark till åttondelsfinal så får de vara nöjda, allt utöver det är en bonus. Håll koll på Simon Kjaer.

Japan

Japan har gjort det bra som tagit sig till VM men mycket längre än så här blir det nog tyvärr inte. De flesta japanska spelarna spela i den inhemska ligan men de har några spelare som spelat i Europa tidigare och några som fortfarande gör det. Målvakten Kawaguchi har varit med i flera VM tidigare och även gjort några matcher för Portsmouth. Andra spelare som vi känner till i det japanska laget är Inamoto, som spelat i Fulham, Galatasaray och Frankfurt. Matsui är en mittfältare liksom Inamoto och har spelat i Frankrike ett antal säsonger. Japans stora fixstjärnor är ändå Keisuke Honda och Takayuki Morimoto. Honda har gjort en fantastisk säsong för CSKA Moskva samtidigt som Morimoto hjälpte Catania till en ny säsong i Seria A. Japan får trots detta slåss med Kamerun om den tredje platsen i gruppen. Håll koll på Keisuke Honda.

Kamerun

Kamerun gjorde en riktigt dålig insats i det Afrikanska mästerskapet och klarade sig med nöd och näppe att gå vidare från gruppspelet, väl i slutspelet så blev det respass direkt mot mästarna Egypten. De har inte lika namnkunnigt lag som Ghana och här kommer de att kämpa mot Japan om tredjeplatsen i gruppen. Kameni vaktar målet och har gjort så även i Espanyol under flera år. På backsidan finns Assou-Ekotto och Bassong från Tottenham. På mittfältet finns Alexandre Song från Arsenal och Makoun från Lyon. Kameruns stora stjärna är förstås Etoo och det är han som skall göra målen framåt. Idrissou och Webo finns också att tillgå i anfallet men det mesta handlar om Etoo. Har Etoo en dålig dag så har Kamerun en dålig dag. Etoo gjorde inget väsen av sig i de Afrikanska mästerskapen och har visserligen spelat bra i klubblaget Inter, men kan bättre. Håll koll på Samuel Etoo.

Observera att trupperna är preliminära och ytterligare spelare skall bort innan VM.

Ranking: Grupp E

  1. Holland
  2. Danmark
  3. Japan
  4. Kamerun

/Josef