skellefteåTvå av lagen har haft en ganska enkel resa fram till semifinalen medan de andra två har fått kämpa ordentligt. De lag som ska gör upp om finalplatserna är Skellefteå, Linköping, Växjö och Färjestad. Hur går det? Läs vidare så får du all info och alla analyser du behöver.

Skellefteå – Linköping

Efter grundseriens 55 matcher skiljde det 33 poäng mellan förstaplacerade Skellefteå och Linköping på niondeplatsen. Kikar vi på målskyttet var det inga större skillnader mellan lagen. Skellefteå gjorde 179 mål på sina 55 matcher medan Linköping gjorde 174. LHC:s problem under grundserien var försvarslinjen och målvaktsspelet. Man släppte in hela 167 mål. Skellefteå å sin sida släppte bara in 121.

Kvartsfinalerna
Skellefteå inledde kvartsfinalspelet som man avslutade grundserien – genom att helt enkelt dominera. SAIK vann de tre första matcherna mot HV71 och kunde efter att ha förlorat den fjärde matchen i sudden i Jönköping göra processen kort med smålänningarna i den femte matchen hemma i Skellefteå. Det var aldrig något snack om vilket lag som skulle ta semifinalplatsen.

Linköping hade det betydligt tuffare och matchserien mot Frölunda blev en mycket spännande historia. Linköping, som tvingades spela play-in om sin plats i kvarten, vann med 4-3 i matcher efter att ha tagit två raka på slutet. Det var mycket imponerande av LHC att åka till Scandinavium i den sjunde och avgörande matchen och spika igen (2-0).

Skellefteå med stort övertag på LHC
Det är klart noterbart att det här är det fjärde mötet mellan lagen i slutspelet under de senaste sex säsongerna. Lika noterbart är att det alltid har blivit jämna duster, men att Skellefteå alltid har dragit det längsta strået. År 2009 (kvartsfinalspel) slog SAIK:s Koskenkorva in vinstpucken i den tredje övertidsperioden i den avgörande matchen. Även 2011 (också kvartsfinalspel) vann SAIK i den sjunde och avgörande matchen. 2013 (semifinalspel) blev det visserligen 4-1 till SAIK, men de siffrorna döljer att fyra av de fem matcherna slutade 2-2 vid full tid.

Under säsongen 2013/14 har lagen mötts fem gånger. SAIK har vunnit fyra stycken, men Linköping tog faktiskt hem den senaste matchen (6-5 efter straffar).

Nyckeln för Skellefteå är mycket enkel. Man ska fortsätta spela som vanligt. Skellefteå har krossat allt motstånd i två säsonger nu och med den höga lägstanivå som finns i laget ska det mycket till om det inte ska bli ett nytt SM-guld. Hade slutspelet avgjorts i enskilda matcher hade SAIK kunnat gå på en mina här och där, men över sju matcher vinner man.

Linköping skulle förmodligen behöva vinna den första matchen i Skellefteå för att ha en chans att gå till final. Med en förlust i första matchen ligger man nämligen direkt ett steg bakom och pressen blir då enorm i hemmamatcherna. Givetvis har LHC ett trumfkort i att man har tre av de absolut mest skickliga offensiva spelarna i hela Elitserien, men det gäller att förstakedjan presterar på topp för att LHC ska ha en chans.

Oddsen
Skellefteå är storfavoriter att ta hem matchserien mot Linköping och avancera till final. SAIK spelas i omkring 1.30 medan Linköping betalar en bra bit över 3 gånger pengarna. Lägst odds för utgången av matchserien hittar jag för resultatet 4-1 som betalar omkring 3 gånger pengarna.

Växjö – Färjestad

Växjö gick stabilt och jämnt under nästan hela grundserien. En stabil defensiv gjorde att man bara förlorade 14 matcher efter full tid. Med ett sådant facit placerar man sig automatiskt högt upp i tabellen. Färjestad å andra sidan var inte alls med i matchen under hösten. Man vaknade till först efter nyår och till slut kunde man plocka åt sig en direktplats till kvartsfinalen.

Kvartsfinalerna
Växjö fick som trea i serien möta sjätteplacerade Luleå. Luleå skulle visa sig bli en ganska överkomlig historia. Växjö satte tonen direkt genom att vinna med 4-0 hemma i första matchen. När man sedan vann borta två dagar senare verkade serien vara avgjord. Luleå kom dock tillbaka och tog två raka. Det hjälpte dock föga när Växjö vann två raka på ett nästan förnedrande sätt. 2-0 hemma och 1-0 borta blev facit i den femte respektive sjätte matchen.

Som femma i tabellen fick Färjestad möta fjärdeplacerade Brynäs i kvarten. Båda lagen stannade på 85 poäng och hade också nästan samma målskillnad i grundserien. Det var alltså upplagt för en jämn matchserie och så blev det också, målmässigt sett det vill säga. Färjestad vann visserligen matchserien med 4-1 i matcher, men man vann tre av matcherna med uddamålet.

Växjö favoriter mot Färjestad
Växjö är ganska stora favoriter mot Färjestad. Det finns självklart flera saker som talar för smålänningarna (den fantastiska defensiven, hemmaplansfördelen, inbördes möten, med mera), men Färjestad är inte laget som viker ner sig när det börjar dra ihop sig. Det att Växjö tog 14 av 15 möjliga poäng mot Färjestad i grundspelet kan ha betydelse, men förmodligen inte så mycket som man tror. Färjestad är i utmärkt slag och har också haft en hel vecka på sig att vila upp sig.

Nyckeln för Växjö är att behålla den fantastiska disciplin och försvarsmentalitet man har visat upp under hela säsongen och speciellt på slutet. Det är svårt att slå hål på Växjö över huvud taget (fråga bara spelarna i Luleå) och det finns ingen risk att man tappar humöret om man skulle få några mål i baken.

Nyckeln för Färjestad är givetvis att ha tålamod med Växjös kontroll av mittzonen och invänta rätt lägen att vända spelet. När man så vänder spelet är det viktigt att man fyller på med ordentligt med folk och försöker gå på knock.

Oddsen
Om du tror att Växjö går till final kan du hitta odds på mellan 1.50-1.60. Färjestad å andra sidan står i omkring 2.30 i snitt. Lite intressant är att det för utgången av matchserien är lägst odds för att Växjö vinner med 4-3.