St Louis har sedan ett par säsonger varit ett av de bästa lagen i ligan om man ser på pappret och hur de spelat i grundserien, men någonting stämmer inte när det kommer till allvaret i slutspelet. Den här säsongen gör man ännu ett försök till att bli störst.

  • St Louis Blues
  • Division: Western, Central
  • Prestation förra säsongen: Vann Central Division, men fick respass redan i första omgången mot Minnesota

st_louis_200x161

Nyförvärv: Stu Bickel (D), André Benoît (D), Peter Harrold (D), Konrad Abeltshauser (D), Danny Kristo (F), Jordan Caron (F), Troy Brouwer (F), Kyle Brodziak (F), Justin Hodgman (F), Scottie Upshall (F), Scott Gomez (F)

Förluster: Barret Jackman (D), Zbynek Michalek (D), Brent Regner (D), John McCarthy (F), T.J. Oshie (F), Chris Porter (F), Adam Cracknell (F), Marcel Goc (F)

Målvakter: Förra säsongen så delade man i princip på matcherna i Blues. Jake Allen noterades för 37 matcher medan Brian Elliott hade 46 spelade. Målvaktsparet man har är helt okej, men tycker att det saknas det där lilla extra. För att man ska kunna gå långt i ett Stanley Cup-slutspel så är målvaktsposten kanske det absolut viktigaste. Jag tycker båda två saknar det där lilla extra för att kunna hjälpa Blues med det. Skulle man haft en riktigt bra målvakt så skulle han också fått stå merparten av matcherna. Jag räknar med att så länge båda spelar okej så kommer de stå ganska lika antal matcher. Jag hoppas dock på att Jake Allen tar ytterligare ett kliv till att bli den där toppmålvakten han har potential till att bli. Just nu har han inte det, men det finns absolut där. Målvaktssidan är en av de svagaste punkterna i detta lag.

Backbessättningen: Här har det hänt en del i sommar. Det är ett par som fått lämna skutan och lämna plats för ett par nyförvärv eller yngre förmågor. Två av dessa som fått gå är Barret Jackman och Zbynek Michalek, vilket visar också att man är villiga att förändra. Båda två var ordinarie förra året och två av de mest rutinerade. Nu har man även skeppat iväg några av nyförvärven (Benoît, & Harrold) som inte tagit någon plats i truppen. Man har ju Shattenkirk och Pietrangelo som de två mest lysande stjärnorna. Bouwmeester, Bortuzzo och Gunnarsson som även dem blir ordinarie i truppen. Därefter är det nog rätt öppet om den sista platsen. Det känns ändå som att Blues de senaste säsongerna varit väldigt trygga i sitt spel, speciellt det defensiva och det är väl coach Hitchcocks förtjänst. Till den här säsongen känns man lite mer ostabila kanske, men fortfarande ett av de bättre lagen i West.

Forwards: Blues har en av de bästa forwardsuppsättningarna i ligan. Man har visserligen tappat en spelare som Oshie, men man har en väldigt bred trupp och dessutom förstärkt med ett par rutinerade herrar som definitivt kan bidra. De jag tänker mest på är väl Troy Brouwer och Kyle Brodziak som jag tror båda kommer passa in väldigt bra i Blues sätt att spela. Sedan har man ju faktiskt en av världens bästa spelare, Vladimir Tarasenko, som mer eller mindre kan göra vad han vill och ofta bjuder på spektakulära mål. Förra säsongen tog han ett stort kliv och får nu klassas som superstjärna i ligan. Fortsätter han på samma linje så kan han vinna poängligan. Det är ett rutinerat lag man har och det är väl bra, men räcker det i ett slutspel? Många säger att rutin är viktigt och så är det kanske också, men man behöver också den där gnistan för hunger som många i truppen inte verkar ha. Blues är fortfarande ett av de bästa framåt i ligan.

Förväntningar: Ledningen och spelarna siktar såklart på att bli bäst, den målsättningen tycker jag också att man ska ha, även om det är svårt att leva upp till. Jag tror också fansen förväntar sig att laget ska gå längre i ett slutspel och inte ryka i första- eller andrarundan. Enligt mig så tror jag det kommer ta stopp tidigt iår igen. Jag tror man kommer göra en grundserie på liknande sätt som förra och de tidigare säsongerna, men sedan i slutspelet kommer man inte räcka till. Lite likt San Jose. Jag tror helt enkelt att man har lite för dåliga målvakter och dessutom verkar man ha svårt att ställa om till en slutspelshockey som fungerar. Stor del av truppen är trots allt kvar och blir det ingen förbättring iår så tror jag att Blues ligger ganska nära en stor förändring. Hur länge blir coach Ken Hitchcock kvar isåfall?

Tips: Blues kan vinna Central Division igen, men tror tyvärr att det tar stopp i antingen första- eller andrarundan beroende på motstånd.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado
Columbus
Dallas
Detroit
Edmonton
Florida
Los Angeles
Minnesota
Montreal
Nashville
New Jersey
New York Islanders
New York Rangers
Ottawa
Philadelphia
Pittsburgh
San Jose

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden