Madridlaget Rayo Vallecano har som vanligt fått pussla om en hel del i laget, men trots detta har laget placerat sig i mitten av tabellen de senaste säsongerna. Något liknande tror jag det kan bli även i år.

vallecano_200x200

 

Antal säsonger i La Liga: 17

Placering förra säsongen: 11:a i La Liga

In: Farina (Benfica), Cisse (Dijon), Chengdong (Beijing), Dorado (Villarreal), Lass (Granada), Juan Carlos (Cordoba), Ebert (Spartak Moskva), Bebe (Benfica), Llorente (Real Madrid), Aguirre (Leganes)

Ut: Bueno (Porto), Kakuta (Sevilla), Insua (Atletico), Baptistao (Atletico), Lica (Guimaraes), Ba (Porto), Fatau (Almeria), Alvarez (Lorenzo), Mojica (Valladolid), Aquino (Tigres), Pozuelo (oklart), Morcillo (Almeria), Moreno (Elche)

Kommentar:

Rayo Vallecano har som sagt nästan ett helt nytt lag inför varje säsongen, vilket inte gör tränare Paco Jemez jobb till det enklaste. Men han har en tydlig spelidé med det här laget och det värvas spelare som är bekväma med bollen. Rayo är det enda laget i La Liga som faktiskt kan hålla samma nivå som Barcelona när det kommer till bollinnehav.

Kikar vi på spelare som tillkommit är det väldigt trevligt att se Patrick Ebert i La Liga igen. Tysken har inte den bästa attityden, men oj så bra han var i Valladolid för ett par säsonger sedan. Dock lite skadebenägen vilket är oroande. En annan offensiv spelare som känns intressant är Bebe, senast i Cordoba. Teknisk för sin storlek och han vet hur man får fart på bollen när det vankas skottläge. Viktigt även att laget fått en ordentlig keeper i Juan Carlos, som man hämtar från Elche. Cobena är säkerligen förstavalet hos Rayo till en början, men Carlos lär springa om.

Spelare som lämnat är det egentligen bara tre avbräck som jag ser det. Bueno hade en fin fjolårssäsong där han öste in mål, men jag är inte så imponerad av honom ändå. Kakuta stack till Sevilla och det är nog det tyngsta avbräcket. Teknisk som få och han stod för en hel del assist förra säsongen. Men Ebert är samma typ av spelare, så det är ingen fara på taket bara tysken får hålla sig skadefri. Sedan har vi Baptistao som även han gjorde en del mål framåt förra säsongen. Men brassen hade även stora skadebekymmer förra säsongen och jag tycker Rayo hittat en bra ersättare i Bebe.

Rayo känns minst lika starka som förra säsongen och nyckeln för att laget ska ordna en hyfsad placering är försvarsspelet.

/e@sy