Tampa gick hela vägen till final förra säsongen där det dock tog stopp emot Chicago. Man gjorde oerhörda framsteg med hela laget förra året och till den här säsongen har man minst lika goda möjligheter att ta sig långt med sitt unga lag.

  • Tampa Bay Lightning
  • Division: Eastern, Atlantic
  • Prestation förra säsongen: Slutade två i sin division efter Montreal och tog sig hela vägen till Stanley Cup-final, där man dock fick se sig slagna av Chicago

tampa_bay_200x200

Nyförvärv: Kevin Poulin (G), Matt Taormina (D), Erik Condra (F), Jeff Tambellini (F), Tye McGinn (F), Ryan Martindale (F)

Förluster: Allen York (G), Mark Barberio (D), Matt Corrente (D), Danick Gauthier (F)

Målvkater: Jag ska säga att jag aldrig varit något större fan av Tampas målvakt Ben Bishop, men han måste ju ändå berömmas för sina två senaste säsonger i Tampa och framförallt för hans prestation i slutspelet då han vissa stunder var en levande vägg. Man har det alltså ganska bra ställt på målvaktssidan. Bakom honom finns ett gäng med yngre förmågor som alla har chansen att bli riktigt bra. Jag tänker framförallt på Vasilevsky och Gudlevskis som båda två har en lysande framtid. Den förstnämnde fick 15-20 matcher förra säsongen och har redan visat att han håller på den här nivån. En målvakt som vi många säkert känner till från junior-VM för ett par år sedan när han var fullständigt fenomenal i Rysslandskassen. Man har Bishop som uttalad etta och sedan har man två riktigt lovande killar som nosar honom i nacken. Dessutom har man värvat in Kevin Poulin som ersättare till Vasilevsky med tanke på att han blir borta ett par månader.

Backbesättningen: Man släppte förra säsongen in 211 mål under grundserien och det får anses som klart godkänt. Deras egentliga styrka låg väl offensivt. Men när det väl kom till slutspel så visade man under stora delar att man faktiskt behärskade en taktik och framförallt ett försvarsspel som var väldigt strukturerat. Svenske Victor Hedman var en av seriens bästa backar under hela säsongen och framförallt i slutspelet då han var ett monster. Man har nästan allt en uppsättning av backar ska ha. Spelskicklighet, snabbhet, storlek och rutin. Det finns många olika faktorer som spelar in, men känslan är väl att man är ganska kompletta. De som såg slutspelet förra säsongen vet hur tighta man var i egen zon och fortsätter man på den inslagna vägen så blir man garanterat täta ännu en säsong.

Forwards: Här är den lagdelen som skiner absolut mest. Man har lätt en av seriens bästa forwardsuppsättning och det visade man förra säsongen när man stänkte in 262 baljor, vilket också gjorde dem till det mest målglada laget i hela ligan. Det kryllar av individuell kvalité här i spelare som Steven Stamkos, Tyler Johnson och Ondrej Palat. Det som dock är mest fascinerande med det här laget är att det finns en framtid bland alla forwards. Man har allstå hela nio forwards som är födda på 90-talet och vissa av dem är redan etablerade superstjärnor. Trion ovan har jag redan nämnt, men spelare som Kucherov, Paquette, Namestnikov och Drouin är spelare som alla har en otroligt hög potential. Tampa lär bli minst lika farliga framåt den här säsongen.

Förväntningar: Jag tycker man ska förvänta sig av Tampa att man ska ta sig till åtminstone en Conference-final. Så pass bra lag har man ända ifrån coach till sista forward. Man kanske inte kommer vinna sin division under grundserien, även om jag tror att man gör det. Däremot så kommer man bli livsfarliga i ett slutspel. Hedman kommer växa ännu mer och de yngre spelarna i truppen har fått ytterligare ett års rutin från den här nivån. Kanske var det rutinen som sänkte dem i finalen? För ett mycket sämre lag är man inte än Chicago. Jag förväntar mig att Tampa kommer vara ett av de roligaste lagen att titta på under säsongen och då hoppas jag för hockeyns skull att man går långt. Dock inte för Pittsburghs skull..

Tips: Jag tror laget tar sig till Stanley Cup-final och väl där kan man också vinna. Orkar man leva på sin snabbhet och energi hela vägen in i mål så vinner man bucklan.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado
Columbus
Dallas
Detroit
Edmonton
Florida
Los Angeles
Minnesota
Montreal
Nashville
New Jersey
New York Islanders
New York Rangers
Ottawa
Philadelphia
Pittsburgh
San Jose
St Louis

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden