Tour de FranceÅrets stora höjdpunkt för alla cykelfantaster, Tour de France, är här. Under lite mer än tre veckor kommer världens bästa långloppscyklister att kämpa om äran över 21 stentuffa etapper i vad som är det avgjort största cykelloppet i världen. Fjolårets vinnare Chris Froome är storfavorit att vinna, men det finns en hel del utmanare som kan hota. Här kan du läsa allt om Tour de France 2014.

21 etapper

Årets Tour de France startar i Storbritannien och avslutas traditionsenligt på Champs Élysées i Paris. I Storbritannien avgörs tre etapper innan karavanen rullar vidare. Efter en liten utflykt i Belgien går övriga etapper sedan på fransk mark.

Sträckningen är på förhand mycket intressant med framför allt en mängd tuffa bergsetapper. I Tour de France är det alltid så att loppet startar med minst en handfull lättåkta släta etapper och att cyklisterna i den andra halvan av loppet får ta sig an både Alperna och Pyrenéerna. I Tour de France 2014 har arrangörerna skapat en stentuff andra halva med sex riktigt tuffa bergsetapper, varav fem har målgång på toppen.

Några höjdpunkter bland etapperna

Om du ska sätta av en hel dag för att verkligen njuta av världens största årliga idrottsevenemang finns det två etapper vi verkligen kan rekommendera.

Etapp 16 (22 juli)
Loppets längsta etapp går mellan Carcassonne och Bagnères-de-Luchon. Etappen är skoningslös med sina 237,5 km över totalt fem berg. Inledningen är inte särskilt plågsam och klungan kommer vara samlad över de första två kategori 4-stigningarna. Sedan blir det tuffare. Col de Portet-d’Aspet är en kategori 2-stigning som kan suga musten ur en hel del av ryttarna. Sedan följer kategori 3-stigningen Col des Ares och precis när cyklisterna har kommit över krönet väntar väldiga Port de Balès.

Etapp 18 (24 juli)
Två av de mest mytomspunna bergen i Pyrenéerna väntar för cyklisterna på den 18:e etappen mellan Pau och Hautacam. Loppet startar på 195 meters höjd och sedan går det uppför ända upp till toppen på Col du Tourmalet. Efter en längre utförslöpa väntar sedan Hautacam med sina nästan 14 kilometer med en snittlutning på nära 8 procent.

Oddsen på Tour de France

Chris Froome är favorit att ta hem Tour de France i år och spelas till strax under 2 gånger pengarna. Alberto Contador, som är tillbaka med besked, lurar strax bakom i oddslistorna och kan spelas till i genomsnitt 2.50. Nibali, Valverde och Simon Yates får räknas som outsiders.

Froome har haft en lite strulig säsong. Den började bra med vinst i Tour of Oman men sedan har ryggproblem ställt till det något. Insatsen i Vuelta Catalunya (en sjätteplats) var inte imponerande. Dessutom kunde han inte ens delta i Tirreno-Adriatico. Rapporterna skvallrar dock om att Froome ska kunna vara i bästa slag till touren. Ett litet problem är emellertid att hans stall Team Sky inte alls är lika starkt som förra året.

Contador är i storslag. Han har fullkomligt radat upp segrar under säsongen och han visar takter som påminner om bragdsäsongen 2011. Tirreno-Adriatico och Baskien Runt är bara två av segrarna under året. En fördel för Contador gentemot Froome är att spanjorens lag Tinkoff Saxo har större kvalitet än Team Sky.

Poängtröjan, bergströjan och ungdomströjan

Poängtröjan är nästan vikt (och struken!) för Peter Sagan från Cannondale. Cannondale kör enbart för att Sagan ska vinna och med rätt upplägg kan Sagan vinna både en och två och tre etapper samt i tillägg ta hem en hel rad spurtpriser. Det saknas dock inte utmanare. Cavendish, Kittel och Greipel vill alla vara med och slåss om poängtröjan.

Vad gäller bergatröjan finns alltid en möjlighet att någon av de riktiga bergsgetterna blandar sig i striden, men den här gången bör tröjan gå till antingen Contador eller Froome. Contador är en fantastisk klättrare och han bör satsa lite extra i bergen för att möjligen kunna hålla Froome bakom sig inför tempoloppet. Froome kommer att vara med i täten i bergen på varje enskild stigning och han har därmed också en god chans att ta tröjan.

Den vita ungdomströjan kommer förmodligen att stå mellan Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) och Romain Bardet (Ag2r). Polacken Kwiatkowski är jämnheten själv, men insatsen i Criterium du Dauphiné var kanske inte helt imponerande. Bardet var å andra sidan lysande i kriteriet och formen verkar vara utmärkt.

Etapperna i Tour de France 2014

1. Leeds / Harrogate (190,5 km) – måttligt kuperat
2. York / Sheffield (201 km) – måttligt kuperat
3. Cambridge / London (155 km) – slät etapp
4. Le Touquet-Paris-Plage / Lille Métropole (163,5 km) – slät etapp
5. Ypres / Arenberg Porte du Hainaut (155,5 km) – slät etapp
6. Arras / Reims (194 km) – slät etapp
7. Épernay / Nancy (234,5 km) – slät etapp
8. Tomblaine / Gérardmer La Mauselaine (161 km) – måttligt kuperat
9. Gérardmer / Mulhouse (170 km) – bergsetapp
10. Mulhouse / La Planche de Belles Filles (161,5 km) – bergsetapp
Vilodag
11. Besançon / Oyonnax (187,5 km) – måttligt kuperat
12. Bourg-en-Bresse / Saint-Étienne (185,5 km) – måttligt kuperat
13. Saint-Étienne / Chamrousse (197,5 km) – bergsetapp
14. Grenoble / Risoul (177 km) – bergsetapp
15. Tallard / Nimes (222 km) – slät etapp
Vilodag
16. Carcassonne / Bagnères-de-Luchon (237,5 km) – bergsetapp
17. Saint-Gaudens / Saint-Lary Pla d’Adet (124,5 km) – bergsetapp
18. Pau / Hautacam (145,5 km) – bergsetapp
19. Maubourguet Pays du Val d’Adour / Bergerac (208,5 km) – slät etapp
20. Bergerac / Périgueux (54 km) – individuellt tempo
21. Évry / Paris Champs-Élysées (137,5 km) – slät etapp