Vi är inne på premiärveckan och de sista lagen ska ut innan nedsläpp som sker natten emot torsdag. Näst på tur ut är Vancouver som enligt mig ganska överraskande gick till slutspel förra säsongen. Trots en relativt tunn trupp så satsar laget återigen på att nå ett slutspel med bröderna Sedin i spetsen.

  • Vancouver Canucks
  • Division: Western, Pacific
  • Prestation förra säsongen: Kom på plats fem i Western Conference, men åkte i första rundan i slutspelet

vancouver_200x200

Nyförvärv: Richard Bachman (G), Matt Bartkowski (D), Taylor Fedun (D), John Kurtz (F), Adam Cracknell (F), Brandon Sutter (F), Blair Jones (F), Brandon Prust (F)

Förluster: Eddie Läck (G), Kevin Bieksa (D), Bobby Sanguinetti (D), Ryan Stanton (D), Adam Clendening (D), Tom Sestito (F), Darren Archibald (F), Nick Bonino (F), Brandon DeFazio (F), Shawn Matthias (F), Zack Kassian (F), Brad Richardson (F)

Målvakter: Ryan Miller gjorde förra året sin första säsong i Vancouver och gjorde det han skulle. Inte övertygande bra, men fortfarande klart godkänt då han landade på dryga 91% i räddningar. Däremot så blev han under ganska lång tid utkonkurrerad av dåvarande backupen och svenske Eddie Läck. Nu är Läck borta och istället har han fått en annan svensk bakom sig. Jacob Markström har länge spelat i skuggan av NHL, men har nu fått chansen som backup i Vancouver, något jag tycker är väldigt kul med tanke på att Jacob var en av de mest lovande målvakterna Sverige hade för ett par år sedan. Tittar man dock på kvalitén hos dessa så är jag dock lite osäker. Miller är en toppmålvakt i sina bästa dagar, men också väldigt ojämn. Markström vet man inte riktigt var han står ännu, men har gjort en väldigt vass försäsong.

Backbesättningen: Det är en hyfsat rutinerad backuppsättning man har. Ingen är supergammal, men inte heller någon är purfärsk om man säger så. Man har egentligen ganska bra backar, om man bara tittar på det defensiva. Det är sex skickliga backar i egen zon och det kommer också förmodligen göra Vancouver till ett ganska tråkigt spelande lag som prioriterar defensiven, men kan också vara nyttigt i längden. Jag tror dock inte det håller för man saknar de offensiva pjäserna där bak. Alexander Edler i all ära som är helt okej, men en riktigt toppback skulle inte skada i detta Canucks. Bra backar rakt igenom, men saknar den stora stjärnan som man kan bygga ett spel runt.

Forwards: Även här är det väldigt rutinerat och jag har svårt att se någon större framtid i hela Vancouvers lag. På forwardssidan har man hela åtta forwards som passerat 30+ och det är väldigt mycket. Bröderna Sedin är fortfarande bra, men åldern kan sätta stopp för en del poäng för någon måste de gå ner i kapacitet. Deras vapendragare Radim Vrbata är också gammal, men även han är bra och väldigt underskattad hos många tror jag. Lagets största stjärnor har alltså blivit väldigt gamla och frågan är också hur många som kommer hålla sig relativt hela under säsongen? Den som ska bli mest spännande att se denna säsong är såklart Bo Horvat som gjort en imponerande försäsong och sprutat in poäng. Han kan bli väldigt nyttig för klubben om han får rätt utveckling. En spelare som verkligen krigar på isen och är väldigt allround i sitt spel.

Förväntningar: Det är lite kluvet om Vancouver hos många tror jag. Förra året tror jag att många trodde dem skulle missa slutspel, men icke. Man kom på en överraskande femteplats i Western, men jag tror också det beror på lite den division man spelar i som inte var den bästa om man ser på poängskörd hos de andra lagen förra säsongen. Till säsongen 15/16 så har många av de lite sämre lagen tagit några kliv framåt och det kommer också göra det tuffare för Vancouver. De har länge varit i toppen av NHL och varit ett lag som nästan alltid tar sig till slutspel, men nu tar det nog stopp. Målet är väl såklart att ta sig dit igen, men man kommer få kriga för varenda poäng och det tror jag kommer tära lite på spelarna.

Tips: Vancouver hamnar precis utanför slutspelsplats och Sedinarna får en lång semester.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado
Columbus
Dallas
Detroit
Edmonton
Florida
Los Angeles
Minnesota
Montreal
Nashville
New Jersey
New York Islanders
New York Rangers
Ottawa
Philadelphia
Pittsburgh
San Jose
St Louis
Tampa Bay
Toronto

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden