Athletic från Bilbao hade en katastrofal inledning på förra säsongen men tuggade sig så småningom upp till en 7:e plats. Det finns hjärta i det här laget och det tror jag kommer räcka långt den här säsongen.

Athletic_200x200

 

Antal säsonger i La Liga: Alla (aldrig åkt ur)

Placering förra säsongen: 7:a i La Liga

In: Elustondo (Sociedad), Eraso (Leganes), Boveda (Eibar), Ramalho (Girona)

Ut: Bustinza (Leganes), Albizua (Leganes), Moran (Zaragoza), Kepa (Valladolid), Iraola (NY City), Toquero (Alaves)

Kommentar:

Athletic hade svårt att kombinera europaspel med ligaspel inledningsvis på förra säsongen men stod alltså för en mäktig finish som slutade med en 7:e plats. Baskerna är ett härligt gäng på många sätt och är ett av tre lag som aldrig åkt ur La Liga.

Kikar vi på värvningar så har det inte hänt särskilt mycket, vilket har sin förklaring. Athletic värvar enbart in spelare med baskiskt ursprung och då är marknaden relativt liten. Mycket starkt att ha den regeln och ändå tävla i världen bästa liga. Elustondo är ett litet plus på värvningsfronten, en kille man hämtar från Sociedad. Även nyförvärvet Eraso har haft en bra försäsong med en del mål, men får tufft att ta en plats när serien drar igång.

Spelare ut tycker jag inte det är så mycket att nämna om. Iraola försvinner förvisso till amerika, men där tycker jag att Athletic har en bra ersättare i Oscar de Marcos. Att klubbikonen Toquero försvinner är inte heller det något minus, då han passerat bäst före datumet sedan en lång tid tillbaka.

Jag tycker det ser bra ut för Athletic och får bara målkungen Aduriz hålla sig skadefri blir det en bra säsong!

/e@sy