Starten av La Liga är exakt tre veckor bort och med 21 dagar kvar blir det perfekt att gå igenom samtliga lag och sedan tippa utgången av säsong 15/16. Först ut är nykomlingen Sporting Gijon, som inte ska ha allt för stora förhoppningar på återkomsten till La Liga.

Sportinggijon1

 

Antal säsonger i La Liga: 41

Placering förra säsongen: 2:a i segundan (direktplats till La Liga)

In: Roberto Canella (Deportivo, tillbaka från lån),

Ut: Alex Serrano (Espanyol B), Santi Jara (Albacete), Ivan Hernandez (oklart)

Kommentar: 

Sporting Gijon knep en direktplats till La Liga förra säsongen och det var med stor dramatik som laget tog sig upp i högstaligan. Lugo kvitterade på övertid mot Girona och det innebar att Sporting Gijon kunde krångla sig förbi Girona på en bättre målskillnad. Sporting Gijon är annars ett klassiskt lag som spelade i La Liga så sent som 11/12.

Kikar vi till den kommande säsongen så har inte klubben värvat in några större namn. Faktum är att man inte värvat något alls. Enda nya spelaren i truppen inför denna säsong är vänsterback Roberto Canella som hämtats tillbaka från Deportivo, där han fick 9 La Liga-matcher i fjol. Sporting har även kallat upp två mittfältare från b-laget som nu tillhör truppen, men det ser jag inte som några direkta nyförvärv. Kikar vi till vad klubben skickat även är inte heller det särskilt anmärkningsvärt. Serrano till Espanyols b-lag och Jara till Albacete är knappast några förluster som svider. Mittback Hernandez har sett sina bästa dagar och är inte heller det något avbräck.

I mina ögon är det två saker som blir otroligt viktiga för Sporting om de ska klara sig kvar – hemmaplan och målvaktsposten. Målvakt Ivan Cuellar har varit i klubben en längre period nu och var en stor anledning till att laget tog sig upp förra säsongen. Han hade segundans bästa räddningsprocent förra säsongen och han har en del La Liga-matcher i handskarna, trots att det var ett tag sedan. Han måste verkligen göra en kanonsäsong om Sporting ska klara sig kvar.
El Molinon är Sportings hemmaborg och det är en arena som allt som oftast är välfylld med bra tryck. Molinon tar in 29.000 som mest och hade förra säsongens näst högsta publiksnitt i segundan med dryga 19.000 per match. Endast Betis kunde toppa den siffran. Sporting måste få hjälp av sin hemmapublik för att skrapa ihop poäng, annars tror jag tyvärr att laget rycks ner i segundan igen, för truppen ser inte särskilt stark ut.

/e@sy