Här inleds fjärde veckan av Tips-SM hos Svenska Spel och jag ger er all info ni behöver. Ni får info om lagens form, hemma/bortastyrka, inbördesmöten och skador/avstängningar. Lycka till!

1. Chelsea – Bolton

Chelsea rasar för tillfället i ligan och man måste komma igång med maskineriet snart igen innan hoppet för Champions League är ute. Man ligger på en femteplats i tabellen för tillfället och här man Bolton som ligger näst sist i ligan. Bolton har 1 poäng ned till jumbon men samtidigt har man bara 1 poäng upp till 16e plats så alla poäng är extremt viktigt för Bolton.

Form:
Chelsea har stora bekymmer i sitt spel för dagen. Förra helgen fick man bara 1-1 hemma mot Championshiplaget Birmingham. Man hade spelet genom hela matchen och tryckte på men man ser tydligt att laget har bekymmer i sitt offensiva spel. Det märktes återigen när man nu i tisdags åkte på stryk i Champions League borta mot Napoli med 3-1. I ligaspelet går det minst lika trögt för Chelsea som har 3 oavgjorda och 1 förlust på sina fyra senaste matcher. Laget spelar helt utan fantasi för dagen och det krävs en enorm skärpning hos storlaget nu som bara rasar i tabellen.
Bolton som var inne i en riktigt bra period när man slog Liverpool och kryssade mot Arsenal har nu börjat svaja igen och man står nu med två raka förluster mot lag som Norwich och Wigan. Formraden på lagets fem senaste matcher är 2-1-2 och då ska man notera att 4 av dessa 5 matcher har spelats på hemmaplan. Man vann borta mot Millwall i FA-cupen förra helgen.

Hemma/Bortastyrka:
Chelsea har hemmaplan som sin styrka men man blandar och ger i matcherna även här. Man fick som sagt bara 1-1 hemma mot Birmingham i FA-Cupen förra helgen trots att man mönstrade ett bra lag. Före det spelade man 3-3 hemma mot Man Utd trots att man hade ledningen med 3-0 i 50:e matchminuten. Usel att tappa en så stor ledning! Innan den så hade man en seger mot Sunderland med 1-0, en förlust mot Aston Villa med 1-3 och före den spelade man 1-1 i derbyt mot Fulham. Men för 5 matcher sedan stod man för en bra insats då man slog Manchester City med 2-1. Som ni förstår är man svårbedömda för dagen men det är hur som helst på hemmaplan man trivs bäst med sitt spel.
Bolton är inget vidare bra bortalag och det märks tydligt då man har 4-0-8 som resultatrad på bortaplan. Man vann visserligen senast borta mot Millwall i FA-cupen men i Premier League har man två raka förluster bakom sig men dem har kommit mot formtoppade Norwich och suveräna Man United så det är inte mycket att säga om. Före det slog man formstarka Everton och bottenkollegan Blackburn så visst finns det lite kvalitéer i laget även på bortaplan. Nu ställs man dock mot tufft motstånd igen men Chelsea har ingen vidare form.

Inbördesmöten:
Chelsea har haft tämligen enkelt för Bolton de senaste åren. Under 2000-talet har man 7 segrar, 3 matcher har slutat oavgjort och Bolton har bara vunnit en match och den vanns 2003. De tre senaste matcherna har Chelsea vunnit och har 6-0 i målskillnad på dessa.
Skador/Avstängningar:
Chelsea har ett megatungt avbräck då lagets kapten och mittbacken John Terry är skadad. Saknas gör även högerbacken Jose Bosingwa.
Bolton hoppas få tillbaka Kevin Davies till den här matchen, det mesta talar för detta. Utöver honom så har man även sent test på försvararen Joe Riley här.


2. Newcastle – Wolverhampton
Newcastle gör en strålande säsong och ligger på 6:e plats i tabellen och har bara 1 poäng upp till Champions League plats. Så man lär vara motiverade i den här matchen när man ställs mot bottenlaget Wolves som ligger på 18e plats i tabellen. Wolves är i desperat behov av poäng då man bara har 2 poäng ned till jumbon men samtidigt så delar man 16e platsen med två andra lag men man har sämre målskillnad än dessa.

Form:
Newcastle blev totalt mosade av Tottenham i senaste matchen men det var kanske mycket tack vare att Newcastles tränare körde med en ny taktik som han trodde skulle fungera. Han sa inför den matchen att man ska satsa på en tokoffensiv för att bräcka Tottenhams försvar men istället blev det omvänt och det stod 0-4 till Tottenham i paus. Före den matchen såg spelet riktigt bra ut och man hade två raka segrar mot Aston Villa hemma med 2-1 och mot Blackburn på bortaplan med 0-2. Det återstår att se om matchen mot Tottenham bara var en plump i protokollet eller om formen börjar svaja.
Wolves blev överkörda av lokalkonkurrenten WBA med 5-1 senast och det gjorde att klubbens manager McCarthy fick lämna sin post som tränare med omedelbar verkan. Man har 1-1-3 som resultatrad på lagets 5 senaste matcher och det är inget som imponerar direkt. Nu möter man tufft motstånd igen och frågan är hur man löser den här uppgiften.

