Roger FedererÅrets sista Grand Slam spelas på Flushing Meadows i New York. Det handlar givetvis om US Open. Här fokuserar vi på herrturneringen, som, efter Nadals återbud, ser ut att kunna bli en affär mellan Federer och Djokovic, men där det också finns några outsiders att hålla reda på. Kommer Djokovic att avancera till en femte raka final? Är Federer både äldst och bäst? Kan Murray upprepa bragden från 2012? Spännande blir det och vi har två veckor av topptennis att se fram emot!

Jämför odds på US Open

Nadals frånvaro öppnar upp

Världstvåan Rafael Nadal, som vann US Open förra året, har en skada i handleden och kan inte delta i årets turnering. Detta öppnar upp startfältet något och det är nog många spelare rankade strax utanför den absoluta toppen som vädrar morgonluft. Utan Nadal blir Federer seedad som nummer 2 och sedan följer Wawrinka, Ferrer, Raonic och Berdych. För oseedade spelare och lägre rankade spelare på den halva som Nadal skulle ha dominerat är det rena julafton att Mallorca-sonen har lämnat återbud.

 

Segerkandidat 1 – Djokovic

Novak Djokovic of Serbia poses with his trophy after beating Jo-Wilfried Tsonga of France in the men's singles final at the China Open tennis tournament in the National Tennis Center of Beijing on October 7, 2012.  Djokovic beat Tsonga 7-6, 6-2.      AFP PHOTO/Mark RALSTONDjokovic är tourens obestridde champion för tillfället. Han är stabiliteten själv och han viker sällan ner sig när det verkligen gäller. Om vi tittar på hans resultat i Grand Slams och Masters-turneringarna under året får vi fram följande.
Australian Open – Kvartsfinal
Indian Wells Masters – Vinst
Miami Masters – Vinst
Monte Carlo Masters – Semifinal
Rom Masters – Vinst
Franska Öppna – Förlust i finalen
Wimbledon — Vinst
Toronto Masters – 16-del
Cincinnati Masters – 16-del

Klart är dock att formen kan sägas vara vikande. I Toronto kom visserligen förlusten mot Tsonga, som spelade sin bästa turnering i karriären, men förlusten mot Robredo i Cincinnati var ett bottennapp. Spelar den något vikande formen då någon roll? Tveksamt. Djokovic älskar US Open och har varit i final fyra år i rad och fem gånger totalt sett.

Vad kan vi då få fram av lottningen? Jo, Isner kommer förmodligen att bli motståndaren i fjärderundan. Hemmaspelaren kan möjligen skaka serben. Om Djoko tar hand om Isner väntar antagligen Tsonga eller Murray. Om Djoko har en vanlig dag på jobbet avancerar han från kvarten och då blir han riktigt farlig.

Segerkandidat 2 – Federer

federer-spelar-wimbledonDen gamle schweizaren vägrar ge upp och han presterar verkligen på topp även nu 16 år efter att han spelade sin första match som professionell. Det är imponerande att han fortfarande har motivationen att träna hårt för att hålla sig kvar i toppen. I Toronto för ett par veckor sedan gick han till final där det blev respass mot Tsonga och i Cincinnati blev det seger efter 2-1 i sett mot Ferrer. Det var en hel mängd kvalitetsspelare han kväste i Cincinnati (Monfils, Murray, Raonic och Ferrer) så formen måste sägas vara utmärkt.

Lottningen är en trevlig läsning för Federer och alla som håller en tumme för honom. Det ska inte vara några problem att avancera till kvartsfinal. Möjligen kan han träffa på Karlovic i tredje rundan och Fognini i fjärde rundan, men ingen av dessa spelare kan väl riktigt rå på Fedex. I kvarten väntar sedan förmodligen Dimitrov och om han kan ordna en seger mot honom finns alla chanser på en finalplats och eventuellt också titeln.

Segerkandidat 3 – Wawrinka

Wawrinka stod för sin största insats i sitt tennisliv då han vann Australian Open i januari. Det verkar emellertid som att han sedan har drabbats av en ordentlig baksmälla. Resultaten har nämligen inte imponerat varken under våren eller sommaren. Resultaten i US Open genom åren är väl heller inte särskilt imponerande. Förra året kom han visserligen till semi, men det är egentligen också den enda meriten sedan han först klev in på banorna i Flushing Meadows säsongen 2005.

Wawrinka har en ganska bökig lottning med en hel del bra spelare på sin fjärdedel. Raonic och Nishikori är bara två av spelarna han kan behöva ta hand om för att avancera till slutrundorna. Wawrinka är rankad som trea enligt oddsen och med ett par riktigt toppade dagar kan han nå långt, men kommer han att vinna? Tveksamt.

Segerkandidat 4 – Murray

Murray är seedad först som nummer åtta, vilket ju är naturligt eftersom han har rasat på rankingen under det senaste året. Det är synd att påstå att han har övertygat på sistone. Cincinnati och Toronto var magplask och Wimbledon ska vi väl inte tala om. Emellertid är Murray god vän med banorna i New York. 2013 avancerade han till kvartsfinalen och året innan vann han hela turneringen.

De första tre rundorna på spelschemat känns på pappret ganska enkla för skotten. Förmodligen möter han dock sedan Tsonga i den fjärde omgången och då kan det bli respass. Tsonga är en spelare som passar Murray mycket dåligt och i det senaste mötet (i Toronto) var det fransmannen som drog det längsta strået.

Vinnarodds på US Open

På herrsidan ser vinnaroddsen inför turneringens första omgång ut så här:
Djokovic: 2.37
Federer: 3.50
Murray: 7.00
Wawrinka: 13.00
Dimitrov: 15.00
Raonic: 21.00

På damsidan är oddsen följande:
Serena Williams: 2.50
Sharapova: 7.00
Halep: 9.00
Kvitova: 11.00
Bouchard: 17.00
Azarenka: 21.00

Oddsen är hämtade från Bet365 som i regel alltid har det största spelutbudet och inte sällan också de bästa oddsen för Grand Slam-turneringarna.