Inför Fotbolls-VM så går vi igenom lagen i varje grupp och gör en liten ranking. Vi börjar förstås med grupp A där vi bland annat hittar hemmanationen och värdlandet, Sydafrika.

Sydafrika

Sydafrika har ett ganska svagt lag på pappret och det är inte troligt att de hade kvalat in till VM om de inte var hemmanation. De allra flesta spelarna spelar i den inhemska ligan som inte håller särskilt hög klass jämfört med Europa. Det finns ändå några stjärnor som Sydafrika förlitar sig på och det krävs att dessa har en bra dag i varje match om de skall gå vidare. Målvaktssidan och backlinjen ser klart svagast ut och de kan ibland göra väldigt enkla misstag, vilket kan straffa sig när dom nu möter betydligt bättre lag. Aaron Mokoena är den mest namnkunnige i backlinjen, spelar i Portsmouth. Mittfältet ser något bättre ut men är definitivt inget som skrämmer de andra lagen. Den stora stjärnan på mittfältet är naturligtvis Steven Pienaar och vi svenskar känner kanske igen Lance Davids från Djurgården. Anfallaren Nomwethe spelade också i Djurgården ett tag men den stora stjärnan i anfallet är ändå Benni McCarthy, proffs i West Ham. Om vi jämför med de andra lagen i gruppen så skall Sydafrika komma sist i tabellen. Nu kommer de att ha en hemmapublik i ryggen som den tolfte spelaren och den kan mycket väl överraska i någon match. Men de går inte vidare från gruppen. Håll koll på Steven Pienaar.

Mexico

Tränaren Aguirre har tagit ut en intressant lag till VM med både unga talanger och rutinerade spelare. I backlinjen finns rutinerade Marquez, som också är kapten. Mexico har 11 utlandsproffs i truppen och 5 av dessa är backar i grunden. På mittfältet finns spelare som Guardado och bröderna Dos Santos, där de sistnämnda skall bli extra intressanta att följa under VM-äventyret. På anfallssidan ser det också väldigt bra ut, spelare som Blanco, Franco och Arsenals Carlos Vela finns med. Dessutom är Javier Hernandes, Manchester Uniteds nyförvärv, uttagen och kan bli en liten joker att slänga in under matcherna. Mexico är tuffa att möta och kommer inte att vika ner sig i någon match. De har chans på poäng i varje match och kommer att slåss med Uruguay om andraplatsen i gruppen.  Håll koll på Guillermo Franco.

Uruguay

Uruguay har en ruskigt fint lag på pappret och kan de bara få igång sitt lagspel och defensiven så kan dom göra ett bra VM. Defensivt ser det tunt ut men det finns ändå spelare som Caceres (Juventus) och Lugano (Fenerbache) i truppen. Defensiven är dock deras svaga punkt och här sätts ett stort frågetecken på hur dom klarar av pressen från bättre lag. På mittfältet finns Eguren, som vi känner igen från Allsvenskan, tillsammans med Gargano från Napoli. Det finns fler utlandsproffs på mitten och det är klart dugligt men inte mer. I anfallet däremot vimlar det av riktiga målskyttar eller vad sägs om Diego Forlan, Luiz Suarez och Edison Cavani. Där finns även Jorge Martinez att tillgå vilket ger tränare Tabarez angenäma problem. Håll koll på Forlan men även målvakten Muslera som kan göra riktigt fina matcher ibland.

Frankrike

Världsmästare för tolv år sedan men har inte gjort mycket väsen av sig på sistone. Det har varit mycket snack inför VM om tränare Domenechs laguttagningar, framförallt om petningen av Real Madrids stjärna Benzema. Laurent Blanc kommer att ta över det franska landslaget efter VM, det är klart redan nu. Målvaktsposten har varit Frankrikes akilleshäl tidigare år och det ser likadant ut i år, ingen Frey i landslaget nu heller. Det är mycket Arsenal över Frankrike och på backsidan är tre backar uttagna från den engelska klubben, Gallas, Sagna och Clichy. Även Evra, Abidal, Reveillere och Squillaci finns att tillgå som backar och det ser starkt ut. Mittfältet ser även det starkt ut med spelare som Diaby, Lass Diarra, Toulalan, Gourcouff och framförallt Malouda som har en fin säsong bakom sig. Trots att Benzema saknas i anfallet så ser det ändå godkänt ut där och motståndarnas backar kommer att få jobba. Anelka, Henry, Ribery, Ben Arfa och Cisse finns med och med dem spelarna så skall dem bara vinna den här gruppen. Håll extra koll på Malouda.

Observera att trupperna är preliminära och ytterligare spelare skall bort innan VM.

Ranking Grupp A:

  1. Frankrike
  2. Uruguay
  3. Mexico
  4. Sydafrika

/Josef