Hemma/Bortastyrka:
Newcastle trivs klart bäst på sin hemmaplan där man plockar de flesta av sina poäng. Man har resultatraden 7-3-2 här och laget ståtar nu med 4 raka segrar mot Premier League motstånd och det mest spektakulära resultatet är överkörningen av Man Utd med 3-0 i början av Januari. Hemmaformen är på topp för Newcastle!
Wolves vann senast borta mot QPR med 2-1 och före den matchen hade man 3 raka kryss mot bland annat topplagen Tottenham och Arsenal så man har inte på något sätt gjort bort sig på bortaplan. Man har resultatraden 2-4-6 och 11-21 i målskillnad i bortaspelet den här säsongen. Det är inget som imponerar direkt och inför den här matchen har man en ny manager så det återstår att se om han kan upprätthålla den fina formen man åtminstone har på bortaplan för tillfället.

Inbördes möten:
Newcastle vann förra säsongen mötet på sin hemmaplan med 4-1. Innan dess har inte laget mött varandra sedan 2004.

Skador/Avstängningar:
Newcastle får tillbaka viktige Tiote här som varit iväg på afrikanska mästerskapen. man får även tillbaka Cabaye från avstängning och det mesta talar även för att Ryan Taylor kan spela igen efter sin skada. Positiva nyheter för Newcastle med andra ord.
Wolves har sent test på anfallaren Steven Fletcher och Michael Knightly. Man får även tillbaka Karl Henry från avstängning.

Värt att veta:
Wolves manager Mick McCarthy fick sparken efter storförlusten senast och ny tränare blir Terry Connor som varit assisterande tränare en längre tid hos Wolves.
3. Queens PR – Fulham
QPR ligger på 16e plats i tabellen och är i allra högsta grad inblandade i bottenstriden då man bara har 1 poäng ned till nedflyttningsstrecket. Man behöver en seger här för att få lite andrum, poängförlust kan innebära att man hamnar under strecket. Fulham ligger i mitten av tabellen och har 10 poäng ned till bottenstriden och 12 poäng upp till Europaplatserna.

Form:
Formen pekar nedåt för QPR som har 2 förluster och 1 ovagjort på lagets 3 senaste matcher i Premier League och noterbart är att dessa tre matcher har varit mot lag som ligger i bottenstriden. Man har 2-1-2 som resultatrad på de 5 senaste men formen pekar nedåt för dagen.
Fulham slog Stoke senast med 2-1 på sin hemmaplan i en riktig krigarmatch. Man har 2-2-1 som resultatrad på sina 5 senaste matcher och kanske är formen lite på uppåtgående efter segern mot Stoke senast.

Hemma/Bortastyrka:
QPR har sett oerhört svaga ut den senaste tiden på sin hemmaplan. Man vann mot Wigan för 3 matcher sedan men utöver den matchen så har man 5 raka förluster mot Premier League motstånd. Senaste segern i ligaspelet förutom segern mot Wigan kom den 23e Oktober förra året. Man har smått pinsamma 2-4-6 som resultatrad på sin hemmaplan och 13-20 i målskillnad.
Bortaspelet har verkligen inte fungerat för Fulham den här säsongen då man har 1-5-6 som resultatrad och 7-17 i målskillnad. Segern kom den 29e Oktober förra säsongen och laget är nu uppe i 9 raka tävlingsmatcher på bortaplan utan seger. Man har åkt på stryk i de 3 senaste bortamatcherna med 3-0 mot Man City, 2-1 i FA-cupen mot Everton och 3-1 mot bottengänget Blackburn. Bortaspelet är allt annat än bra hos Fulham!

Inbördesmöten:
Lagen möttes senast 2001.

Skador/Avstängningar:
QPR får klara sig utan Djibril Cisse som är skadad och tillsammans med honom saknas även Heidar Helguson, DJ Campbell och Luke Young som alla är fortsatt skadade.
Fulham får tillbaka duktige anfallaren Andrew Johnson till den här matchen. Man får även tillbaka viktige försvararen Phillip Senderos här. Saknas gör fortsatt Steve Sidwell och Zdenek Grygera.

Värt att veta:
Fulhams nye anfallare Pavel Pogrebnyak presenterade sig direkt i sin debut senast med en riktig vänsterkanon i mål. Han blir att se upp med för QPR.

4. W.B.A – Sunderland
WBA ligger på 14e plats i tabellen och har 9 poäng ned till bottenstriden så man behöver poäng här för att slippas dras in i den striden. Man möter ett Sunderland som ligger i mitten av tabellen och har som har 9 poäng upp till Europaplatserna och det bör fungera som fin motivation i matcherna.

Form:
WBA vann derbyt mot Wolves senast med hela 5-1 och det lär finnas gott om självförtroende i laget efter den imponerande segern. Man spelade strålande fotboll och vann helt rättvist. Före den matchen var formen inte så imponerande men på lagets 5 senaste matcher har man resultatraden 2-1-2.
Sunderland slog Arsenal hemma i FA-cupen förra helgen och man imponerade stort i den matchen. Man vann med 2-0 och gjorde en klockren insats både defensivt och offensivt. Sunderland ser överlag väldigt starka ut för dagen då man har 4-0-1 som resultatrad på de 5 senaste matcherna mot Premier League motstånd. Enda förlusten kom mot Arsenal i ligaspelet i förr, förra matchen då man släppte in ett mål på tilläggstid och förlorade med uddamålet. Defensiven har annars fungerat felfritt och på de 5 senaste matcherna har man målskillnaden 9-2 och då är båda målen insläppta i förlustmatchen mot Arsenal så man har spikat igen bakåt i 4 av lagets 5 senaste matcher. Bra form!

