Det är nu två omgångar kvar i SHL. Vissa lag har inget som helst att spela för, medan lagen som befinner sig på platserna 5-9 har två mycket viktiga fajter kvar att utkämpa. Nytt för i år är nämligen att lag 1-6 går direkt till slutspelet medan lag 7-10 får spela åttondelsfinaler. De lag som vinner åttondelarna får möta segraren (SAIK!) och tvåan (Frölunda) i serien. Här kikar vi på Färjestad, Brynäs, MODO, Leksand och Linköping inför de sista omgångarna.

Färjestad

FBK-Lule__Chris_Lee_762719img699Sent ska storlaget vakna. Färjestads säsong har gått upp och ner. Det är klart att kvaliteten i truppen inte är exakt så grann som den har varit tidigare år, men Färjestad är och kommer alltid att vara ett topplag. Att man har blandat bra prestationer med riktiga bottennapp den här säsongen måste ha frustrerat både en och annan supporter. Nu har man dock två raka trepoängare och har placerat sig på femteplatsen. Pettersson-Wentzel har i princip spikat igen kassen och man har i de två återstående matcherna läge att inte bara säkra direktplatsen till kvarten utan även med lite tur passera Luleå.

Färjestad möter just Luleå på torsdagen. Det går att sätta vissa frågetecken kring Luleås motivation. Samtidigt viker norrlänningarna aldrig ner sig och defensiven är som alltid fullständigt brutal. I sista omgången har FBK Brynäs och det kan bli en riktigt spännande drabbning. Brynäs ligger inför den 54:e omgången bara en poäng efter FBK och denna sista matchen i serien kan faktiskt vara avgörande för vilket av de två lagen som kniper en direktplats till kvarten.

Senaste fem matcherna
8/2 Frölunda – Färjestad 3-1
25/2 Färjestad – AIK 4-3 (OT)
27/2 Färjestad – Växjö 2-4
1/3 MODO – Färjestad 0-1
4/3 Färjestad – Örebro 5-2

Brynäs

Brynäs, som vann SM-guld så sent som 2012, gör en fullt godkänd säsong. Offensiven är effektiv och kraftfull med bland andra målfarlige backen Gundersen och så Ollas som gör poäng som på beställning. Defensiven hackar dock betänkligt. Man snittar nästan tre insläppta mål per match. Det har dock blivit bättre sedan Starkbaum har klivit in i handlingen. I tabellen ligger Brynäs inför den 54:e omgången på den sjätte och sista direktplatsen till kvarten.

Brynäs möter först Linköping borta på torsdagen för att sedan ta sig an Luleå på hemmaplan på lördagen. Det är två besvärliga möten och det gäller att spelarna är på topp. Man har dock värmt upp inför slutspurten på bästa möjliga sätt. Örebro avfärdade man med 2-1 borta och sedan krossade man HV71 hemma med 8-1. Självförtroendet är utmärkt.

Senaste fem matcherna
8/2 MODO – Brynäs 4-6
26/2 Leksand – Brynäs 1-0
28/2 Brynäs – Frölunda 4-5
1/3 Örebro – Brynäs 1-2
4/3 Brynäs – HV71 8-1

MODO

Sjundeplacerade MODO har snålspelat sig igenom större delen av säsongen. I avsaknaden av någon riktig storstjärna är det kollektivet man förlitar sig på. Bästa målskyttarna Tambellini och Önerud har faktiskt bara gjort 13 mål vardera.

På torsdagen möter MODO Skellefteå hemma. SAIK vinner när som helst, var som helst och gärna med storsiffror – förutsatt att motivationen finns där. SAIK vill säkert avsluta säsongen på ett bra sätt, men ingen gråter blod om det blir poängtapp mot MODO. HV71 väntar i den sista matchen. HV71 har avslutat säsongen i förtid verkar det som. Man parkerar bekvämt på den sista kvalplatsen och inväntar åttondelen. På pappret ser det ut som att MODO ska ha alla chanser att knipa sex poäng och därmed en direktplats till kvarten.

Senaste fem matcherna
8/2 MODO – Brynäs 4-6
25/2 Växjö – MODO 2-3 (OT)
27/2 MODO – Linköping 2-3 (straffar)
1/3 MODO – Färjestad 0-1
4/3 Luleå – MODO 3-4 (straffar)

Leksand

leksandLeksand gör på alla sätt och vis en kanonsäsong. Man säkrade nytt kontrakt (vilket var målet för säsongen) tidigt och nu har man dessutom läge att slippa kvala till kvarten. Det gäller bara att man spottar upp sig rejält från de senaste resultaten som har varit riktigt usla. Leksand har nu fått stryk i de tre senaste matcherna. Alsenfeldt måste helt enkelt få bättre hjälp av sina utespelare.

Leksand har Frölunda borta i torsdagens match. Sedan avslutar man hemma mot Växjö. Frölunda gör en alldeles ypperlig säsong och man är ohotad tvåa bakom suveräna SAIK. Defensiven har varit solid och det har även blivit en hel del mål framåt. Frågan är dock hur motivationen ser ut de sista två matcherna. Leksand har dessutom ett övertag på Frölunda under säsongen. Växjö har tredjeplatsen säkrad och har inget att spela för. Dock har Växjö ett övertag på Leksand sett över säsongen.

Senaste fem matcherna
8/2 Örebro – Leksand 1-3
26/2 Leksand – Brynäs 1-0
28/2 HV71 – Leksand 4-1
1/3 Skellefteå – Leksand 7-0
3/3 Leksand – AIK 2-4

Linköping

Spelare från Linköping placerar sig på plats 1 (Arlbrandt), 4 (Hjalmarsson) och 5 (Kolarik) i poängligan. Tillsammans har dessa tre spelare stått för 171 poäng. Bakom dessa tre poänggörare finns dock… ingenting, och det är det, tillsammans med att defensiven ofta är obefintlig, som gör att Linköping parkerar på niondeplatsen. Placeringen gör givetvis att det är LHC som ligger sämst till att knipa en kvartsfinalplats, men chansen finns fortfarande där.

Formen är nämligen extremt god och det verkar som att ”Cluben” gör ett seriöst försök att avancera i tabellen. De återstående matcherna är Brynäs hemma på torsdagen och Örebro borta på lördagen. Brynäs kan bli en knepig historia, särskilt som BIF har allt att spela för. Avsågade Örebro har man förmodligen lättare mot, med reservation för att loppet redan kan vara kört när man sätter sig på bussen till Närke.

Senaste fem matcherna
8/2 AIK – Linköping 4-5
25/2 Linköping – Skellefteå 6-5 (straffar)
27/2 MODO – Linköping 2-3 (straffar)
1/3 Linköping – HV71 5-1
3/3 Växjö – Linköping 0-1