elclasicoSäsongens andra el Clásico i La Liga spelas ikväll, och precis som vanligt är det inte bara tre poäng som står på spel. Real Madrid har revansch att utkräva efter höstens förlust på Camp Nou. Frågan är om marängerna får revansch och drar ifrån i toppen, eller om Barcelona kan närma sig Real i kampen om ligaguldet?

Match: Real Madrid – Barcelona
Plats: Santiago Bernabéu, Madrid
Avspark: 21:00

Tätt i toppen

Det känns nästan lite konstigt att skriva att det är ettan mot trean i tabellen som möts på Santiago Bernabéu ikväll. Att något av storlagen placerar sig på tredje plats i det här skedet av säsongen sker inte ofta. Atlético Madrid gör en mäktig säsong och visst finns alla chanser att man kniper sitt första guld sedan 1995?

Real Madrid toppar tabellen tre poäng före stadsrivalerna och fyra poäng före Barcelona. De vita från huvudstaden har krossat allt motstånd under säsongen och framför allt är det viktigt att notera att Ancelotti har fått igång defensiven. Det blir inga ”hawaii-matcher” för Real Madrid längre. Formen är bisarr. Den senaste förlusten kom i höstens el Clásico och sett över hela säsongen har Real en ”tabellrad” på 38-6-2 på de 46 matcher man har spelat. Skapligt! Formen på de senaste fem matcherna talar också sitt tydliga språk. Det blev oavgjort mot Atlético borta men i övrigt har man fem stabila vinster.

Barcelonas formkurva är inte lika stabil som den som ärkerivalerna kan visa upp. Man har nämlige gått på två tunga förluster på bortaplan den senaste månaden. 1-3 mot Real Sociedad i San Sebastián är en sådan sak som händer (Sociedad är ett bra lag), men 0-1 borta mot Real Valladolid var en riktig plattmatch. Visst, sedan har man spottat upp sig med två segrar hemma (2-1 mot Man City och 7-0 mot Osasuna), men några frågetecken kring formen kan man ställa sig.

Skadeläget

Barcelonas Martino har ett i princip fullt manskap att välja bland inför matchen. Puyol är tveksam och Cuenca är definitivt ute, men i övrigt är det fulltaligt.

Real Madrid har lite större problem, men bara marginellt egentligen med tanke på den trupp man förfogar över. Arbeloa och Jesé är definitivt borta. Khedira är smått på väg tillbaka i träning men kommer inte att spela. Bale är tveksam, men han kommer nog att figurera i matchen på något sätt.

Tänkbara startelvor

Real Madrid: López – Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo – Modric, Alonso, di María – Bale, Benzema, Ronaldo

Barcelona: Valdés, Jordi Alba, Piqué, Mascherano, Dani Alves – Fábregas, Busquets, Xavi – Iniesta, Messi, Neymar

Ancelotti vs. Martino

Ancelotti har varit sitt vanliga tystlåtna och analyserande jag inför matchen. Det är inte alltid lätt att veta vad han egentligen tycker och tänker. Den här gången har han dock hintat om att hans lag kommer att gå ut och spela sin vanliga fotboll och försöka vinna matchen. Med tre poäng har man ju i praktiken lämnat Barcelona bakom sig i tabellen. På den sedvanliga presskonferensen var han tydlig med att laget som helhet ska fungera och att alla spelare ska ge allt. Jag antar att han har höstens möte i bakhuvudet. Då var Real Madrid klart bättre än Barcelona under delar av matchen, men man höll inte högsta klass under 90 minuter.

Martino har å sin sida sagt att det krävs seger för att Barcelona över huvud taget ska ha någon chans att försvara ligaguldet. Det är väl inte riktigt sant, men det säger en del om hur Barcelona förbereder sig för matchen och vilken matchplan man kommer att ha.

Domaren Undiano – en kortglad herre

Arberto Undiano Mallenco är en av Spaniens för närvarande högst rankade domare. Det krävs ju en viss status för att få blåsa el Clásico. Vad som kan vara intressant att känna till, är att Undiano är ganska flitig med korten, och det oavsett han dömer i La Liga eller internationellt. Om vi bara kikar på La Liga har han delat ut 65 gula kort hittills på 14 matcher. Dock har han bara visat ut en spelare.

Linan på antal kort ligger högt, som vanligt när det gäller el Clásico. De flesta spelbolag har satt linan på 7,5 kort. Månne är det ett kort för mycket?

Oddsen

Real Madrid är favoriter, och så ska det väl vara med tanke på hemmaplansfördelen och det faktum att marängerna har en bättre formkurva. Real Madrid står i cirka 2.20 medan Barcelona kan spelas till 3.15 i genomsnitt. Oddset för oavgjort är förvånansvärt högt. Kryss betalar en bra bit över 3.50 på vissa håll.