Hemma/Bortastyrka:
WBA har en skrämmande usel hemmaform för dagen. Man har förlorat 6 av de 7 senaste hemmamatcherna mot Premier League motstånd och den 7e matchen spelade man 0-0 hemma mot Man City och det var för 5 matcher sedan så man ståtar med 4 raka hemmaförluster nu. Resultatraden på hemmaplan är 2-2-8 och det är inget som imponerar direkt…
Bortaspelet ser mycket bra ut för Sunderland som vunnit 3 av lagets 4 senaste matcher på bortaplan. Enda plumpen i protokollet kom mot Chelsea som vann med 1-0. Man har stark form och laget har resultatraden 4-2-6 på bortaplan.

Inbördesmöten:
Lagen har mött varandra 6 gånger på WBAs hemmaplan under 2000-talet och dessa matcher har slutat med 2 hemma segrar, 2 oavgjorda och 2 bortasegrar. Jämnt som ni ser men noterbart är att WBA har vunnit det här mötet de två senaste säsongerna.

Skador/Avstängningar:
WBA hoppas duktige mittfältaren Keith Andrews kan spela från start då han hoppade in i senaste matchen och hann göra ett mål. Man har sent test på Chris Brunt men i övrigt har man inga nya skador att oroa sig över.
Sunderland ser ut att få tillbaka anfallaren Nicklas Bendtner till den här matchen. Saknas gör fortsatt David Vaughan, Wes Brown och Titus Bramble.

Värt att veta:
WBA är ett av seriens absolut sämsta hemmalag samtidigt som man är delat 3e bästa bortalag i serien med sina 21 inspelade poäng. Får man bara till spelet på hemmaplan någon gång så kommer segrarna att börja radas upp här också.


5. Wigan – Aston Villa
Wigan är jumbo i serien men man har bara 2 poäng upp till 16e platsen och säker mark. Man är i desperat behov av alla poäng man kan få och här möter man ett Aston Villa på 15e plats som också dom är i behov av poäng för att undvika bottenstriden. Det är 7 poäng ned för dem till nedflyttningsstrecket och vid seger här kan få ett större lugn i laget.

Form:
Wigan stod för en mycket bra insats när man bortaslog Bolton med 2-1 senast men det var den 11e Februari så nu har laget fått vila, kanske lite för länge? Före den matchen kryssade man hemma mot Everton och innan det hade man 4 raka förluster. Formen är alltså på uppåtgående men nu har man 2 veckor utan matcher så det återstår att se om formen är kvar eller inte här.
Aston Villa såg ruskigt bleka ut mot Man City i förlustmatchen med 0-1 på sin hemmaplan senast. Nu har man dock fått en veckas vila och man bör vara rejält taggade för match här igen. Före matchen mot Man City hade man 1 förlust och 1 oavgjord så formen är inte alltför bra. Det krävs en rejäl uppryckning nu och man har en bra möjlighet till seger mot svaga Wigan.

Hemma/Bortastyrka:
Wigan är helt under isen på sin hemmaplan. Man har 10 raka utan seger nu och det finns egentligen inget som imponerar i lagets spel. Man har visserligen kryssat mot Chelsea och Liverpool för ett par veckor sedan men det är mycket tack vare att laget backar hem och spelar grötfotboll. Man har resultatraden 1-5-6 som resultatrad på sin hemmaplan och 11-22 i målskillnad.
Aston villa åkte på stryk i senaste bortamatchen mot hemmastarka Newcastle men före den hade man 5 raka utan förlust och däribland segrar mot Wolves, Chelsea och Bolton. Så formen på bortaplan får ses som riktigt bra trots förlusten senast.

Inbördesmöten:
Aston Villa trivs utomordentligt bra på Wigans hemmaplan där man nu har tagit 4 raka segrar och har 10-3 i målskillnad på dessa fyra matcherna. Stark fördel för Aston Villa trots bortaplan.

Skador/Avstängningar:
Wigan har inga nya avbräck inför den här matchen.
Aston Villa har mycket goda nyheter inför den här matchen. Tillbaka i truppen är mittfältaren Chris Herd och den suveräne anfallaren Gabriel Agbonlahor som är ett mycket vasst vapen i offensiven för Aston Villa. I övrigt har man inga nya skador att rapportera om.


6. Middlesbrough – Reading
Toppmöte i Championship mellan hemmastarka ligasexan Middlesbrough och bortastarka ligafyran Reading. Ett mycket spännande möte och det skiljer bara 1 poäng mellan lagen.

