Äntligen, det som vi fotbollsfantaster har väntat på, återvänder nu. Lördagen den 15:e augusti startar Premier League, världens kanske bästa liga, efter ett händelsrikt sommaruppehåll. Spektakulära spelarövergångar har skakat fotbollsvärlden i sommar, och ett belopp som man inte vågat drömma om tidigare har lockat iväg världens kanske bästa fotbollsspelare, Cristiano Ronaldo.

Kommer Manchester United att kunna försvara ligaguldet? Kommer Abramovitj’s Chelsea att nå hela vägen i år? Kommer Liverpool att stå upp lika starkt som i fjol? Hur går det för Arsenal och deras unga trupp i vinter, klarar de sig i toppen, eller blir tappet av stormålskytten Adebayor för tungt? Vi analyserar topplagen och deras vinstchanser inför ligapremiären…

Manchester United vann ligan i fjol, men har i sommar tappat tunga pjäser. Cristiano Ronaldo lämnade slutligen för Real Madrid, som det spekulerats om i över ett år, en övergång som kostade spanjorerna drygt en miljard svenska kronor. Sir Alex fick se bankkapitalet i klubben stiga drastiskt, men har också ett stort hål på mittfältet och inte minst i målprotokollet att fylla, sedan portugisens övergång. Även den argentinske strikern Carlos Tevez har lämnat klubben, för spel hos lokalkonkurrenten och storsatsande Manchester City.

Dessa båda spelare har Ferguson ersatt genom att värva in Michael Owen, ett välkänt namn inom den engelska klubblags- och landslagsfotbollen. Efter att ha haft problem med målskyttet de senare åren hoppas nu Sir Alex på en nytändning hos denne talangfulle och rutinerade striker. Även Valencia har köpts in, för att ersätta Ronaldo’s plats på mittfältet, ingen lätt uppgift, men hittills har han skött sig med bravur på försäsongen.

Jag tror att Uniteds tunga förluster kommer att kosta dem ligaguldet i år. För stora hål och en aning orutinerad trupp på sina ställen kostar, det har Arsenal fått befara ett par år nu. Men, Ferguson är rätt man för att styra det här laget, att coacha det och att bygga upp det, är det någon som kan klara uppgiften är det han, det har han visat tidigare…

Chelsea är favoriter till ligaguldet i år, och har föregående år flåsat United i nacken i serietabellen. Man har legat lågt, mycket lågt, på transferlistorna den gångna sommaren, och truppen är i stort sett intakt om man ser tillbaka till i fjol. Det vassaste tillskottet är den ryska ytterlöparen Zhirkov, en av de spelare som var med i det ryska landslagets succé i EM. Drogba och Anelka kämpade båda om toppositionen som spjutspets på sitt 4-5-1 -spel i fjol. Förändringar har gjorts, och nu har båda sin plats i truppen, då Chelsea byter spelmönster.

Chelsea är favoriter till guldet, både enligt oddsen och enligt mig. Man krossade i fjol flera av de lägre placerade lagen, men föll på sin okapacitet i de stora mötena mot de andra topplagen. I år har man den bästa truppen i serien, efter Uniteds spelartapp, och är det någon gång de ska vinna, så är det nu!

Liverpool har även de hållit sig på det lilla lugna under sommaren, och tar efter Chelsea och säger att återhållsamhet kommer att gynna laget inför vintern. Man spelade i fjol som ett lag, och hotade United på allvar om ligaguldet ett tag, men det var skadorna på nyckelspelarna Torres och Gerrard som fick dem på fall. Om dessa båda får vara intakta i år, då kan guldet hamna i ‘Pools händer igen. Man har dock fått uppleva tunga spelartapp, dock inte i Ronaldo-klass, men ändå, nyckeln på mitten har försvunnit. Jag snackar givetvis om Xabi Alonso, den spanske landslagsspelaren, som huserar på mittfältet. Han lämnade Anfield Road och stack, likt andra stjärnor, till spanska Real Madrid… Tungt, mycket tungt, då spelet byggdes kring honom.

Liverpool hade mycket väl kunnat vinna ligan i fjol, men gjorde det inte. Man kan säga att de är lite av motsatsen till Chelsea. Man slog topplagen flera gånger, men tappade däremot poäng i de säkraste av matcher, t.ex. 0-0 hemma mot Stoke, m.fl. Det svider, och kostade dem fjolårets guld. De matcherna SKA vinnas, om guldet ska till Liverpool!

Arsenal är det mycket snack om de ska tillhöra och jämföras med de stora lagen i ligan. Det anser jag. Truppen är fylld av talangfulla spelare, blandat med landslagsspelare som håller världsklass. Man föll i fjol på eget grepp, där ungtupparna saknade rutin och kunnighet. I år är de ett år äldre, och rutinen infinner sig allt mer hos Wengers unga trupp. Förlusten av Adebayor tror jag inte sänker dem speciellt mycket. Visst, han gjorde många mål, men brände lägen i överskott också, en vassare anfallare hade gjort ännu fler. Hans lucka fylls av Arshavin, superryssen, som nu flyttar upp från mittfältet till anfallet, där han spelar tillsammans med holländske Robin Van Persie.

Arsenal kommer att ha problem i serien i år, inte minst bakåt, där deras svagare länkar finns. Backarna är långt ifrån världsklass, och det är vad som kommer att fälla avgörandet, om man kommer att placera sig i toppen eller ej. Om defensiven stämmer, samtidigt som offensiven fungerat som tidigare, då har de chans, om än liten, att kanske till och med ta guldet, de är dock den största outsidern av dessa fyra topplag…

Fyra topplag, ett ligaguld… Vem tar hem det i år?

Missa inte premiären av Premier League, lördagen den 15:e augusti! Utvalda matcher kommer att visas på Canal + Sport, för er som är intresserade…