BandyfinalKl. 15:00 på söndag spelas SM-finalen i bandy mellan Sandviken och Västerås. Det här är ett klassiskt möte och det finns också en extra krydda i att det är legenden Magnus Muhréns absolut sista match som elitspelare. Hur går det på Friends Arena? Svårtippat, men i den här artikeln får du bra info så att du kan lägga ett genomtänkt spel.

Lagens väg till finalen

Sandviken blev tvåa i grundserien. I kvartsfinalen tog man sig sedan an Broberg/Söderhamn och det blev möjligen en svårare affär än vad de flesta trodde. Broberg/Söderhamn stod upp mycket bra och SAIK kunde avgöra först i den femte och avgörande matchen. I semifinalspelet väntade Villa-Lidköping. Här kunde SAIK i ärlighetens namn ha förlorat matchserien även om resultatet faktiskt skrevs till 3-0 i matcher. En av matcherna vann SAIK med uddamålet och de två andra matcherna gick till förlängning.

Västerås placerade sig som fyra i grundserien, faktiskt ganska många poäng efter SAIK. Man inledde kvartsfinalspelet mot Vänersborg på ett mindre imponerande sätt, med två raka förluster. Med kniven på strupen lyckades man dock ta tre ganska klara segrar för att avancera. I semifinalen väntade seriesegrarna Hammarby och då lade man i en högre växel. Det blev 3-1 i matcher i semin.

Magnus Muhrén – gammal är äldst?

Säsongen 1996 spelade Magnus Muhrén sin första SM-final, intressant nog mot just Västerås. Den gången var Västerås var svåra på Studenternas IP i Uppsala. Blir det revansch för Muhrén den här gången?

Muhrén är en av de mest meriterade svenska bandyspelarna genom tiderna. Han har vunnit SM-guld inte mindre än fyra gånger på åtta finaler och har också blivit utsedd till ”årets man” i svensk bandy fyra gånger. Tre VM-guld har det också blivit genom åren. Han började sin karriär i Skutskärs IF, men det var under säsongerna 1993-2005 i SAIK-tröjan som han var som mest framgångsrik. Efter en utflykt till Ryssland, en comeback i SAIK och en sejour i GAIS gjorde han en andra comeback i SAIK-tröjan inför säsongen 2013/14, en säsong som också blir hans sista i karriären.

Intressanta fakta

  • Västerås tränare Andreas Westman har vunnit alla tre SM-finaler han har deltagit i (två som spelare, en som tränare)
  • SAIK gjorde 192 mål i grundserien (bäst i serien), vilket ger ett snitt på 7,4 mål per match
  • SAIKs Christoffer Edlund har hittills petat in 92 mål under säsongen, vilket är lite mer än hälften av vad Västerås har mäktat med totalt
  • Västerås släppte in 93 mål i grundserien, vilket ger ett snitt på 3,5 mål per match (bäst av alla lag)
  • SAIK är i sin fjärde raka SM-final medan Västerås är i sin första final sedan 2009

Att hålla ögonen på

Det går inte att undvika att uppmärksamma Christoffer Edlund inför finalmatchen. Han har visat en fantastisk form under hela säsongen och formen är minst sagt toppad inför finalen. I sista semifinalen mot Villa var han nämligen magnifik och petade in hela fem mål. Edlund är nyckelspelaren i matchen för båda lagen. Kommer han loss är det målgaranti. Kan VSK hålla honom stången kan man ha en chans.

Oddsen på matchen

Sandviken är ganska stora favoriter inför finalen på Friends Arena på söndagen. Snittoddset på seger för SAIK ligger omkring 1.60. En seger för Västerås betalar allt från omkring 3.10 till 3.70. Oavgjort betalar omkring 6.00 gånger pengarna.

Linan för över/under har spelbolagen satt till 9.5, vilket kanske är lite generöst. Visst, båda lagen har spelat mycket målrika matcher i slutspelet, men i en final brukar det inte rassla till i nätet lika ofta. Jag tycker nog att linan är satt lite för högt och ett spel på under 9.5 mål till 1.85 (flera spelbolag) kan vara ett bra spel inför söndagens drabbning.