Form:
Middlesbrough har formen var på uppåtgående för laget som har 2 segrar och 2 oavgjorda på lagets 4 senaste matcher. Före dessa radade man upp förluster och kanske är man på uppgång nu igen. Man vann i veckan på bortaplan mot Millwall med fina 3-1 och man spelade mycket fin fotboll.
Reading stod återigen för en mycket stark defensiv insats senast när man slog Burnley med 1-0 på sin hemmaplan senast. Man har nu 4 raka segrar bakom sig och man har hållit nollan i samtliga segermatcher.

Hemma/Bortastyrka:
Hemmaspelet har inte direkt imponerat för Middlesbrough den senaste tiden. Man slog visserligen bottengänget Nottingham i förra hemmamatchen med 2-1 men före det hade man 2 kryss och 1 förlust bakom sig. Nu väntar tufft mostånd i topplaget Reading och då måste man spela på topp för att ta poäng.
Reading är ett starkt bortalag som har fina 7-2-5 som resultatrad. Formen är helt okej då man har 4 segrar och 2 förluster på lagets 6 senaste matcher och förlusterna har kommit mot topplagen Cardiff och Blackpool så det är förlåtligt. Nu möter man ett Middlesbrough som inte imponerar direkt och då bör man ha goda poängchanser.

Inbördesmöten:
Lagen har mött varandra 4 gånger under 2000-talet på Middlesbroughs hemmaplan och dessa matcher har slutat med två hemmasegrar för Middlesbrough, 1 oavgjord och Reading har vunnit 1 match.

Skador/Avstängningar:
Middlesbrough hoppas mittfältaren Barry Robson och Nick Bailey kan spela den här matchen. Saknas säkert gör Kevin Thomson som är avstängd.
Reading får tillbaka sin kapten Jobi McAnuff här får skada plus att Shaun Cummings och Andy Griffin tränar för fullt igen och båda försvararna kan gå rakt in i truppen här. Man har inga skador att bekymra sig för.

Värt att veta:
Reading har sin stora målskytt Jason Roberts i storform och han har nu gjort 3 mål på de 4 senaste matcherna. Han kan bli väldigt användbar i den här matchen.


7. Portsmouth – Leeds
Krislaget Portsmouth som drabbades av 10 poängs avdrag ligger nu under nedflyttningsstrecket på en 22a plats och man är verkligen i desperat behov av poäng. Man ställs mot Leeds som jagar en playoffplats. Man har bara 5 poäng upp dit så man lär komma rejält taggade till den här matchen.

Form:
Portsmouth har en nedåtpekande formkurva då man har 3 förluster, 1 oavgjord på sina 4 senaste matcher. Portsmouth har mött ganska tufft motstånd då man mött bland annat båda topp-5 lagen Birmingham och Blackpool på deras hemmaplaner. Men man ska veta att man gör inte bort sig i matcherna utan jag vill ändå trots klubbens prekära läge ändå berömma laget för deras insatser. Nu senast när man åkte på stryk mot Barnsley på bortaplan så stod man för en bra insats och det var först när laget strax före halvtid fick en man utvisad som det blev riktigt jobbigt. Det dröjde till den 76e matchminuten innan Barnsley satte 1-0 och sedan kom 2-0 av bara farten.
Leeds har sett oerhört svaga ut den senaste tiden och spelat riktigt dåligt och man har stundtals blivit utspelade av två bottenlag den senaste tiden. Man var illa ute i senaste matchen då man mötte jumbon Doncaster på sin hemmaplan men man fick sin revansch efter att ha förlorat två raka matcher efter att ha släppt in mål på tilläggstid. Man vände ett 0-2 underläge till seger med 3-2 efter att man satt segermålet på tilläggstid. Kanske var det den självförtroende boosten som behövdes hos Leeds. Resultatraden på de fem senaste matcherna är 2-0-3.

Hemma/Bortastyrka:
Portsmouth har två raka förluster med udda målet bakom sig  mot formstarka lag. Före det var hemmaformen riktigt bra då man radade upp segrar och oavgjorda matcher under flera månader. Nu ser det dock värre ut och man måste skärpa sig ordentligt. Portsmouth har 7-3-4 som resultatrad på sin hemmaplan och 19-11 i målskillnad vilket är imponerande för att vara ett bottenlag.
Leeds gjorde en väldigt svag insats i senaste bortamatchen mot bottenlaget Coventry när man förlorade med 2-1. Före den matchen vann man med fina 3-0 borta mot Bristol City. Men innan den matchen var formen usel på bortaplan med 2 förluster och 2 oavgjorda matcher. Leeds har 6-4-6 som resultatrad på bortaplan och 27-23 i målskillnad.

Inbördesmöten:
Lagen spelade 2-2 förra säsongen på Portsmouths hemmaplan. Före det hade Portsmouth 3 raka segrar utspritt under 2000-talet på sin hemmaplan.

Skador/Avstängningar:
Portsmouth har fortsatt megastora bekymmer i sin trupp. Till den här matchen har man viktige anfallare Dave Kitson avstängd plus att man sålt sin bäste målgörare Erik Huskelapp till Birmingham för att underlätta ekonomin. Man saknar även Liam Lawrence, David Norris, Kelvin Etuhu och Luke Varney här. Man har sena test på anfallaren Kanu och försvararen Greg Halford. Lägg därtill att mittfältaren Joel Ward och förvarstrion Mokoena, Ben-Haim och Rocha som alla har lättare skadebekymmer som de dras men tvingas ändå spela den här matchen.

