San Jose har en tuff säsong bakom sig och som det ser ut för tillfället så verkar det bli ännu en säsong av den varan. Man har ett ålderstiget lag och det känns på något sätt som att man måste börja föryngra om det ska bli bättre. Det här är lite av sista chansen för de äldre herrarna i Sharks.

  • San Jose Sharks
  • Division: Western, Pacific
  • Prestation förra säsongen: Slutade på plats tolv i Western med bara Edmonton och Arizona efter sig

san_jose_200x163

Nyförvärv: Martin Jones (G), Paul Martin (D), Mark Cundari (D), Frazer McLaren (F), Joel Ward (F), John McCarthy (F), Joonas Donskoi (F)

Förluster: Antti Niemi (G), Taylor Fedun (D), Matt Irwin (D), Adam Burish (F)

Målvakter: På pappret är enligt mig det här ett av ligans absolut svagaste målvaktspar. Man har skeppat iväg gamle Niemi till Dallas och han var väl en av få som faktiskt presterade förra säsongen. Nu ska man istället låta Alex Stalock och nye Martin Jones ta hand om den viktigaste lagdelen i ett hockeylag. Det tycker jag är lite väl hårt. Ingen av dem har varit förstemålvakt någon gång och inte heller någon av dem är speciellt rutinerad. Visst, den tiden när man ska ta klivet över till en världsmålvakt kommer som sagt och nångång ska det göras, men två stycken på samma gång som dessutom inte känns överdrivet bra? Nej, både Stalock och Jones hade en sämre säsong ifjol än vad man hade året innan. Om laget ändå satsar på ett gäng rutinerade spelare i övrigt så borde man också kunnat knyta till sig en målvakt som är snäppet bättre än dessa. Jag kan ha fel också och det kanske blir superbra, vem vet.

Backbesättningen: Här har man valt att gå vidare på det man hade även den här säsongen. Man har egentligen bara tappat Matt Irwin och det är inget jättetapp. Man har fått in Paul Martin från Pittsburgh och det är klart positivt då just Martin var kanske Pens bästa back föregående säsong. I övrigt har man Burns och Vlasic som de två mest lysande på den här positionen. Jag vet inte varför Sharks inte lyckas. Man har ett helt okej lag, men absolut inget som sticker ut. Sharks skulle enligt mig behöva en riktigt offensivt skicklig back som kan spela 25-30 minuter varje match. Det känns som att det saknas lite spetskompetens där bak. Dillon och Braun i all ära, men det är inga toppbackar som skrämmer direkt. Dessutom är den här lagdelen relativt ålderstigen vilket gör att framtiden inte heller ser speciellt ljus ut. I nuläget är det väl bara Mirco Müller som nosar på en plats bland topp-sex. Jag tycker Sharks ser tunna ut här också.

Forwards: Det här är Sharks absoluta styrka enligt mig. Tittar man på de man har i truppen framåt så ser det riktigt bra ut på pappret. Nog för att många börjar bli gamla och för att de inte kan prestera i ett slutspel, men visst har man en fin offensiv kraft. Det kan ingen ta ifrån dem. Marleau, Thornton och Pavelski är alla duktiga, även om det sista säsongerna sett lite trögare ut under skridskorna. Bakom de lite äldre finns spelare som Logan Couture, Thomas Hertl och även svenska Melker Karlsson som imponerade i slutet av förra säsongen. Man har ju även plockat in Joel Ward från Washington och förhoppningsvis kan även han slipa deras offensiv ännu mer. Jag menar, offensiv kraft finns det verkligen hos Sharks på forwardssidan, men det kanske inte alltid räcker. Man behöver fortfarande en riktigt stabil back som kan producera framåt. Det skulle hjälpa hela laget oerhört.

Förväntningar: Förra året var ett enda stort misslyckade och det syntes väl ganska tidigt att den där lilla extra glöden inte fanns där. Frågan är då om man kan ändra på det redan till årets upplaga? Jag är väldigt tveksam. Nu har man dessutom inte en lika bra målvakt att lita på heller. Man slutade tredje sista förra säsongen och hade väldigt långt upp till en slutspelsplats. Tyvärr tycker jag den backsidan ser lite för tunn ut. Inte för att de är dåliga defensiva på något sätt, utan mer för att de saknar en tvättäkta PP-back. Dock hade man en del otur förra säsongen och kanske med lite medstuds i början så kan man vara med och nosa på en slutspelsplats, men förmodligen tar det stopp redan innan.

Tips: Har oerhört svårt att säga något om Sharks då det kan bli alltifrån plats 5-6 upp till 12 ungefär. Skulle dock tippa att det blir någonstans 10-11 då jag inte tror att det kan bli sämre än förra säsongen.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado
Columbus
Dallas
Detroit
Edmonton
Florida
Los Angeles
Minnesota
Montreal
Nashville
New Jersey
New York Islanders
New York Rangers
Ottawa
Philadelphia
Pittsburgh

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden