Den enda svensken i La Liga hittar vi i Celta Vigo och jag tänkte vi skulle kika närmare på det laget idag. Passningsspelet står i centrum hos Celta och fungerar det fullt ut kan det bli en mycket bra säsong för de ljusblå.

celta_200x200

Antal säsonger i La Liga: 50

Placering förra säsongen: 8:a i La Liga

In: Drazic (Belgrad), Aspas (Sevilla), Wass (Evian), Guidetti (Man city)

Ut: Santi Mina (Valencia), Krohn-Dehli (Sevilla), Larrivey (Baniyas Club), Oubina (slutat), Charles (Malaga), Dominguez (Ferrol), Samuel (Valladolid), Lopez (Sheffield W)

Kommentar:

Celta Vigo hade en smakstart på förra årets säsong och fanns länge med i toppen av tabellen. Men laget hamnade i en otroligt djup formsvacka och fick till slut nöja sig med en 8:e placering. Till årets säsong ser man kanske aningen försvagade ut på papperet, men samtidigt har laget en tydlig spelidé som kan bära långt.

Kikar vi på spelare som tillkommit kan vi börja med att nämna den enda svensken i La Liga, John Guidetti. En spelare som sliter hårt ute på planen och han kan få det att lossna i en ganska trevlig omgivning. Men förstavalet hos de ljusblå är fansens gamla gullegris Iago Aspas. Han gjorde stor succé förra gången han var i klubben och hittar han tillbaks till den formen får Guidetti näta en hel del bänk. Bra värvningar i dansken Wass samt framtidslöftet Dejan Drazic också, både hemmahörande på mittfältet.

Listan på spelare som försvunnit är ganska lång hos Celta, men ändå är det bara ett par spelare som sticker ut. Santi Mina spelade inte överdrivet mycket förra säsongen och jag tycker därför inte det kan räknas som någon större förlust, även fast han är vass. Men dansken Krohn-Dehli är ett tufft avbräck på mittfältet och även Larrivey med sin tyngd i anfallet är ett avbräck. Även anfallaren Charles lämnade för Malaga, men där har Celta hittat en lämplig ersättare i Guidetti. Diskussioner pågår att Nolito kanske lämnar för Barcelona när Pedro försvinner, och det hade varit ett gigantiskt avbräck.

Celta Vigo har som sagt en tydlig spelidé från tiden med Luis Enrique vid rodret, och det handlar om boll efter backen i högt tempo. Laget har den typen av spelare som behärskar spelet och det tror jag kan ta Celta till europaspel, om Nolito stannar vill säga.

/e@sy