Leeds saknar fortsatt sin mittfältsduo Fabian Delph och Andors Townsend här.

Värt att veta:
Portsmouth har mycket problem i klubben och det blev klart förra veckan att laget hamnar under tvångsförvaltning vilket innebär 10 poängs avdrag. Därmed är alla matcher urviktiga för laget som nu har en rejäl uppförsbacke för att hålla sig kvar i Championship!

Leeds har en urvass duo i Ross McCormack och Robert Snodgrass som öser in mål för dagen och tillsammans har det stått för hälften av Leeds mål. McComack ligger på andra plats i skytteligan och visar full form för dagen!
Leeds har även en ny tränare i Neil Warnock som kommer tillföra klubben väldigt mycket, inte minst energi då han är rejält hetlevrad som tränare.


8. Watford – Southampton
Watford ligger på en 17e plats i tabellen och som det ser ut nu har man 15 poäng ned till nedflyttningsstrecket och 13 poäng upp till playoffplatserna så man ligger verkligen i ingenmansland här. Southampton tappade serieledningen till West Ham som vann sin match i veckan. Man har dock bara 1 poäng upp till dem och samtidigt har man bara 5 poäng ned till de jagande lagen så man behöver verkligen alla poäng man kan få för att behålla direktplatsen till Premier League.

Form:
Watford som hade en bra formkurva blev brutalt överkörda av Crystal Palace i senaste matchen. Man förlorade med 4-0 och blev totalt utspelade. Före den matchen hade man en bra formkurva 3 segrar och 1 oavgjord. Det återstår att se om förra matchen bara var en plump i protokollet eller om man tappat formen totalt nu. Men laget är givetvis ute efter revansch här från storförlusten senast.
Southampton visade återigen sin hemmastyrka senast när man körde över Derby med 4-0. Det är framförallt på hemmaplan man trivs bäst men man gör även bra ifrån sig på bortaplan där man har tre raka kryss mot Cardiff, Blackpool och Birmingham som ligger 3a, 4a och 5a i tabellen. Nu möter man ett bottengäng och det ska bli intressant att se om lyckas besegra dem. Southampton har en mycket bra form får man väl säga.

Hemma/Bortastyrka:
Watford har sett riktigt starka ut på sin hemmaplan den senaste tiden. Man har bara 1 förlust på de nio senaste hemmamatcherna. Förlusten kom mot topplaget Reading. Nu har man två raka segrar bakom sig nu men här möter man tufft motstånd och man måste spela på topp för att ta poäng. Man har 7-4-5 som resultatrad på sin hemmaplan.
Southampton har 3 raka kryss bakom sig nu mot Championshiplag. Före det hade man två raka segrar mot bottenlagen Nottingham och Coventry. Southampton är det svagaste bortalaget av alla topplagen och resultatraden 4-6-5 imponerar inte direkt. Formen på bortaplan är dock helt okej och man har fått med sig poäng hem från de 5 senaste matcherna.

Inbördesmöten:
Lagen har mött varandra 5 gånger på Watfords hemmaplan under 2000-talet. Watford har vunnit 4 av dessa och den sista slutade oavgjort och det var även den senaste matchen man möttes.

Skador/Avstängningar:
Watford har sent test på anfallaren Troy Deeney och mittfältaren Sean Murray som båda missade förra matchen.
Southampton har lite bekymmer inför matchen då man har sena test på trion Frazer Richardson, Jos Hooiveld och Guly. Tre tunga namn som inte vill vara utan. Saknas helt säkert gör trion Seaborne, Butterfield och Barnard.

Värt att veta:
Watford har positiva nyheter inför den här matchen då man värvat in duktige målvakten Tomasz Kuszczak från Man Utd.
Southampton har seriens skytteligaledare Rickie Lampbert i laget och hans anfallskollega Adam Lallana är inte så dum heller då han nyligen nominerades till Player of the year i Championship… och man värvade nyligen Billy Sharp från jumbon Doncaster och han har redan hunnit presentera sig i målprotokollet. Tre vassa spelare som bör komma igång på allvar snart.


9. Birmingham – Nottingham
Här är det verkligen toppen mot botten. Birmingham som ligger på tredje plats har bara 5 poäng upp till Southampton som ligger på direktplatsen till Premier League och man har dessutom en match mindre spelad så man lär vara sugna på en trepoängare här då man möter bottenlaget Nottingham. Nottingham ligger på 21a plats i tabellen och har bara 3 poäng ned till nedflyttningsstrecket så man är verkligen i desperat behov av poäng.

