henriklundqvistFinalen i Stanley Cup mellan Los Angeles Kings och New York Rangers har dubbats till Coast to Coast Cup, vilket är ett passande namn. Det skiljer tre tidszoner, tre timmar och omkring 400 mil mellan städerna på respektive kust av den amerikanska kontinenten. Den stora frågan är emellertid vad som kommer att skilja lagen åt i bäst av sju matcher. Läs mer om Stanley Cup-finalen säsongen 2013/14 här.

Knallhårt för LA Kings i semifinalen

Det finns jämna fajter och så finns det vansinnigt jämna diton. Semifinalserien mellan Chicago och Los Angeles var en historia som möjligen kan gå till historien som mer spännande än själva finalen. Kings tog ledningen med 3-1 i matcher men Blackhawks kunde streta emot och ta två uddamålssegrar för att få en sjunde avgörande match till stånd. Här började man finfint och hade ledningen med 2-0 efter första perioden. Kings kunde dock svara, inte en eller två utan tre gånger, och i förlängningen kunde Martinez ordna den andra finalplatsen på tre år.

NY Rangers imponerar

Fajten mellan NY Rangers och Montreal i den andra Conference-finalen blev inte lika spännande och faktum är att den lika gärna hade kunnat sluta 4-0 som 4-2. Rangers var det bättre laget och när burväktaren Carey Price var tvungen att lämna återbud hade Canadiens egentligen ingen realistisk chans att nå en finalplats. 3-1 i matcher blev 3-2 när Montreal gick på knock i den femte matchen, men sedan stod Rangers för en mycket imponerande insats när man stängde igen fullständigt och vann med 1-0 hemma bara två dagar senare.

20 år av längtan

Det är 20 år sedan NY Rangers senast var i final och som fansen har längtat efter framgångar. De är inte direkt bortskämda med stora resultat, Rangers-fansen! Säsongen 1994 tog NY Rangers hem Stanley Cup genom att gneta sig till avancemang hela vägen till finalen för att där slå Vancouver Canucks med 4-3 i matcher i en mycket tät historia. Tunga namn på den tiden var Mark Messier, Brian Leetch och Mike Richter. Efter den viktorian har det faktiskt varit mer eller mindre misär. Mellan 1998-2004 gick man till exempel inte ens till slutspel.

LA Kings var i final för två år sedan (för övrigt bara den andra finalen genom tiderna för laget) och vann då Stanley Cup genom att besegra New Jersey Devils med 4-2 i matcher. Lagkapten Dustin Brown har nog känslan av att hålla den blytunga pokalen ovanför huvudet i färskt minne. Andra tunga pjäser som har rutinen inne, så att säga, är Anze Kopitar och Matt Greene.

Att hålla ögonen på

Kung Henrik är givetvis mannen att hålla ett extra öga på. Det här är den nionde säsongen han vaktar Rangers mål och han blir bara bättre och bättre för varje år. Viktigt för Rangers är att han visar absolut högsta klass när det behövs som mest. En annan spelare i NY Rangers att hålla ögonen på är Ryan McDonagh som har börjat göra poäng på löpande band.

För Kings är namnet i fokus Marian Gaborik. Med sina 19 poäng i slutspelet har han varit en stor bidragande orsak till att Kings är i sin andra final på tre säsonger. Formen är god och Gaborik kan bli en jobbig nöt att knäcka för Lundqvist och company.

Spelschema för Stanley Cup-finalen

Matchserien inleds med att respektive lag har två raka hemmamatcher. Sedan har Los Angeles fördelen av att spela en eventuellt femte samt sjunde match hemma. Alla tider är i Eastern Time (New York-tid), vilket motsvarar svensk tid -6 timmar. När klockan är 20:00 ET är den alltså 02:00 här i Sverige.

Onsdag 4 juni: Los Angeles – NY Rangers 8pm ET
Lördag 7 juni: Los Angeles – NY Rangers 7pm ET
Måndag 9 juni: NY Rangers – Los Angeles 8pm ET
Onsdag 11 juni: NY Rangers – Los Angeles 8pm ET
Fredag 13 juni: Los Angeles – NY Rangers 8pm ET
Måndag 16 juni: NY Rangers – Los Angeles 8pm ET
Onsdag 18 juni: Los Angeles – NY Rangers 8pm ET

Oddsen

Oddsen skvallrar om att Los Angeles Kings är ganska klara favoriter. Kings kan spelas till strax över 1.60 i odds i genomsnitt. New York Rangers står i omkring 2.35-2.40.