Endast en omgång återstår i den spanska högstaligan, där det är kamp om både ligaguldet, samt vilka lag som ska få lämna spansk fotbolls finrum. Tänkte gå igenom förutsättningarna här i bloggen, där vi garanterat kan förvänta oss nerver in till sista sekunderna.

Vi börjar med ligaguldet som kommer att avgöras på lördagen, där förutsättningarna är väldigt enkla på Camp Nou. Barcelona är tre poäng efter Atlético Madrid, så vid en hemmaseger kliver katalanerna upp på samma poäng som madridlaget. Då räknar man inbördes möten där det blev oavgjort när lagen drabbades samman på Vicente Calderon. Så vinner Barcelona lördagens match är man därmed ligamästare säsongen 13/14. Men man har en väldigt tuff nöt att knäcka här, ser vi på lagens fem senaste möten med varandra så hittar vi fyra kryss och en vinst för Atlético Madrid. Inte sedan säsongen 1950/1951 har ettan och tvåan i ligan mötts i en avgörande match om guldet på det här viset, då faktiskt med Atlético Madrid i en av huvudrollerna. Man spelade 1-1 mot Sevilla i sista omgången och kunde därmed säkra guldet, ett resultat som känns relativt gångbart även på lördag.

Mitt hjärta klappar för Barcelona och jag hoppas verkligen att vi plockar hem guldet på hemmaplan. Men hjärnan säger något annat och även fast Atlético haft en liten dipp mot slutet så ska man ses som klara favoriter till ligaguldet. Man har ett mycket bra försvarsspel i det här laget och det kommer fälla avgörande på Camp Nou tror jag.

———————————————————————–

Vidare till bottenstriden som faktiskt avgörs först på söndag, där vi har fem lag som är inblandade i striden om att få stanna kvar i la liga. För mig är det ganska överraskande att Granada slåss om nytt kontrakt, men i övrigt så är det inga jätteskrällar i Valladolid, Osasuna, Getafe och Almeria. Sämst utgångsläge har Valladolid och Osasuna som står på 36 poäng just nu, sedan har vi Granada på 38 poäng och Getafe samt Almeria på 39 pinnar vardera.

Men det lag som jag tror kommer ryka är faktiskt Granada, som möter just Valladolid på bortagräs i sista omgången. Det finns noll karaktär i det här laget och vid en förlust är det bara att packa ihop och säga hejdå till la liga. Man värvade en hel del klasspelare inför säsongen som skulle ta laget ut i europa var det tänkt, men man hade glömt att jobbet skulle göras också.

Osasuna möter ett avsågat Real Betis på hemmagräs i sista omgången, där det ska vara vinst, men jag tror man kommer få det svårt att räcka ändå. Kikar vi inbördes möten mot Getafe och Almeria så är det helt lika, vilket innebär att vi då går in på målskillnad. Där har Osasuna -31 just nu samtidigt som Getafe har -20 och Almeria har -28. Så laget från Pamplona lär ösa på ordentligt i sista matchen om man vill klara sig kvar, och just målproduktionen är inte lagets starka sida.

Getafe har ett tufft derby mot Rayo i sista omgången, där jag inte tror att stadsrivalerna är särskilt sugna på att släppa några poäng. Skulle Getafe förlora den matchen samtidigt som Valladolid vinner mot Granada så går faktiskt Valladolid om Getafe på inbördes möten. Men Getafe ser ändå ut att klara sig kvar, om man inte klappar ihop fullständigt mot Rayo. Almeria är ändå det lag med bäst utgångsläge tycker jag och man har även bra form med tre raka segrar i ryggen. Man möter Athletic Bilbao på hemmagräs i sista omgången och det räcker med en pinne där för att säkra nytt kontrakt, kan även räcka med en förlust.


Det är ganska glasklart när det kommer till ligaguldet, vinner Barcelona vinner man ligan, i annat fall så vinner Atlético Madrid. Desto knepigare i bottenstriden, där det är ett getingbo med hela fem lag inblandade. Men slutar två lag på samma poäng så räknar man först inbördes möten och sedan målskillnad, det är det enda vi kan vara säkra på så här långt.

Mitt tips med hjärtat: Barcelona tar guld, samtidigt som Osasuna och Getafe åker ur.

Mitt tips med hjärnan: Atlético Madrid tar guld, samtidigt som Granada och Osasuna åker ur.

/e@sy