Form:
Birmingham fick en rejäl självförtroendeboost när man kryssade på bortaplan mot Chelsea i FA-cupen förra helgen och den följdes upp av en imponerande bortaseger mot Barnsley i tisdags. Mot Chelsea var man utspelade genom hela matchen men defensiven imponerade och man fick till ett omspel. I ligaspelet har man en riktigt bra form med 11 raka utan förlust varav 7 av dessa har slutat med seger. Formen är på topp med andra ord för topplaget Birmingham!
Nottingham vann den urviktiga hemmamatchen mot bottenkollegan Coventry senast med 2-0. Det gör att man nu är ovanför kvalstrecket igen. Men man vann dock den matchen utan att direkt imponera. Det var ett bottenmöte med krampaktig fotboll och nu möter man ett topplag och då blir det genast mycket tuffare. Före matchen mot Coventry var man dock helt under isen med 0-1-4 som resultatrad på de 5 senaste matcherna. Man hade även en storförlust i FA-cupen med 4-0 på bortaplan mot Leicester. Man ska dock veta att Nottingham värvade friskt under transferfönstrets öppna del och man har spelat upp sig rejält i de tre senaste matcherna med dessa spelarna i truppen och man vann som sagt nu senast. Frågan är om man lyckas knipa någon poäng mot topplaget Birmingham.

Hemma/Bortastyrka:
Birmingham är seriens enda obesegrade hemmalag då man har 10-6-0 som resultatrad på sin hemmaplan och mycket imponerande 23-6 i målskillnad. Man har 2 segrar och 2 oavgjorda på de 4 senaste matcherna och man har hållit nollan i alla dessa matcher. De oavgjorda matcherna är mot topplag. Formen är på topp och man ser ruskigt starka ut för dagen.
Nottingham har usel bortaform och har 3 raka förluster mot lag från Championship och nu väntar tuffast möjliga motstånd. På de 8 senaste matcherna har man 1 seger, 1 oavgjord och 5 förluster så man har stora bekymmer i sitt spel på bortaplan. Noterbart är att man blivit nollade i 5 av dessa matcherna. Man har 4-1-9 som resultatrad på bortaplan och 12-22 i målskillnad.

Inbördesmöten:
Lagen har mött varandra 5 gånger på Birminghams hemmaplan under 2000-talet och det har slutat med 2 segrar för Birmingham, 1 oavgjord och 2 segrar för Nottingham. Noterbart är att Birmingham vunnit de två senaste matcherna.

Skador/Avstängningar:
Birmingham saknar fortsatt anfallaren Nicola Zigic men har i gengäld värvat suveräne anfallaren Erik Huskelapp som går rakt in i startelvan som anfallare.
Nottingham saknar fortsatt anfallarna Ishmael Miller och Marlon Harewood.

Värt att veta:
Birmingham gjorde i veckan klart med Portsmouths store målskytt Erik Huskelapp som kommer vara en mycket viktig tillgång för Birminghams offensiv.
Nottingham som hade stora bekymmer i defensiven lånade under transferfönstrets öppna del in 3 nya backar och samtliga 3 har gått rakt in i backlinjen. Wootton, Higginbotham och Elokobi har alla tagit plats i Nottinghams backlinje. Man lånade även in Adlene Guediora från Wolves och han har varit ruskigt bra i de tre senaste matcherna. Med dessa spelarna i truppen har man vunnit 1 match, spelat oavgjort 1 match och förlorat med nöd och näppe i en match.


10. Brighton – Ipswich
Brighton ligger på 9e plats i tabellen och jagar i allra högsta grad playoffplatserna. Man har bara 3 poäng upp så en trepoängare i den här matchen hade inte varit fel för nykomlingarna. Man möter ett Ipswich som ligger på 16e plats i tabellen och som har 15 poäng ned till nedflyttningsstrecket och 13 poäng upp till playoffplatserna. Motivationen där?

Form:
Brighton fick sig en rejäl käftsmäll i FA-cupen förra helgen då man blev överkörda med 6-1 mot Liverpool på Anfield. I ligaspelet har det sett lite bättre ut och i veckan spelade man 0-0 borta mot hemmastarka Hull. Man har resultatraden 2-3-0 som resultatrad på de 5 senaste matcherna. Man var illa ute för två omgångar sedan mot Millwall när man låg under med 2-0 men hämtade ikapp till 2-2. Starkt gjort men ändå något oroande då man spelade usel fotboll länge under matchen och nu möter man betydligt starkare motstånd. Dock ett litet plus för det oavgjorda resultatet mot Hull som är starka.
Ipswich visar strålande form för dagen då man har 4 raka imponerande segrar bakom sig där man bland annat kört över serieledarna West Ham på sin hemmaplan med hela 5-1 och seriefyran Cardiff nu senast med 3-0 på sin hemmaplan. Man har resultatraden 4-0-1 på sina fem senaste matcher och formen är mycket bra! Man ska dock veta att de imponerande segrarna är tagna på hemmaplan och de två bortasegrarna är tagna mot bottenlagen Portsmouth och Coventry. Nu möter man bättre motstånd och då blir det genast tuffare…

Hemma/Bortastyrka:
Brighton har hemmaplan som sin stora styrka och resultatraden 8-4-3 är riktigt bra och målskillnaden 23-14 är fin. Man har 3 segrar och 1 oavgjord på lagets fyra senast hemmamatcher. Senaste matchen var den jag nämnde ovan mot Millwall. Nu väntar tuffare motstånd och då är det upp till bevis för Brighton.
Ipswich har spelat upp sig rejält på slutet och även bortaspelet har kommit igång trots att det är hemmaplan man har sin stora styrka. Man har visserligen mött enklare motstånd men man har 2 raka segrar nu mot Portsmouth och Coventry. Före dessa matcherna hade man dock 4 raka förluster så man får ändå sätta ett frågetecken för bortaformen då man mött såppas enkelt motstånd. Man har 5-3-8 som resultatrad på bortaplan och 22-34 i målskillnad.

