zlatanOm vi bortser från att vi har lärt oss att portugiser älskar att lyssna på storband när det spelas fotboll, så kan vi ta med oss följande från den första matchen mot Portugal i kvalet: Ronaldo behöver bara en chans och han får minst en chans under 90 minuters spel. Hur ska nu Sverige vända det här? Chansen finns självklart och det kan bli en enormt spännande match ikväll.

Match: Sverige – Portugal
Spelplats: Friends Arena, Stockholm
Avspark: 20:45

Om första matchen

Den korta versionen: Sverige hängde inte riktigt med.
Den lite längre versionen: I första halvlek lyckades Sverige bra med strategin att stoppa uppspelen på vänstersidan. Pepe gavs fritt spelrum att kliva fram, men han blev begränsad till att spela ut bollen på högerkanten. I några fall hittade han fram till Veloso och Meireles på mitten och Portugal kunde bygga upp längre anfall, men i de flesta fall blev det inläggsspel och lobbarna in mot mitten kunde firma Antonsson-Nilsson ta hand om. I andra halvlek var portugiserna rätt och slätt för bollskickliga och spelskickliga för Sverige. Med en snabb press vid bolltapp stressade man på och vi kunde inte riktigt få någon ro med bollen. Sedan klev Ronaldo fram i slutet och gjorde mål på sin egentligen enda chans i matchen.

Psykologi

Hamrén och spelarna älskar att vara underdogs. Det är så mycket enklare att spela fotboll då. Att ligga under ger en utmaning som spelarna hugger på. Att vara i ledning skapar en slags ångest som gör att man spänner sig och tar fel beslut. I den här fajten är det självklart en fördel att det svenska landslaget har en sådan inställning, medveten eller omedveten. Sverige kan göra underverk i kniviga situationer. Tänk bara på matcherna mot Tyskland och Österrike. Det finns något som brinner till i spelarnas hjärnor den sista kvarten när det ser hopplöst ut.

Att hålla ögonen på

Meireles. Den skäggige och mohikanprydde Meireles var Portugals härförare på mitten i den första matchen. Tillsammans med Veloso jagade man ikapp allt på mitten och gjorde det svårt för Sverige att skapa ett ordnat passningsspel. En nyckel är att få bort Meireles från spelet.

Ronaldo. Lustig gjorde ett bra jobb med att hålla Ronaldo borta från målet i 81 minuter. I den 82:a minuten klev sedan målmaskinen från Madeira fram. Risken är stor att Ronaldo petar in ytterligare ett mål. Han har bara gått mållös från planen två gånger på de senaste tio matcherna och han har gjort 29 mål på 22 matcher sedan säsongen sparkade igång i augusti. Kan vi gå vidare trots ett mål av Ronaldo?

Kačaniklić. Pigg och villig att utmana. Mattades givetvis på slutet på Estádio da Luz, men det gick inte att undgå att se hans kvaliteter. Med lite mer utrymme att utmana på Friends Arena kan det komma in mängder av bollar i fältet. Då gäller det för Zlatan & co att hugga!

Startelvor

Hamrén ställer upp med exakt samma lag som i Lissabon. Portugals startelva är preliminär.

Isaksson – Lustig, Antonsson, Nilsson, Olsson – Larsson, Elm, Källström, Kačaniklić – Ibrahimovic, Elmander
Rui Patrício – Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrão – Moutinho, Veloso, Meireles – Ronaldo, Nani – Postiga

Oddsen

Enligt oddsen är det i princip dött lopp mellan Sverige och Portugal i den här fajten. Några spelbolag har Sverige som knappa favoriter, andra har Portugal som minimala favoriter. Oddset på oavgjort är, utifrån dessa förhållanden, givetvis ganska lågt.