Inbördesmöten:
Lagen har mött varandra 3 gånger på Brightons hemmaplan under 2000-talet och samtliga 3 matcher har slutat oavgjort.

Skador/Avstängningar:
Ipswich har goda nyheter då man får tillbaka Ibrahim Sonko i försvaret plus Lee Bowyer på mittfältet.
Brighton får klara sig utan Tommy Elphick och Gary Dicker.

Värt att veta:
Brighton spelade match så sent som i onsdags kväll vilket innebär att spelarna bara får vila torsdag och fredag innan det återigen är match för laget. Kan det påverka dem något tro?
Ipswich har sin suveräna anfallare Michael Chopra i storform för dagen. Han har gjort mål i fyra raka matcher och satt 5 mål i dessa matcherna. Även kollegan Lee Martin vaknade senast och satte två mål mot Cardiff.


11. Bristol C – Blackpool
Bottenlaget Bristol City drabbar här samman med playoffjagande Blackpool. Bristol City ligger i botten och har 6 poäng ned till nedflyttningsstrecket så man är i behov av alla poäng man kan få. Samma gäller för Blackpool som bara har 1 poäng upp till playoffplatserna.

Form:
Bristol City visar inte upp någon form direkt även om man näst senast hämtade man upp ett 0-2 underläge till 2-2 och det var ett fall framåt för laget. Före den matchen hade laget 3 raka förluster och 0-7 i målskillnad. I den senaste matchen förlorade man det mycket viktiga mötet borta mot Peterborough med 3-0. Man blev totalt utspelade och nu stöter man på tuffare motstånd. Det är på hemmaplan man trivs bäst och vi får se om man visar upp samma fina spel som man gjorde i upphämtningen på hemmaplan för två matcher sedan. Resultatraden för laget är 0-1-4 på de fem senaste matcherna.
Blackpool åkte inte helt oväntat på stryk förra helgen mot Everton i FA-Cupen och den förlusten följdes upp av en riktigt utskåpning på sin hemmaplan av West Ham som vann med förkrossande 1-4. Före dessa två matcher hade man fin form med 4-1-0 som resultatrad på de 5 senaste matcherna. Då hade man visserligen mött tämligen enkelt motstånd men Bristol City är inte så mycket tuffare än de lagen man slagit. Mest imponerande segern var väl i bortamatchen mot topplaget Cardiff där man vann med 1-3. Man har dock god form och trots förlusten kom topplaget West Ham i ligan i tisdags så är man en befogad favorit här då man före den matchen var obesegrade i 7 raka ligamatcher.

Hemma/Bortastyrka:
Bristol City har spelat helt okej på sin hemmaplan den senaste tiden men man har mött relativt enkelt motstånd och nu möter man tuffare motstånd i Blackpool. Man har 2-2-1 som formrad på de 5 senaste hemmamatcherna. Man har 4-4-7 som resultatrad på sin hemmaplan och det är inget som imponerar direkt.
Blackpool tillhör de bättre bortalagen i championship men lagets resultatrad 5-6-5 sticker inte ut på något sätt. Formen är dock god då man slagit jumbon Doncaster med 3-1 och toppkollegan Cardiff med 3-1 i de två senaste bortamatcherna i ligaspelet. Formen på bortaplan är om man bara räknar med ligaspelet 3-1-1 på de 5 senaste matcherna så formen får anses som god på bortaplan.

Inbördesmöten:
Lagen har mött varandra 8 gånger på Bristol Citys hemmaplan under 2000-talet och Bristol C har vunnit 5 av dessa, 3 har slutat oavgjort och Blackpool har vunnit 1 match.

Skador/Avstängningar:
Bristol City åkte i veckan på en riktig käftsmäll då det stod klart att lagets viktige mittfältare Marvin Elliott missar resten av säsongen. Lägg därtill att man fortsatt får klara sig utan trion Cole Skuse, Louis Carey och Kalifa Cisse.
Blackpool har frågetecken för anfallaren Roman Bednar och Gary Taylor-Fletcher i den här matchen. I övrigt har man full trupp att tillgå.


12. Burnley – Millwall
11e placerade Burnley jagar playoffplatserna och man har bara 6 poäng upp till dessa så man lär komma starkt motiverade till den här matchen. Samma gäller Millwall som bara har 6 poäng ned till nedflyttningsplatserna och som verkligen behöver poäng för att inte hamna på fel sida strecket.

Form:
Burnley har mött tuffa motstånd i de senaste matcherna och har 1 seger och två väntade förluster mot topplagen Southampton och Reading. Man har 2-2-1 på de 5 senaste matcherna och man varken imponerar eller har usel form för dagen. Svårbedömt. Man trivs hur som helst bäst på sin hemmaplan.
Millwall imponerar inte för dagen och har 0-2-3 som resultatrad på de 5 senaste ligamatcherna. Man åkte på stryk hemma mot Bolton förra helgen i FA-cupen men det är inte mycket att säga om. I veckan mötte man Middlesbrugh på sin hemmaplan och åkte återigen på stryk med 1-3 och imponerade knappast i den matchen. Nu möter man ett starkt hemmalag och man bör få problem att ta poäng.

Hemma/Bortastyrka:
Burnley har fin form på sin hemmaplan och man har 5 raka utan förlust varav 3 av dessa har slutat med seger. Senast slog man Barnsley med 2-0 efter en imponerande insats. Man har 3-2-0 och 7-1 i målskillnad på dessa matcherna. På sin hemmaplan har man 6-5-5 och 25-16 i målskillnad. Hemmaformen är hur som helst mycket fin!
Millwall har en usel resultatrad på bortaplan och 2-4-9 imponerar knappast. Millwall vann det här mötet förra säsongen med hela 0-3. Man tappade en 0-2 ledning till 2-2 senast på bortaplan mot Brighton. Innan dess förlorade man mot West Ham med 2-1 och innan den slog man Barnsley med 3-1. Innan dessa 3 matcherna hade laget en enorm formsvacka i sitt bortaspel där man gick mållösa från 6 raka matcher och förlorade 4 av dem. Man är svårbedömda i sitt bortaspel men sett till resultatraden är man usla.

Inbördesmöten:
Lagen har mött varandra 6 gånger på Burnleys hemmaplan under 2000-talet och det har slutat med 2 segrar för Burnley, 3 oavgjorda och 1 seger för Millwall. Noterbart är att

Skador/Avstängningar:
Burnley får givetvis klara sig utan sin inlånade anfallare Josh McQuoid som tillhör Millwall. I övrigt saknas bara Junior Stanislas i den här matchen.
Millwall har inga nya skadebekymmer att rapportera om men man får förmodligen tillbaka mittfältaren Jimmy Abdou till den här matchen.

13. Coventry – Barnsley
Coventry som nästintill bara plockar sina poäng på hemmaplan har bara 3 poäng upp till säker mark så man har en extremt stark motivation till att vinna den här matchen. Barnsley ligger på 14e plats i tabellen och har 11 poäng upp till playoffplatserna och om det funkar som motivation vet jag inte. Fördel Coventry som måste vinna!

Form:
Coventry förlorade den mycket viktiga bottenmatchen mot Nottingham senast. Man åkte på stryk med 2-0 och det var inte mycket att snacka om, man gjorde verkligen ingen bra match. Man spelade väldigt krampaktig fotboll och vågade inte särskillt mycket i matchen. Känslan är att spelarna spelar helt utan självförtroende för dagen. Kanske berodde det på att man saknade flera viktiga spelare den matchen. Man har 0-1-4 som resultatrad och det är inget som imponerar direkt. Segern är tagen på hemmaplan där man trivs bäst och kanske plockar man ännu en trea på sin hemmaplan här?
Barnsley vann mot skadedrabbade krislaget Portsmouth på sin hemmaplan förra helgen och det var en viktig seger för Barnsley vars formkurva pekade nedåt då man hade 2 raka förluster. Man imponerade dock inte i segermatchen utan segern satt långt inne trots att man fick spela med en man mer sedan 42a matchminuten så dröjde det till den 76e matchminuten innan man satte ledningsmålet. Man spelade även match nu i veckan hemma mot topplaget Birmingham och den matchen förlorades med 1-3 så man imponerar knappast för dagen. Man spelar ingen bra fotboll för dagen och nu möter man ett bottenlag som törstar efter poäng, återstår att se hur man tacklar den uppgiften.

Hemma/Bortastyrka:
Coventry har hemmaplan som sin största styrka och formen är riktigt imponerande då man har 4 segrar och 1 förlust mot formstarka Ipswich och den matchen förlorade man efter insläppt mål på tilläggstid. Man har resultatraden 6-4-6 och som ni förstår har man spelat upp sig rejält på sin hemmaplan den senaste tiden.
Barnsley åkte på stryk senast borta mot formstarka hemmalaget Burnley. Faktum är att Barnsley har en usel bortaform. Man har 4 förluster på lagets 5 senaste matcher på bortaplan och noterbart är att man gått mållösa från 3 av de 4 förlusterna. Man har resultatraden 4-4-7 och 16-24 i målskillnad men bortaspelet imponerar knappast för tillfället.

Inbördesmöten:
Coventry har haft ruskigt enkelt för Burnley under 2000-talet. Man har 7 segrar och 1 oavgjord på de 8 matcher lagen har mött varandra på Coventrys hemmaplan. Målskillnaden på dessa matcher skrivs till 20-3 för Coventry som vann det här mötet med 3-0 förra säsongen…

Skador/Avstängningar:
Coventry har goda nyheter då suveräne Sammy Clingan och Cody McDonald är tillbaka i truppen efter skador. Saknas gör fortsatt Hreidarsson och Richard Wood. Man har sent test på Nathan Cameron.
Barnsley har inga nya skador att rapportera om men man har under veckan haft bekymmer med ett virus i laget så flera spelare har legat sjuka och om det kan påverka spelarna något återstår att se.

Ta dig snabbt till Svenska spels hemsida för att delta i TIPS-SMs fjärde vecka!

Lycka till!